Ξεμείναμε από “Τιτάνες”

Ξεμείναμε από “Τιτάνες”
http://www.titan.gr

Οι Τιτάνες της μυθολογίας ήταν ξακουστοί για τις υπερφυσικές δυνάμεις και τα κατορθώματα τους. Ήταν απόγονοι αρχέγονων θεοτήτων, που προήλθαν μέσα από το Χάος το οποίο κυριαρχούσε στο απέραντο σύμπαν. Τιτάνες, όμως, δεν υπάρχουν μόνο στην ελληνική μυθολογία. Υπάρχουν και στην οικονομία. Ο Τιτάνας της τσιμεντοβιομηχανίας, με έτος ίδρυσης το πολύ μακρινό 1902, και από τις πρώτες εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι πια μαζί μας. Το χάος που προκάλεσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση τον έστειλαν στις φιλικότερες για εκείνον Βρυξέλλες. Εκεί που το φτηνό τραπεζικό χρήμα και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Λειτουργώντας μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου, οι ιθύνοντες της ιστορικής βιομηχανίας είδαν τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του country risk συντέλεσαν στην απόφαση για μεταφορά της έδρας από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, αναμένεται να γίνει η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Euronext, με παράλληλη διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Euronext Παρισίων. Μέσω αυτής της στρατηγικής απόφασης ο όμιλος επιδιώκει: (1) τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης της μετοχής και την ικανοποίηση των μετόχων, (2) την επίτευξη καλύτερων όρων χρηματοδότησης και (3) το μεγαλύτερο βαθμό διεθνοποίησης του. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει κανένα φορολογικό κίνητρο για την απόφαση μεταφοράς της έδρας, αφού ο φόρος πληρώνεται στις χώρες δραστηριοποίησης της επιχείρησης.

Η “αποχώρηση” μιας πολυεθνικής δύναμης, που δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και 5 ηπείρους, σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα λέγαμε, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, ότι χάνει τον Τιτάνα της. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όμως, από τη στιγμή που μια σειρά παραγόντων εμποδίζουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που στηρίζονται στην εξωστρέφεια. Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι τα capital controls, η ελλειμματική άντληση κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δυσμενείς όροι χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες λόγω του country risk, και η δυσκολία εξωτραπεζικής χρηματοδότησης εξαιτίας της υποτονικότητας που έχει εδραιωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Φαίνεται πως το να έχει μια επιχείρηση την έδρα της στην Ελλάδα αποτελεί στίγμα. Το ελληνικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, το υπέρογκο κόστος δανεισμού και το διαρκές κλίμα αβεβαιότητας. Με πολιτικές που αγνοούν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν τάσεις φυγής. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια σηματοδότησε και τη μεγάλη έξοδο του ΤΙΤΑΝ από την ελληνική αγορά. Ενώ είχαν προηγηθεί η Βιοχάλκο, η ΦΑΓΕ και η Coca Cola 3E. Άραγε, ποιος ακολουθεί;

Δημοφιλή