Ξεκινούν σήμερα τα Οινοξένεια στην Αιγιάλεια

Ξεχωριστός θεσμός στην Ευρώπη τα «Οινοξένεια 2024 – Αμπελώνες Γέφυρες» (21-31 Αυγούστου).

Από σήμερα έως και τις 31 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αιγιάλειας μπορούν να απολαύσουν μοναδικές δράσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οινοξένεια 2024 – Αμπελώνες Γέφυρες».

Εντεκα ημέρες γεμάτες από πλούσιες σε αρώματα και συναισθήματα δράσεις, με όχημα τους εκλεκτούς οίνους της Αιγιάλειας, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που φέτος επεκτείνονται σε Πάτρα και Καλάβρυτα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή που αποτυπώνεται και στον τίτλο «Αμπελώνες Γέφυρες» της φετινής διοργάνωσης.

Παράλληλα, η παρουσία της προέδρου της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης «Iter Vitis» Emanuella Panke θα προσδώσει φέτος μια διεθνή αίγλη και προβολή στο φεστιβάλ.

Σημειώνουμε ότι η ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. πραγματοποιεί το 3ήμερο Εκδηλώσεων με τίτλο “ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα των «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2024». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου 2024 στο Αίγιο και 30 - 31 Αυγούστου 2024 στα Καλάβρυτα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκδηλώσεων, η ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. θα πραγματοποιήσει σεμινάριο - workshop για εστιάτορες / στελέχη της εστίασης, διάρκειας τριών ωρών, την Παρασκευή 30η Αυγούστου 2024 στα Καλάβρυτα, ενώ στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, στα Καλάβρυτα, Ημερίδα με πλούσια θεματολογία για τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό της περιοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

21-31 Αυγούστου 2024

Τετάρτη 21 Αυγούστου

ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ 2024

Κάστρο Ρίου 8.30 μ.μ. (ακριβώς) Καλωσόρισμα και παρουσίαση προγράμματος Οινοξενείων 2024

9 μ.μ. Συναυλία: «Του κρασιού και του έρωτα»
Στο πιο σημαντικό τρίστρατο της Δυτικής Ελλάδας, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου (δίπλα στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), ένα υπέροχο φρούριο κτίστηκε τον 16 αιώνα, πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, τριγυρισμένο από θαλάσσιες τάφρους.

Μέσα σε αυτό το θαυμαστό περιβάλλον θα ακουστεί ένα έργο-ορόσημο και σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του κρασιού, του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα.

Το κρασί που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τις ανασφάλειες, με συνεργό τον έρωτα, γίνεται η αντίρροπη δύναμη στον φόβο του θανάτου, δίνοντας του τη δυνατότητα να διεκδικήσει μέσα από τη δημοκρατία, την ισότιμη απόλαυση του δώρου της ζωής.

Τραγούδια για τον Διόνυσο και την Αφροδίτη, από τον Ανακρέοντα, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και άλλους λυρικούς ποιητές που γέννησαν το Θέατρο κι ακούστηκαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα ταξιδεύοντας κι επηρεάζοντας στη συνέχεια όλον τον Δυτικό Πολιτισμό, θα ακουστούν χρόνια μετά, σε μια παράσταση με ιδιαίτερη φόρτιση και συμβολισμούς που την καθιστούν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Υπαίθριο θέατρο “Γεώργιος Παππάς” ώρα 8.30 μ.μ.

8.30 μ.μ.- 9.00 μ.μ. Χαιρετισμοί

ΩΡΑ 9 μ.μ.

Το Τανγκό Της Νεφέλης

Το τανγκό της Νεφέλης «…να ξεχωρίζει απ’ όλους μες τα αμπέλι..» σηματοδοτεί τους φετινούς αμπελώνες γέφυρες που συνδέουν το Άστυ με την Ύπαιθρο, όπως ξέρει να κάνει το κρασί, όπως κάνει το tango από την Ανδαλουσία και την Αργεντινή ως τον Καναδά της Loreena McKennitt και ως την δική μας Xαρούλα Αλεξίου.

