Ξανά στο προσκήνιο ο Ρώσος «Έμπορος του Θανάτου», Βίκτορ Μπουτ

Εικασίες περί επιστροφής του στη Μόσχα.
via Associated Press

Ένας Ρώσος έμπορος όπλων που είχε χαρακτηριστεί ως ο «Έμπορος του Θανάτου», για τον οποίο είχε γυριστεί κάποτε ταινία του Χόλιγουντ, επιστρέφει στο προσκήνιο, σύμφωνα με το Associated Press, λόγω εικασιών για επιστροφή του στη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων.

Αν ο Βίκτορ Μπουτ, 55 ετών, αφεθεί όντως ελεύθερος με αντάλλαγμα την επιστροφή της καλαθοσφαιρίστριας του WBNA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουέλαν, όπως λένε κάποιες αναφορές, αυτό θα ενίσχυε τον «μύθο» του εμπόρου όπλων, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ανάλογα με την πηγή που εξετάζει κανείς, ο Μπουτ μπορεί να είναι ένας παράτολμος επιχειρηματίας που φυλακίστηκε άδικα μετά από μια εξαιρετικά επιθετική επιχείρηση παγίδευσης από τις ΗΠΑ, ή ένας διακινητής όπλων οι πωλήσεις του οποίου τροφοδότησαν κάποιες από τις χειρότερες πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο.

Η ταινία «Lord of War» του 2005 με τον Νίκολας Κέιτζ βασιζόταν σε έναν μεγάλο βαθμό στον Μπουτ, πρώην αξιωματικό της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας που έγινε γνωστός επειδή, όπως λέγεται, πουλούσε όπλα για εμφυλίους πολέμους στη Νότια Αμετική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μεταξύ των πελατών του λέγεται πως ήταν ο Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου της Αγκόλας.

Η Σίρα Σάιντλιν, πρώην ομοσπονδιακή δικαστής της Νέας Υόρκης που επέβαλε ποινή στον Μπουτ, είναι μεταξύ αυτών που δεν θα απογοητεύονταν αν ο Μπουτ ελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. «Έχει κάνει αρκετό χρόνο για αυτά που έκανε σε αυτή την υπόθεση» είπε η Σάιντλιν σε συνέντευξή της, σημειώνοντας πως ο Μπουτ, ο οποίος λέγεται πως μιλά έξι γλώσσες, είναι φίλος της κλασικής μουσικής και χορτοφάγος, έχει εκτίσει πάνω από 11 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές.

Καταδικάστηκε το 2011 για τρομοκρατία. Οι εισαγγελείς είχαν πει ότι ήταν έτοιμος να πουλήσει όπλα 20 εκατ. δολαρίων, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων για την κατάρριψη αμερικανικών ελικοπτέρων. Ο ίδιος είχε φωνάξει πως αυτό «είναι ψέμα» το 2012, όταν αναφέρθηκε αυτό κατά την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του, υποστηρίζοντας πως είναι ένας νομοταγής επιχειρηματίας και δεν πουλούσε όπλα. Έχει δεχτεί μεγάλη στήριξη από υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους από τότε που συνελήφθη, ενώ ένα μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου είχε καταθέσει όταν ο ίδιος προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοση από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση του Μπουτ ταιριάζει στο πλαίσιο του αφηγήματος της Μόσχας πως η Ουάσινγκτον καραδοκεί για να παγιδεύει και να καταπιέζει αθώους Ρώσους χωρίς στέρεη βάση. «Από την υπόθεση Μπουτ ένα πραγματικό “κυνήγι” από Αμερικανούς για Ρώσους πολίτες ανά τον κόσμο έχει ξεδιπλωθεί» σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta πέρυσι.

Η Ρωσία όλο και περισσότερο παρουσιάζει την υπόθεση ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σύζυγος και ο δικηγόρος του υποστηρίζουν πως η υγεία του επιδεινώνεται. Τον προηγούμενο μήνα η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε πως «ελπίζουμε ο συμπατριώτης μας Βίκτορ Μπουτ να επιστρέψει στην πατρίδα».

Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο Εξωτερικών, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν ο Μπουτ μπορούσε να μεταφερθεί στη Ρωσία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή στο Μάριον του Ιλινόι και πρόκειται να αποφυλακιστεί τον Αύγουστο του 2029.

Τον Απρίλιο του 2012 η Σάιντλιν του είχε επιβάλει το υποχρεωτικό μίνιμουμ των 25 ετών κάθειρξης που εκτίει τώρα, μα λέει πως το έκανε μόνο επειδή ήταν υποχρεωτικό. Τότε ο συνήγορός του είχε πει πως οι ΗΠΑ στοχοποίησαν τον Μπουτ επειδή προκαλούσε αμηχανία το ότι οι εταιρείες του είχαν βοηθήσει σε παραδόσεις σε Αμερικανούς στρατιωτικούς contractors (στρατιωτικές εταιρείες) που εμπλέκονταν στον πόλεμο στο Ιράκ. Οι παραδόσεις έγιναν παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Μπουτ από το 2001, λόγω της φήμης του ως διαβόητου εμπόρου όπλων.

Η περιουσία του είχε υπολογιστεί πως ανερχόταν στα 6 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2008, που συνελήφθη στη Μπανγκόκ. Οι αμερικανικές αρχές τον παραπλάνησαν ώστε να βγει από τη Ρωσία για μια υποτιθέμενη συνάντηση στο πλαίσιο επιχειρηματικού deal σχετικά με αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ως «ασύλληπτο οπλοστάσιο- περιλαμβανομένων εκατοντάδων πυραύλων επιφανείας- αέρος, πολυβόλων και τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή- 10 εκατομμύρια σφαίρες και πέντε τόνους πλαστικών εκρηκτικών». Υποτίθεται πως συνομιλούσε με στελέχη του FARC της Κολομβίας, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως ναρκο-τρομοκρατική οργάνωση. Μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2010. Το προσωνύμιο «Έμπορος του Θανάτου» του δόθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του βρετανικού Φόρεϊν Όφις.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή