Αρχισε το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων

Ανησυχίες, ελπίδες, εκτιμήσεις, ετοιμότητα κυβέρνησης και ειδικών για ανασχεδιασμό.
Θρανία σε σχολείο - Φωτό αρχείου
Θρανία σε σχολείο - Φωτό αρχείου
Eurokinissi

Με την αισιοδοξία–σύμφωνα και με τα μέχρι τώρα στοιχεία- ότι έχει ¨σπάσει¨ η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού, η χώρα μπαίνει από σήμερα στην επόμενη φάση του σχεδιασμού για την σταδιακή μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα. Πλέον περάσαμε και επίσημα στο δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ από σήμερα επέστρεψαν στα μαθήματα και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Συγκεκριμένα από σήμερα Δευτέρα 11/5 επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι. Πρόκειται για το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Αν υπολογίσουμε και τα ποσοστά του πρώτου σταδίου επανεκκίνησης, πριν από μία εβδομάδα, τότε συνολικά θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι και θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις που είναι το 35% των επιχειρήσεων που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Αυτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας- με την επαναλειτουργία κυρίως των καταστημάτων λιανικού εμπορίου- γίνεται βέβαια με συγκεκριμένους κανόνες όπως ο περιορισμός στον αριθμό όσων βρίσκονται σε ένα κατάστημα και η υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Και αυτό γιατί η έντονη ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην δουν το επόμενο διάστημα τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται. Μέχρι τώρα όσα έχουν καταγραφεί αφορούν κυρίως την περίοδο που ήταν ακόμα σε ισχύ η καραντίνα. Άρα σε λίγες ημέρες θα διαπιστωθεί πως πάει η κατάσταση από την στιγμή που χαλάρωσαν τα μέτρα. Ένα πισωγύρισμα στην αντιμετώπιση μετάδοσης του κορονοϊού θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Έτσι ερμηνεύεται και η προσπάθεια κυβέρνησης και ειδικών να αποτρέπουν τους πολίτες να συνωστίζονται σε πλατείες.

Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, ο συνωστισμός σε μη ελεγχόμενους χώρους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων καθιστά δυσκολότερη την απαραίτητη ιχνηλάτηση. «Μην περιμένουμε ανάκαμψη της οικονομίας αν αυξηθούν τα κρούσματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής των ειδικών της Πολιτείας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά» επισημαίνοντας παράλληλα και την σημασία της ατομικής ευθύνης.

Εκτός όμως από την οικονομική επανεκκίνηση, ξεκίνησε από σήμερα και η λειτουργία των σχολείων με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, ενώ σε επόμενη φάση θα επιστρέψουν στα μαθήματα οι μαθητές των άλλων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Και σε αυτή την προσπάθεια βέβαια θα ισχύουν αυστηροί κανόνες με περιορισμένο αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και άλλα μέτρα προφύλαξης όπως διαλλείματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εδώ το στοίχημα θα κριθεί στην ταχύτητα του εντοπισμού κάποιου πιθανού κρούσματος. Όσο για τη λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων από την 1 Ιουνίου, αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου.

Συνεχείς συσκέψεις γίνονται στα συναρμόδια υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις και μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το πως αλλά και το πότε θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ. Και λέμε πότε, γιατί αν και ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την επαναλειτουργία τους σε είκοσι μέρες, υπάρχουν εισηγήσεις για σταδιακό άνοιγμα και αυτών των επιχειρήσεων που σχετίζονται με σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας αλλά και της απασχόλησης.

Ο μεγάλος «άγνωστος» όμως παραμένει ακόμα ο τουρισμός. Εδώ η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο και η στρατηγική που θα εφαρμοστεί στις αεροπορικές συνδέσεις, θέμα που έχει άμεση σχέση με αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την έλευση επισκεπτών από άλλες χώρες υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση των τουριστών να έχουν κάνει μοριακά τεστ πριν μπουν στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχου υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για μεγάλο όγκο κρουσμάτων, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια σποραδικά.

Αυτό πάντως που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί είναι ότι υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις. Και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Ακόμα και ένα νέο lockdown σε τοπικό επίπεδο.

Δημοφιλή