Η Athens Chamber Orchestra πραγματοποιεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στο ελληνικό τανγκό και αναβιώνει την μουσική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με τις ερωτικές μελωδίες των μεγάλων συνθετών του μεσοπολέμου, ενώ οι χορευτές είναι στη σκηνή.

Ενορχήστρωση - Διεύθυνση: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης

Τραγούδι: Άννα Ματσούκα, Μαρούλα Κασκαβέλη

Χορός: Deppy Venezia και οι χορευτές του Tango Amanti

Συμμετέχει με έναν χορό, η Σχολή Tango expression-Aigio Tango Argentino

10.30 μ.μ.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΩΝ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΛΑΓΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τα ροζέ κρασιά αναδεικνύονται σε παγκόσμια τάση και τα ροζέ της Αιγιάλειας είναι παρόντα και πρωτοπορούν.

Σάββατο 24 Αυγούστου

ΚΤΙΡΙΟ FAME (Παλαιά Σφαγεία Αιγίου) ώρα 10.00 π.μ. έως 12.00 μεσημβρινή

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΙΑΛΗ

-Η φιάλη στην φύλαξη και μεταφορά των πολύτιμων υγρών τροφίμων (οίνος και έλαιον)

-Η φιάλη στην αναζήτηση του πολύτιμου μηνύματος που μεταφέρει.

Εργαστήριο ζωγραφικής σε φιάλες με τους μαθητές του Alessandro De Martino και επιμέλεια του ίδιου του δάσκαλου.

ΚΤΙΡΙΟ FAME (παλαιά σφαγεία Αιγίου) - ΩΡΑ 7 μ.μ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ”MESSAGE IN A BOTTLE″ του Alessandro De Martino, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ της ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ *

Ο Alessandro De Martino μέσα από τους καμβάδες του εμφιαλώνει ένα σήμα κινδύνου, ιχνηλατεί μορφές στους αμπελώνες της μνήμης και μεταφέρει πως η αγάπη είναι ’και το μπουκάλι και το μήνυμα”.

7.00 μ.μ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

7.10 μ.μ. Δυο λόγια για την ιστορία της φιάλης και τον ρόλο της στο κρασί.

7.15 μ.μ. Εισαγωγή από την Μαίρη Ζαχαράκη

7.30 μ.μ. Ξενάγηση στην έκθεση από τον A. D. Martino

ΚΤΙΡΙΟ FAME (Παλαιά Σφαγεία Αιγίου) ΩΡΑ 8 μ.μ.

Καθ’ οδόν

Ξεκινώντας από την έκθεση, περνάμε απέναντι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ και στην παραλία Αιγίου όπου… «Κρασί από το ναυαγισμένο σκαρί της σκέψης του καλλιτέχνη, πεπαλαιωμένο μήνυμα σε μπουκάλι που πρώτη στα χέρια της κράτησε η θάλασσα, στη ροή του...»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΙΓΙΟΥ ΩΡΑ 8.30 μ.μ.

“THE SIRENS MESSAGE IN THE BOTTLE”

Μουσικό χορευτική performance από τις The Sirens που ταξιδεύουν στο Αίγιο και μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα. Αυτές οι Σειρήνες έρχονται να αλληλοεπιδράσουν με τη τεχνολογία και τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Χορογράφος: Αγγελική Πετράκη Χορεύτριες: Αγγελική Πετράκη, Αρχοντία Μπουλουτά

Σκηνογραφία/ Δραματουργία : Γεωργία Γαβριήλογλου

* Η Έκθεση ζωγραφικής MESSAGE IN A BOTTLE του Alessandro De Martino θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια των Οινοξενείων (6 μ.μ. - 8 μ.μ). Τηλ. επικοινωνίας: 6992989166 (κα Μαίρη Ζαχαράκη).

