Τα 8.846.948 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 464.574, ενώ πάνω από 4.698.780 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
ΗΠΑ: 121.699 νεκροί, 2.315.977 κρούσματα
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ακόμη 292 θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 τις 24 ώρες ως το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο ιστότοπος Worldometers. Τα νέα κρούσματα το Σάββατο έφτασαν τα 17.787.
Πρόκειται για την δέκατη συνεχόμενη ημέρα που ο ημερήσιος απολογισμός μένει κάτω από τους χίλιους νεκρούς, ωστόσο οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Καταγράφεται έξαρση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε περίπου είκοσι αμερικανικές Πολιτείες. Η επιδημία έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια φαρδιά ζώνη από τον νότο προς τη δύση.
Η Πολιτεία της Φλόριντα κατέγραψε την Παρασκευή νέο ρεκόρ κρουσμάτων με σχεδόν 3.822 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που υποβάθμισε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί νέοι.
Οι φόβοι για μια νέα έξαρση της νόσου εγείρονται εξαιτίας των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί εβδομάδες και την επανέναρξη των προεκλογικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ, μία από τις οποίες θα γίνει σήμερα Σάββατο στην Οκλαχόμα.
Γερμανία: 8.960 νεκροί, 190.965 κρούσματα
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας Covid-19 στη χώρα παρέμεινε το Σάββατο στους 8.960 νεκρούς. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέβηκε στους 190.965 καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 305 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Γαλλία: 29.617 νεκροί, 159.452 κρούσματα
Κινηματογράφοι και καζίνο στη Γαλλία θα ανοίξουν ξανά την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι τα γήπεδα θα υποδεχθούν εκ νέου κοινό από τις 11 Ιουλίου με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών.
«Η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης που συνδέεται με την πανδημία Covid-19 καθιστά δυνατή ”την άρση ορισμένων απαγορεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι όλοι βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης», ανέφερε η κυβέρνηση.
Το γαλλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2019-2020 σταμάτησε οριστικά στις 8 Μαρτίου λόγω της επιδημίας. Η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ελπίζει να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν στις 23 Αυγούστου.
Η Γαλλία κατέγραψε χθες 14 ακόμη νοσοκομειακούς θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών μετά την έναρξη της επιδημίας σε 29.617, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο μέγιστος αριθμός 5.000 θεατών σε γήπεδα και ιππόδρομμους μπορεί να αναθεωρηθεί εάν η υγειονομική κατάσταση βελτιωθεί από τα μέσα Αυγούστου, υπογράμμισε η κυβέρνηση.
Η επαναλειτουργία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, εμπορικών εκθέσεων και παραστάσεων και η επανέναρξη της διεθνούς κρουαζιέρας μπορεί να αποφασιστεί ”από τον Σεπτέμβριο” εάν η πανδημία συνεχίσει να υποχωρεί, πρόσθεσαν οι αρχές.
Mεξικό: 20.394 νεκροί, 170.485 κρούσματα
Τους 20.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού στο Μεξικό, μετά τα 647 νέα θύματα που κατέγραψε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το σύνολο των θανάτων στο Μεξικό ανέρχεται πλέον σε 20.394.
Παράλληλα, 5.030 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες ανέβασαν σε 170.485 τον συνολικό αριθμό αυτών.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα κατά πολύ μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις που έχουν καταγράψει οι κρατικές αρχές.
Βραζιλία: 49.156 νεκροί, 1.043.148 κρούσματα
Η Βραζιλία ξεπέρασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού και πλησίασε τους 50.000 θανάτους, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη δεύτερη πληγείσα χώρα από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ, μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα και μια επιδείνωση των οικονομικών προβλέψε στην λατινοαμερικάνικη χώρα.
Με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και κρουσμάτων στον πλανήτη, η Βραζιλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαβρώνοντας τη στήριξη προς τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και αυξάνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.
Η Βραζιλία έχει συνολικά καταγράψει 1.038.568 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 49.156 θανάτους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το Σάββατο ο αριθμός μολύνσεων έφτασε τα 4.600 νέα κρούσματα, ενώ 66 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα του ιού δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν έλλειψη εκτεταμένων τεστ.
«Αυτός ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί, επειδή υπάρχει ελλιπής αναφορά μεγέθους 5 έως 10 φορές», δήλωσε ο Αλεχάντρε Νάιμε Μπαρμπόσα, καθηγητής ιατρικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια και θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα».
