Ξεκίνησε το ετήσιο κυνήγι δελφινιών στο ψαροχώρι του Ταϊτζί στην Ιαπωνία, παρά τις αντιδράσεις των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινής γνώμης.
Οι ψαράδες της περιοχής οδηγούν τα δελφίνια σε έναν όρμο, όπου θανατώνουν τα περισσότερα από αυτά με μαχαίρι και άλλα τα πωλούν σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα, ώστε να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών.
Το φετινό κυνήγι ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τα σκάφη επέστρεψαν χωρίς δελφίνια. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα The Dolphin Project πέντε δελφίνια σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και, ουσιαστικά, το διαβόητο κυνήγι βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.
Το «λουτρό» αίματος στη θάλασσα του Ταϊτζί θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Ομάδες ακτιβιστών έχουν ήδη ξεκινήσει να καταφθάνουν στην περιοχή για να καταγγήλλουν τις αποτρόπαιες ενέργειες.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι το κυνήγι είναι εξαιρετικά σκληρό και ότι τα δελφίνια μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά για να πεθάνουν από ασφυξία ή πνιγμό. Ωστόσο, οι ψαράδες που συμμετέχουν στο κυνήγι υποστηρίζουν που η επιβίωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο των ζώων αυτών.
Η ζήτηση για το κρέας των δελφινιών και των φαλαινών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.
Τα ζώα που παγιδεύονται ζωντανά και πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα έχουν πολύ υψηλότερη τιμή από το κρέας, ωστόσο υπάρχει αυξανόμενη πίεση στα πάρκα να μην αγοράζουν δελφίνια που έχουν συλληφθεί στο Ταϊτζί.
Το «κυνήγι Ταϊτζί» έγινε ευρέως γνωστό όταν αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ The Cove (Ο Όρμος), το οποίο κέρδισε το Όσκαρ το 2009.
Πηγή: BBC