7.00 μ.μ. Οινοποιείο «Τετράμυθος» - Άνω Διακοπτό

25 χρόνια Τετράμυθος: Στις 24 Αυγούστου o Τετράμυθος γίνεται 25 ετών και τιμά τον 25 τρύγο του με μια γιορτή. Ο Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk, Pharaoh) την οργανώνει, οι ιδιοκτήτες δύο εκ των σημαντικότερων γαστρονομικών σημείων της Αθήνας, η Ελένη και ο Ανδρέας Κιλτσικλής από την Feyrouz με λεβαντίνικες γεύσεις και ο Γιώργος Γκάτσος από την Φάμπρικα του Ευφρόσυνου με βαλκανική κουζίνα, θα μαγειρεύουν στον χώρο, ενώ φιάλες παλαιών και νέων εσοδειών θα ανοίγονται.

Μουσική επιμέλεια της βραδιάς από Teranga Beat.

Συνοδοιπόροι αμπελουργοί βραβεύονται και όλοι μαζί γυρνούν σελίδα στο δεύτερο τέταρτο του αιώνα…

Κράτηση απαραίτητη Τ. 26910-97500 / email: info@tetramythoswines.com

8 μ.μ. Οινοποιείο Αχαιών - Κορίνθου 121, Αίγιο

Γεφυρώνοντας την ιστορία της δημιουργίας του αμπελιού με τις γηγενείς ποικιλίες της Αιγιαλείας.

Γευστική δοκιμή παλαιών & νέων εσοδειών γηγενών ποικιλιών & παρουσίαση του παραμυθιού ”Διόνυσος, ο Θεός του αμπελιού και του κρασιού” (εκδόσεις Ηδύφωνο). Έλα να ακούσεις τις ιστορίες του Διόνυσου, του θεού του κρασιού, του αμπελιού, του παιχνιδιού και του θεάτρου! Με μουσικές και χρώματα, με αφήγηση και με παιχνίδι! Να έχεις καθαρή καρδιά και ορθάνοιχτα αυτιά. Εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μαρία Παπανικολάου, συγγραφέας του παραμυθιού, Σάκης Παπαδημητρίου, μουσικός-συνθέτης.

Κυριακή 25 Αυγούστου

«Μουσικές Σκάλες»

Ώρα 7.30 μ.μ. Συναυλίες στις σκάλες της πόλης του Αιγίου

Οι «Μουσικές Σκάλες», είναι ένας περίπατος μουσικής και οίνου στα πολυάριθμα σκαλοπάτια που ενώνουν το επίπεδο του κέντρου της πόλης του Αιγίου με την παραλιακή ζώνη. Σε κάθε σημείο μια ποικιλία αμπέλου της Αιγιάλειας, διαφορετική κάθε φορά, προσφέρεται για γευστική δοκιμή από τα οινοποιεία του Δικτύου Οινοξένεια και συνδέεται αισθητικά με αντίστοιχες μουσικές σε ένα κοινό σύνολο μουσικής «γευσιγνωσίας».

Η μοναδικότητα και η ομορφιά της κλιμακωτής θέσης της πόλης αποκαλύπτεται στο κοινό και εξηγεί την συνεχή κατοίκησή της, εδώ και 3.000 χρόνια, ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.

Τα μικρά μουσικά σύνολα, οι performers, οι χορογραφίες στα tangos και οι οίνοι των οινοποιείων δημιουργούν μοναδικά κίνητρα για τους περιπατητές και συνθέτουν εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες . Από το σούρουπο έως να έρθει η νύχτα για τα καλά.

Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας στην θάλασσα ,τα καλαίσθητα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης θα είναι έτοιμα να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να ξεκούραση και περίσσια απόλαυση.

Δευτέρα 26 Αυγούστου

Κτήριο FAME (Παλαιά Σφαγεία Αιγίου) ώρα 10.30 π.μ.

«Οινο-σχέδια»

Τριήμερο (έως Τρίτη και Τετάρτη 28/8) εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων από την animator-εικονογράφο Μαρία Λουκία Μητράκου σε ένα μεικτό τμήμα 15-20 ατόμων (παιδιά και συνοδοί τους).