Η Covid-19 έφτασε στη Βραζιλία μέσω πλούσιων τουριστών που επέστρεφαν από την Ευρώπη σε μεγάλες νοτιοανατολικές πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο και έχει εξαπλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, φτάνοντας το 82% των δήμων της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο Μπολσονάρου, που μερικές φορές αποκαλείται ο «Τροπικός Τραμπ», έχει επικριθεί ευρέως για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα δεν έχει υπουργό Υγείας μετά την αποπομπή δύο υπουργών από τον Απρίλιο, κατόπιν συγκρούσεων με τον πρόεδρο.
Η επιδείνωση της επιδημίας ενδέχεται να επηρεάσει τις ήδη ζοφερές οικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος, ενώ οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι θα μειωθεί πάνω από 6%.
Ινδία: 13.269 νεκροί, 407.689 κρούσματα
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προχώρησε σε άρση των περισσότερων περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο του τρίμηνου πανεθνικού lockdown στις 8 Ιουνίου, παρότι τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται.
Τα στοιχεία από το Worldometers έδειξαν ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επιπλέον 11.877 κρούσματα, με 299 θανάτους.
Η Ινδία βρίσκεται τώρα πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και έχει καταγράψει τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την Κίνα, η οποία έχει αριθμητικά ανάλογο πληθυσμό και είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους.
Σήμερα, το νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού επέβαλε lockdown με αυστηρούς περιορισμούς στην Τσενάι και τα περίχωρά της έως τις 30 Ιουνίου.
Ιταλία: 34.610 νεκροί, 238.275 κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, βάσει του επίσημου υπολογισμού, είναι σήμερα, Σάββατο τους 238.275. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.610. Παράλληλα, 182.453 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 264 νέα κρούσματα, 49 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 546 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Στο μεταξύ, 152 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά, 2.474 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 18.586 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Σε σχέση με χθες, Παρασκευή τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 11 περισσότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2 ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 799.
Ισπανία: 28.322 νεκροί, 293.018 κρούσματα
Το Σάββατο στην Ισπανία καταγράφηκαν 363 νέα κρούσματα και 7 νέοι θάνατοι.
Μερικές ώρες προτού η Ισπανία ξανανοίξει τα σύνορά της στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υπενθύμισε στους Ισπανούς ότι παραμένουν ευάλωτοι στον νέο κορονοϊό και ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
″Παραμένουμε ευάλωτοι. Οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας”, δήλωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτική του ομιλία.
″Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ένα τείχος απέναντι στον ιό ή ένας δίαυλος μετάδοσης του ιού, από εμάς εξαρτάται”, επέμεινε ο Σάντσεθ καθώς η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία με περισσότερους από 28.000 νεκρούς, βγαίνει από μια αυστηρή καραντίνα 14 εβδομάδων.
Απόψε, τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, η Ισπανία αίρει την κατάσταση συναγερμού που κήρυξε στις 14 Μαρτίου και ανοίγει ξανά τα χερσαία σύνορά της με τη Γαλλία και τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ισπανία την 1η Ιουλίου.
Οι ίδιοι οι Ισπανοί θα μπορούν επιτέλους να μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα περιορίζονταν στην επαρχία τους ή στην περιφέρειά τους.
Οι ξένοι δεν θα υποχρεωμένοι πλέον να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την είσοδό τους στη χώρα.
Αλλά όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας 1,5 μ. με τους άλλους.
Περίπου 600 στελέχη του υπουργείου Υγείας θα αναπτυχθούν στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, να τους ζητούν τον τόπο κατοικίας τους και να τους θερμομετρούν.
Τα ύποπτα περιστατικά θα εξετάζονται από γιατρό, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ ’Ιλια.
Την 1η Ιουλίου, η Ισπανία θα ανοίξει τα σύνορά της σε όλες τις εθνικότητες, στην προσπάθειά της να σώσει ό,τι απομένει από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος πυλώνας της ισπανικής οικονομίας με το 12% του ΑΕΠ της.
Τουρκία: 4.927 νεκροί, 186.493 κρούσματα
Στην Τουρκία καταγράφονται σήμερα, Σάββατο μόνο 22 νέοι θάνατοι και τα νέα κρούσματα είναι 1.248.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Σάββατο ότι η χώρα του έχει μείνει λίγο πίσω στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορέσουν οι πολίτες να προστατευθούν και η οικονομία να ανακάμψει κατά το δεύτερο τρίμηνο.
″Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι έχουμε χάσει την θέση μας στον αγώνα κατά της πανδημίας. Αλλά έχουμε στόχο να βγάλουμε την πανδημία από την ατζέντα μας με το να σεβόμαστε τους κανόνες υγιεινής, χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης”, είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη είναι ”αρκετά ισχυρές” από τον Μάιο και ”αναμένουμε σημαντικό μονμέντουμ από το δεύτερο τρίμηνο του έτους”, πρόσθεσε.