«Ξεχασμένες» χώρες και κράτη - «φρούρια» τα τελευταία Covid-free μέρη του πλανήτη

«Ξεγέλασαν» τον κορονοϊό. Ή μήπως όχι;
Mario Tama via Getty Images

Από την Αργεντινή έως τη Ζιμπάμπουε και από το Βατικανό μέχρι τον Λευκό Οίκο, ο κορονοϊός εξαπλώνεται ασταμάτητα. Σε κάθε ήπειρο και σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ελάχιστα μέρη στον πλανήτη που δεν έχουν ακόμη καταγράψει ούτε μία μόλυνση. Μερικά από αυτά έχουν επαληθευτεί ως Covid-free ενώ κάποια άλλα ίσως κρύβουν την αλήθεια.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά και τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Νησιά του Ειρηνικού

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα χωρών χωρίς κορανοϊό βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό. Η Τόνγκα, το Κιριμπάτι, η Σαμόα, η Μικρονησία και το Τουβαλού είναι μικρά νησιωτικά έθνη που δεν έχουν ακόμη αναφέρει κανένα κρούσμα. Ωστόσο, δεν έχουν γλιτώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

ASSOCIATED PRESS

Η Τόνγκα κατάφερε να «αποκρούσει» τον ιό, σταματώντας τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων και κλείνοντας το αεροδρόμιο της τον Μάρτιο. Η τοπική κυβέρνηση επέβαλε lockdown χωρίς να υπάρχει κρούσμα. Αυτές τις μέρες, μόνο άτομα που έχουν διαγνωστεί αρνητικά στον ιό επιτρέπεται για πρώτη φορά να επαναπατριστούν με περιστασιακές πτήσεις.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος στις επιχειρήσεις, ειδικά στον τουρισμό και τη στέγαση.

ASSOCIATED PRESS

Πολλά από τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού βασίζονται στον τουρισμό ως σημαντική πηγή εσόδων και έχουν δει την ανεργία να αυξάνεται και τις οικονομίες τους αγωνίζονται για επιβίωση από την έναρξη της πανδημίας. Μεγάλο μέρος του Νότιου Ειρηνικού είναι σχετικά φτωχό και διαθέτει υποτυπώδη συστήματα υγείας, που δεν θα είναι καλά εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση μεγάλων επιδημιών.

Δεν ξέφυγαν, όμως, όλα τα νησιωτικά κράτη στο Νότιο Ειρηνικό από την παγκόσμια απειλή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Βανουάτου και οι Νήσοι Μάρσαλ ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα, από ταξιδιώτες σε καραντίνα.

Mario Tama via Getty Images

Τα Φίτζι και οι Νήσοι Σολομώντα μετράνε επίσης από λίγους ασθενείς, ενώ η Παπούα Νέα Γουινέα έχει αναφέρει περίπου 600 κρούσματα και επτά θανάτους. Η Γαλλική Πολυνησία έχει πληγεί ιδιαίτερα, με περισσότερες από 11.000 μολύνσεις και 50 θανάτους.

Ανταρκτική

Ισως δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γη όπου οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί στην αποφυγή του ιού από την Ανταρκτική - τη μόνη ήπειρο που παραμένει ελεύθερη από την Covid-19. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε επιδημία θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν σε κοντινή απόσταση και οι ιατρικές παροχές είναι περιορισμένες. Τα άτομα που αρρωσταίνουν στην Ανταρκτική συνήθως πρέπει να εγκαταλείψουν, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή και εβδομάδες, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των συνακόλουθων καθυστερήσεων στις πτήσεις.

ASSOCIATED PRESS

Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει τον αριθμό των επιστημόνων και του προσωπικού που στέλνουν στην Ανταρκτική αυτό το καλοκαίρι στο Νότιο Ημισφαίριο, εκατοντάδες άτομα έφτασαν ακόμη για να διασφαλίσουν τη διατήρηση των βάσεων και τα μακροπρόθεσμα επιστημονικά προγράμματα συνεχίζουν να σημειώνουν.

Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην εκεί κάνουν τεστ στις χώρες τους, προτού αναχωρήσουν, και στη συνέχεια μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες στη χώρα που αποτελεί την «τελική πύλη» πριν πετάξουν για την Ανταρκτική.

Μόλις φτάνουν εκεί συνήθως κάνουν ξανά τεστ και απαιτείται αρχικά να παραμείνουν κοινωνικά απομακρυσμένοι και να φορούν μάσκες.

ASSOCIATED PRESS

Βόρεια Κορέα

Με πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, η Βόρεια Κορέα είναι μακράν το μεγαλύτερο έθνος που δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα, αν και υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με τον ισχυρισμό του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι η χώρα του έχει πετύχει το «τέλειο ρεκόρ», κρατώντας τον «σατανικό» ιό μακριά.

Η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι η εκστρατεία της κατά του ιού αποτελεί ζήτημα «εθνικής ύπαρξης». Εχει περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διασυνοριακή κυκλοφορία, απαγόρευσε την είσοδο τουριστών, εκτόπισε διπλωμάτες και κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να ελέγχουν τα σημεία εισόδου, να παρακολουθούν τους κατοίκους και να απομονώνουν αυτούς με συμπτώματα.

ASSOCIATED PRESS

Τον Σεπτέμβριο, στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο της Νότιας Κορέας, ο οποίος βρέθηκε να περιφέρεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, οι στρατιώτες έκαψαν στη συνέχεια την σορό του θύματος ως μέτρο προφύλαξης από μια πιθανή διασπορά της Covid-19.

Το lockdown και τα ακραία μέτρα κατά του κορονοϊού πιστεύεται ότι επιβαρύνουν την ήδη σακατεμένη οικονομία της χώρας. Αλλά μια επιδημία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για μια χώρα, που δεν διαθέτει ιατρικά εφόδια και σύγχρονες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.

- via Getty Images

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα είχε τουλάχιστον ορισμένα κρούσματα Covid-19, επειδή έχει ένα «εύθραυστο» σημείο στα σύνορα με την Κίνα, όπου οι δραστηριότητες λαθρεμπορίου είναι συνηθισμένες. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Βορράς μπορεί να αντιμετωπίζει ήδη μια σημαντική εξάπλωση του ιού.

Τουρκμενιστάν

Οπως και με τη Βόρεια Κορέα, υπάρχει σημαντική αμφιβολία για τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν περί μηδενικών κρουσμάτων.

Οι αρχές στο μυστικοπαθές αυταρχικό έθνος της Κεντρικής Ασίας με 6 εκατομμύρια κατοίκους έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι κρύβουν πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας έχουν συστήσει στους ανθρώπους να φορούν μάσκες και να κρατούν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.

IGOR SASIN via Getty Images

Τον Μάρτιο, το Τουρκμενιστάν περιόρισε τα ταξίδια εντός και εκτός της χώρας καθώς και τις μαζικές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Μια αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε τη χώρα τον Ιούλιο δήλωσε ότι πρέπει να αναλάβει ισχυρότερες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΠΟΥ συνέστησε την «ενεργοποίηση κρίσιμων μέτρων για τη δημόσια υγεία» σαν να είχε ήδη κυκλοφορήσει ο ιός.

Δημοφιλή