Αφετηρία το αστικό τοπίο του Αιγίου και τελικός προορισμός το αμπελουργικό τοπίο. Πώς δημιουργείται ο οίνος και πώς από το αμπέλι φτάνει σ’ εμάς; Ποια είναι η διαδικασία από το αρχικό στάδιο της γέννησης του καρπού έως το τελικό στάδιο κατανάλωσής του; Με βάση αυτή την θεματική θα δημιουργηθεί μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που θα παραδοθεί στο Φεστιβάλ «Οινοξένεια».

(Κράτηση απαραίτητη τηλ: 6947529556 email.: info@diktio-poiotitas-oinoxeneia.gr)

Πολύκεντρο Αιγίου (προαύλιος χώρος)*, ΩΡΑ 7.00 μ.μ.- 11.30 μ.μ.

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Όλα όσα συμβαίνουν σε μια οινοξένεια πολιτεία

Πολύπλευρη εκδήλωση διασύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού (Summer School) που θα περιλαμβάνει:

- Παρουσίαση του προγράμματος «Τα μονοπάτια της Αιγιάλειας» από τον Δήμο Αιγιάλειας και την εταιρεία «Paths of Greece» με τη χρήση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας

- Βραδιά γαστρονομικού πολιτισμού. Παρουσίαση συνταγών από προϊόντα της περιοχής Αιγιάλειας-Καλαβρύτων με την επιμέλεια του σπουδαίου σεφ Γιώργος Φελεμέγκας, head chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra, που έλκει την καταγωγή του από την Δάφνη Καλαβρύτων. Σκοπός να ”γεφυρώσουμε” την παραδοσιακή με τη σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα βασισμένοι σε πρώτες ύλες και πιάτα της περιοχής.

-Γευστικές προτάσεις με αντίστοιχους οίνους της Αιγιαλείας

-Συμμετέχουν εστιατόρια της περιοχής μας.

-Ανάδειξη προϊόντων και αγροκτημάτων της περιοχής

-Γέφυρες οινικού διαλόγου και συνεργασίας με Messinians Terroirs για την ανάπτυξη της πελοποννησιακής υπαίθρου. Τα χαρισματικά terroirs της Μεσσηνίας με το ιδιαίτερο μικροκλίμα την πλούσια γαστρονομική παράδοση και τη μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της, συναντούν στην Οινοξένεια Πολιτεία ένα από το ομορφότερα terroir της Ελλάδας που είναι οι Αμπελώνες της Αιγιάλειας.

-Συναυλία της μοντέρνας μουσικής ακαδημίας Rock School Corfu, που εδρεύει στην Κέρκυρα και έφερε έναν φρέσκο αέρα στα μουσικά δρώμενα της Κέρκυρας. Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει μουσικά κομμάτια Rock - Blues - R’n’B - Funk – Reggae κ.α.

Τρίτη 27 Αυγούστου

Άνω Ζήρια

7.00 μ.μ. Πεζοπορία στο «Μονοπάτι των αμπελώνων» που χάραξε η Paths of Greece για τον Δήμο Αιγιάλειας

8.30 μ.μ. Αύλειος χώρος της οικίας Γιάννη Κουτσοχέρα. Προσέλευση

8.40 μ.μ. Προβολή αποσπασμάτων ταινίας για την ζωή και τη δράση του Γιάννη Κουτσοχέρα

9.00 μ.μ. «Μουσικές Ουρανογραφίες»

Σε μια παράσταση που συνδυάζει την αστρονομία με την μουσική και την ποίηση, παρουσιάζουμε μια συλλογή τραγουδιών, εμπνευσμένων από τη μαγεία του έναστρου ουρανού. Ακολουθούμε ένα αστρο - μουσικό ταξίδι αφού οι στίχοι και η ποίηση που τραγουδάμε αναφέρονται στη σελήνη, τους πλανήτες, τα αστέρια. Θα ερμηνευθούν τραγούδια γνωστών ελλήνων συνθετών αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Με τους: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού (τραγούδι), Κασσιανή Λάζαρη (κιθάρα, τραγούδι) και Σταύρο Σολωμό (κιθάρα, μαντολίνο)

Βραδιά αστροπαρατήρησης σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»

Οινοποιείο Ρούβαλη, Σελινούντας

Ώρα 8 μ.μ. ΒΡΑΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το 2001, έρχεται στο οινοποιείο Ρούβαλη να αφηγηθεί, συζητώντας με την κ. Έλλη Δρούλια , πτυχές της τοπικής ιστορίας της Βοστίτσας. Από το Ενετικό κτηματολόγιο, περνά στην Ελληνική Επανάσταση ως πολιτική πράξη, και υπογραμμίζει το δέσιμο και την δράση των δύο ”Ανδρέηδων”.

