Γρηγορότερες διαδικασίες απέλασης, έλεγχοι στα κέντρα φιλοξενίας, διαχωρισμός οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας γαλλικής προσφυγικής πολιτικής. Πολύ σκληρή για κάποιους.
«Πέρασα μέσα από μια κόλαση στη Λιβύη και έφθασα εδώ. Και εάν είμαι άτυχος, τότε αυτοί θα έρθουν εδώ ένα ωραίο πρωί, θα με πιάσουν και θα με γυρίσουν πίσω από εκεί που ήρθα».
Ο Αλασάν από το Μάλι βρίσκεται παράνομα στη Γαλλία. Τώρα μένει σε ένα κατάλυμα για πρόσφυγες στο κέντρο του Παρισιού και όταν κάνει λόγο για «αυτούς» εννοεί τους συνεργάτες των γαλλικών αρχών μετανάστευσης. Αυτοί θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν ελέγχους σε προσφυγικά καταλύματα. Οι άνθρωποι που δεν θα έχουν νόμιμα έγγραφα και αξίωση για παροχή ασύλου θα μπορούν να απελαύνονται άμεσα ή να φεύγουν οικιοθελώς από τη χώρα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα καταλύματα προσφύγων στη Γαλλία κάνουν λόγο για «ξεπούλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»:
«Αυτή η εγκύκλιος που εστάλη παραβιάζει την αρχή που λέει ότι όποιος έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας, έχει καταρχάς το δικαίωμα να γίνεται δεκτός στη χώρα. Φοβούμαστε ότι οικογένειες, γυναίκες και άλλοι άνθρωποι που χρήζουν προστασίας δεν θα τολμήσουν να έρθουν στα κέντρα και θα μένουν στους δρόμους» ισχυρίζεται ο Γιανίκ Λε Μπιχάν από του Γιατρούς χωρίς Σύνορα.
Η Γαλλία θα παραμείνει μια ανοιχτή χώρα δηλώνει ο Μακρόν
Η κυβέρνηση ωστόσο από την πλευρά της διατείνεται πως οι έλεγχοι θα γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους σε θέματα ασύλου και μεταναστών και θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις πραγματικές ανάγκες ενώ στόχος είναι να βελτιώσουν τη διαβίωση όσων ήδη διαθέτουν το status του πρόσφυγα ή μπορούν να το αποκτήσουν. Ο νέος νόμος περί μετανάστευσης στη Γαλλία θα προβλέπει, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, γρηγορότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και αυτοί που ήδη διαθέτουν άσυλο θα μπορούν ευκολότερα να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα.
Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Καθολική Βοήθεια φοβούνται πως θα δημιουργηθούν δυο τάξεις προσφύγων. Όπως λέει ο Λοράν Τζοβανόνι:
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέει η κυβέρνηση και τι πραγματικά σημαίνουν για τους ανθρώπους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέτρα, τα οποία περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Όπως για παράδειγμα στο μέλλον θα επιτρέπονται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα παραμονής στα κρατητήρια μέχρι την απέλαση ή θα έχει κανείς μόλις δυο εβδομάδες καιρό για να υποβάλλει ένσταση κατά της αίτησης ασύλου που απορρίφθηκε.
Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέρριψε πάντως την κριτική και δήλωσε πως η Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι μια ανοιχτή χώρα.
(Με πληροφορίες από Deutsche Welle)