Αν δεν έχουμε χρόνο για λούσιμο, μα πρέπει να δείχνουμε φρέσκες και καθαρές, το ξηρό σαμπουάν πράγματι είναι μια κάποια λύση. Ωστόσο, η χρήση του ξηρού σαμπουάν έχει γίνει πρόσφατα αντικείμενο ανησυχίας. Προκειμένου να κατανοήσουμε τι ισχύει, ειδικός εξηγεί ποιος είναί ο αντίκτυπος του ξηρού σαμπουάν στην υγεία των μαλλιών μας. Ας δούμε τι έχει να μας πει.
Είναι το ξηρό σαμπουάν κακό για τα μαλλιά μας;
Αυτό δεν είναι απόλυτο. Αρκεί να μην το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.
«Σκοπός του ξηρού σαμπουάν είναι να απορροφήσει την υπερβολική συσσώρευση λιπαρότητας και βρωμιάς στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, η λιπαρότητα μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει πολύ ευεργετικά για τα μαλλιά μας», επισημαίνει η δρ Mαμίνα Τουρεγκάνo, δερματολόγος, παθολόγος και δερματοπαθολόγος.
Τα φυσικά έλαια που παράγονται στο κεφάλι μας θρέφουν τον φραγμό του δέρματος και τους θύλακες των τριχών. Αυτό καθιστά τα έλαια απαραίτητα για να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά.
Αν όμως διαταράξουμε αυτόν τον φυσικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας διαρκώς ξηρό σαμπουάν, μπορεί τα μαλλιά μας να γίνουν πιο ξηρά από όσο θα θέλαμε.
Μια άλλη κοινή παρενέργεια που συνδέεται με τη χρήση ξηρού σαμπουάν είναι η ανισορροπία στον φυσικό φραγμό του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή. Αυτό αφορά κυρίως όσους έχουμε αλλεργία σε ορισμένα συστατικά με βάση το αλκοόλ.
Πόσο συχνά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξηρό σαμπουάν;
Αν και δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας, η Tουρεγκάνο συνιστά να μην το χρησιμοποιούμε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Η ίδια επισημαίνει ότι η χρήση ξηρού σαμπουάν δεν είναι κάποια τακτική που αντικαθιστά το λούσιμο.
Πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας τακτικά, διότι ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής μας καθιστά ευάλωτους στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, γνωστής και ως πιτυρίδας.
Η πιτυρίδα επιδεινώνει τη φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως κνησμός ή ερυθρότητα και σε ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν άμεσα τη χρήση του ξηρού σαμπουάν με την τριχόπτωση, η Toυρεγκάνο αφήνει να εννοηθεί ότι έμμεσα, αυτό το προϊόν μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο.
Είναι ασφαλές το ξηρό σαμπουάν;
Στα περισσότερα ξηρά σαμπουάν, τα συστατικά είναι αρκετά ασφαλή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με ορισμένα προϊόντα αυτού του είδους, είναι η παρουσία βενζολίου, μιας πετρελαϊκής χημικής ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος.
Το 2022 μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση ορισμένων προϊόντων ξηρού σαμπουάν από τη Unilever, λόγω πιθανής μόλυνσης με βενζόλιο.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, η επωνυμία Batiste Dry Shampoo βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αγωγή 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για πιθανή ανίχνευση βενζολίου σε επιλεγμένα προϊόντα ξηρού σαμπουάν.
Βέβαια, ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε ξηρό σαμπουάν, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Ο καρκίνος προκύπτει μόνο σε περιπτώσεις χρόνιας έκθεσης στην εν λόγω ουσία, ενώ στην αγορά υπάρχουν πολλά μη τοξικά ξηρά σαμπουάν χωρίς βενζόλιο.
(Με πληροφορίες από Usatoday).