Σε ανοικτό διάλογο με τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες.

Η βραδιά θα κλείσει με την παρουσίαση του καινούργιου γλυκού κρασιού «Τζιβιέρες», λιαστό κρασί από την λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα που μας συνδέει με τη Μονεμβασιά, τον Μυστρά και τους Παλαιολόγους.

Τετάρτη 28 Αυγούστου

Αμπελώνες Ρίρα

5.30 μ.μ - 8.00 μ.μ. Όσα θέλατε να μάθετε για το κρασί και την φωτογραφία.

Στον χώρο της παραδοσιακής ισκιάδας του κτήματος στην κορυφή των Αμπελώνων Ρίρα, απο τις 17.30 έως τις 20.00, οι επισκέπτες μας θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα κρασιά του κτήματος και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας υπο την καθοδήγηση του αστροφωτογράφου Ανδρέα Μεσσήνη με πανοραμική θέα στις πλαγιές της Αιγιάλειας και του Κορινθιακού.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε φίλο του κρασιού και της φωτογραφίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και είναι μια ευκαιρία εξάσκησης και για όσους φέρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Υπεύθυνος: Αναστάσης Τσίτσας

Κρατήσεις: 2691020123 (9.00-15.00)

Hotel ″Σήμαντρο″, Ελαιώνας

Ώρα 8 μ.μ. Η Οινική κουλτούρα έρχεται από την ελληνική αρχαιότητα

-Δρ. Αναστασία Γκαδόλου/ Δρ. Ερωφίλη Κόλλια

H σημασία της αμπέλου και του οίνου στη λατρεία του Ελικώνιου Ποσειδώνα

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών (2019-2024) στο ιερό του Ελικώνιου Ποσειδώνα στα Νικολέικα Αιγιάλειας, η μελέτη των φυτικών καταλοίπων σε συνδυασμό με τα κατάλοιπα από αγγεία πόσεως (σκύφους , κανθάρους) και σερβιρίσματος (οινοχόες, αμφορείς) αλλά και οστών ζώων μας δίνουν πολύτιμα δεδομένα για την πραγματοποίηση λατρευτικών δείπνων προς τιμήν της θεότητας στη διάρκεια των οποίων η κατανάλωση οίνου αντικατοπτρίζει την αξία της οινικής κουλτούρας για την κοινωνία του 8 αι. π.Χ, την εποχή ακμής της αρχαίας Ελίκης.

-Δρ. Ανδρέας Βόρδος

Ευωχίες και παραγωγή οίνου στην Τραπεζά Αιγιαλείας (Αρχαίες Ρύπες) και στο Αίγιον

Στην Τραπεζά Αιγίου, η συστηματική έρευνα φέρνει στο φως τις αρχαίες Ρύπες, μια από τις αρχαιότερες πόλεις τής Αχαΐας και μητρόπολης του Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία. Στο μεγάλο κτίριο του 8 αι. π.Χ κάτω από τους μεταγενέστερους λίθινους ναούς, στα κοινά γεύματα με την οινοποσία από την αριστοκρατία τής πρώιμης κοινωνίας, τέθηκαν τα θεμέλια των θεσμών για την μετέπειτα πόλη-κράτος. Ο οίνος της ευωχίας στην μικρή κοινωνία εξελίχθηκε ακολούθως, με συστηματική παραγωγή, σε εμπορικό αγαθό κυρίως στο Αίγιο των ελληνιστικών χρόνων.

Θα ακολουθήσει ελαφρύ κέρασμα και η βραδιά θα κλείσει με τη φωνή της Αγγελικής Αντωνιάδου, που θα συνοδεύει στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, στον μαγικό χώρο του Σήμαντρον Hotel.

Πέμπτη 29 Αυγούστου

Οινοποιείο Μ20, Σελιανίτικα

Ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ., έναρξη εκδήλωσης 7.00 μ.μ.

Γευσιγνωσία, φύση, τέχνη και χρώματα, ένα απόγευμα για μικρούς και μεγάλους.

Το οινοποιείο Μ20 που βρίσκεται στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας σας καλεί να γνωρίσετε κρασιά της Αιγιάλειας σε ένα φιλόξενο περιβάλλον μέσα στην φύση. Ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές στον περιβάλλοντα χώρο του οινοποιείου, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πέντε ξεχωριστά κρασιά σε μία μοναδική βραδιά γευσιγνωσίας, την οποία θα επιμεληθεί ο σομελιέ Φώτης Σταθόπουλος (Genius in Gastronomy). Παράλληλα οι μικροί μας φίλοι (ηλικίες από 6 έως 12 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα βιωματικό εργαστήριο εικαστικών καθώς και να μάθουν από κοντά πώς το σταφύλι μετατρέπεται σε κρασί.

Συμμετέχουν: Ασπασία Τσούτσουρα και Μαρία Παπαπαντελίδη – M20 Art Studio

Στάικος Δημήτριος – M20 Winery

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η προ-κράτηση θέσης στο 699 523 4594

Τρίγωνη Πλατεία Αιγίου

Ωρα 9.00 μ.μ. ΟΙΝΙΚΟ MASTERCLASS ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η μεταμόρφωση της Τρίγωνης Πλατείας μας δίνει την αφορμή να κατέβουμε στη πόλη και να παρουσιάσουμε ένα οινικό masterclass, εντελώς «εκτός πλαισίου»!

Όχι σε μια αίθουσα αλλά στην πλατεία, με καρέκλες και τραπέζια, με ποτήρια για την γευσιγνωσία στα τραπέζια για όσους κλείσουν «θέση» αλλά και με όλους όσους θα θελήσουν να μπορούν να το παρακολουθούν ανοικτά, γύρω στην πλατεία και στους πεζόδρομους.

Με παρουσιαστή τον Κώστα Προβατά DipWSET που γνωρίζει πολύ καλά και τα μυστικά του κρασιού αλλά και πως να κάνει μια παρουσίαση… απόλαυση. Με συμπαρουσιαστή τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη στον ιδιότυπο ρόλο του «δαίμονα του masterclass», με θέμα: «Οι μύθοι και οι αλήθειες για το εμφιαλωμένο κρασί».

Παρασκευή 30 Αυγούστου

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

6.00 μ.μ.– 9.00 μ.μ. ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ *

Μαθήματα γευσιγνωσίας από ειδικευμένους γευσιγνώστες φαγητού και κρασιού σε εστιάτορες/στελέχη της εστίασης, με στόχο την εκπαίδευση στο ταίριασμα τοπικών γεύσεων και συνταγών με τοπικούς οίνους.

Κλειστό Σεμινάριο - Workshop, με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένου Οινοκριτικού και τοπικού αναγνωρισμένου μάγειρα-σεφ. Γευστικά ταιριάσματα τοπικών οίνων με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Με το πέρας του Σεμιναρίου – Workshop, θα ακολουθήσει ανοιχτή γευσιγνωσία* τοπικών οίνων για το κοινό, με χαρακτηριστικές γεύσεις από την περιοχή.

Συντονισμός: ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΟΙΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ Πλατεία Χελμού 9.00 μ.μ.

Η Χριστίνα Ψύχα και η μπάντα της παρουσιάζουν δικά της πρωτότυπα τραγούδια και διασκευές σε γνωστά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια ,ενορχηστρωμένα με βάση τον δυτικότροπο ήχο του σχήματος, αποτελώντας τη γέφυρα παλιού και καινούριου και συμπληρώνοντας τη δημιουργική τους πρόταση

Σάββατο 31 Αυγούστου

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

5.30 μ.μ. MEGA SPILEO ESCAPE, το απόλυτο καλοκαιρινό event στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο!

-Ξενάγηση στο Κτήμα και στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο

-Γευστικές δοκιμές

-Η Sommelier Γιοβάννα Λύκου θα παρουσιάσει τις ετικέτες του κτήματος με μοναδικό τρόπο, μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση και θα ακολουθήσει παιχνίδι με τυφλή δοκιμή οίνων & σημαντικά δώρα για τους νικητές

-Mystic Cocktails pop up bar, με μοναδικά cocktail με το νέο αφρώδες οίνο μας Mystic

Απαραίτητα κλείστε τη συμμετοχή σας εδώ: www.megaspileo.gr/oinoxenia-2024/

(Επιλέξτε προαιρετικά τη συμμετοχή σας στο διαδραστικό παιχνίδι #TheGrapeGame, με την Γιοβάννα Λύκου)

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»*

ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης και προβολής του Ελληνικού Γαστρονομικού πλούτου μέσα από τη διατοπική Συνεργασία «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που υλοποιείται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020. Στη συγκεκριμένη συνεργασία συμμετέχουν 23 Αναπτυξιακές Εταιρείες από όλη την Ελλάδα.

3.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ. «Από την Γη στο Πιάτο»*

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ διασύνδεσης της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγή και στη γαστρονομία. Στόχος η διασύνδεση της γνώσης και παραγωγής και η μεταφορά της γνώσης που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφής και της γαστρονομίας/εστίασης σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από τη γη στο πιάτο»

Συντονισμός: ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΕΛΜΟΥ

8.30 μ.μ. Συμπεράσματα - Αποχαιρετισμοί

9.00 μ.μ. «Τρύγος έμμετρος…»

Μια βραδιά αφιερωμένη στο αμπέλι, στον τρύγο, στο κρασί και στον τρυγητή… χαρακτηριστικά στοιχεία της Αιγιάλειας, των Καλαβρύτων, μα και της Ελλάδας ολάκερης.

Με την παραίνεση του Τρυγαίου, οι τρυγητές θα μπουν στ’ αμπέλι, θα περιδιαβούν με μουσικές, τραγούδια και χορούς τον ελλαδικό χώρο και θα υμνήσουν τον οίνο, για να ευφρανθούν ψυχή και νους των συμποσιαστών…

Οργάνωση-παραγωγή παράστασης Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Συμμετέχει-συμπράττει η παραδοσιακή ορχήστρα «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ», ηθοποιοί, χορευτές-τριες, αφηγητές.

* Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις – δράσεις διοργανώνονται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης Τοπικών Δράσεων που αφορούν τη διατοπική Συνεργασία «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, τονίζει ότι: «Μέσω του οίνου, αυτού του πανάρχαιου προϊόντος της περιοχής μας, προωθούμε τη μοναδική μας πολιτιστική παρουσία προς τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες μας αλλά και μελλοντικούς ενδιαφερόμενους».

Ο Άγγελος Ρούβαλης, πρωτεργάτης του Δικτύου Οινοξένεια τόνισε ότι πλέον, με τη δημιουργία της νέας εσωτερικής δομής του Δικτύου, αναλαμβάνει πρόεδρος του φεστιβάλ ο δήμαρχος, σηματοδοτώντας έτσι την αναγνώριση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της αμπελοοινικής ζώνης της Αιγιάλειας. «Μπαίνουμε στη δεύτερή μας δεκαετία και το πρόγραμμα δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά μια διαδρομή εδραίωσης και ανάπτυξης μιας κουλτούρας φιλοξενίας με χαμόγελο και ποιότητα προς τον επισκέπτη. Φέτος οι πρωτοβουλίες «ανοίγματος» είναι αξιόλογες, τόσο με την προ-έναρξη στο Κάστρο του Ρίου Πάτρας και την τελετή λήξης στα Καλάβρυτα, όσο και με τη συνεργασία με τον νέο και πολλά υποσχόμενο θεσμό «Μεσσηνία Terroirs Wine Festival» που πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη φορά στο Costa Navarino», είπε.