Η εικόνα παραπάνω από τα Κελάρια, στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, μπορεί να μην είναι «πρωτοφανής», καθώς η Ελλάδα έχει ξαναζήσει Πρωτοχρονιά χωρίς χιόνια στα βουνά. Είναι, όμως, εξαιρετικά σπάνιο να «μοιραζόμαστε» τον ίδιο - σχεδόν ανοιξιάτικο - καιρό με το μεγάλο μέρος της Ευρώπης τις ημέρες του Ιανουαρίου...
«Η έλλειψη χιονιού προκαλεί ανησυχία στα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη και πολλοί σταθμοί σε χαμηλά υψόμετρα κλείνουν – αφήνοντας πολλούς να ανησυχούν για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια των διακοπών τους, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις στις ορεινές περιοχές», αναφέρει το Euronews σε ρεπορτάζ για τα «χιονοδρομικά χωρίς χιόνι» (4 Ιανουαρίου 2023).
Από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, η Γαλλία γνώρισε τον πιο ζεστό καιρό που έχει δει από το 1997, με θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 7 ή 8 βαθμούς υψηλότερες από τις συνηθισμένες, με αποτέλεσμα την έλλειψη χιονιού στα βουνά της.
«Το χιόνι δεν παγώνει τη νύχτα»
Πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας, στην Ελβετία, το Splügen-Tambo, το οποίο είναι σε υψόμετρο κάτω από 1.500 μέτρα, ήταν ένα από τα πρώτα θέρετρα που έκλεισαν τη Δευτέρα (2 Ιανουαρίου), ανακοινώνοντας ότι «δυστυχώς, λόγω της έλλειψης χιονιού, των έντονων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να κλείσουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο μέχρι νεοτέρας. Δεν γίνεται πλέον να ετοιμάσουμε τις πίστες γιατί έχουμε πολύ νερό ...και το χιόνι δεν παγώνει τη νύχτα».
Πολλά άλλα χιονοδρομικά σε χαμηλά υψόμετρα έπρεπε επίσης να κλείσουν. Οι μισές πίστες του Μορζέν (Morzine) στη Γαλλία δεν έχουν επί του παρόντος καθόλου χιόνι και όλοι κατευθύνονται προς τον υψηλότερο γείτονά του, το Avoriaz, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι συγκεκριμένες βουνοπλαγιές έχουν πολύ περισσότερο κόσμο.
Ο Άντι Στερτ που ζει στο Μορζέν και είναι ιδιοκτήτης σχολής VIP Ski, είπε περιγράφοντας την κατάσταση: «Υπάρχουν δύο διαφορετικές εικόνες αυτή τη στιγμή. Αν είστε πάνω από 1.700 μέτρα είναι τα πάντα ολόλευκα και όλοι περνούν υπέροχα. Αλλά αν είστε κάτω από 1.700 μέτρα, είναι όλα πράσινα και πρέπει να πάτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο για να βρείτε χιόνι.»
Ο Στερτ πρόσθεσε ότι αυτό δεν ήταν εντελώς ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προειδοποιήσεις για το κλίμα - και για το μέλλον είναι ανησυχητικές.
Κάτι σαν χειμερινός καύσωνας
Χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία έχουν πληγεί από ένα σπάνιο «χειμερινό καύσωνα» τις πρώτες μέρες του νέου έτους.
Ο ζεστός καιρός έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη χιονόπτωσης στα ορεινά.
Αρκετά χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν και εκεί προσωρινά, ή χρειάστηκε να καταφύγουν στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές τις πίστες.
Οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου στην Ευρώπη έσπασαν ρεκόρ σε όλη την ήπειρο. Λιακάδα στην Αθήνα, αλλά...λιακάδα και στις Άλπεις!
Οκτώ χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατέγραψαν ήδη την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου που έζησαν ποτέ(!) με τις θερμοκρασίες σε περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γερμανίας να ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου και 90 μετεωρολογικούς σταθμούς παρακολούθησης στη Γαλλία να καταγράφουν επίσης ρεκόρ μέσα στη νέα χρονιά.
«Υπήρξε μια καλή αρχή στη σεζόν, με ένα κρύο κύμα στα μέσα Δεκεμβρίου που έφερε λίγο χιόνι σε όλους στη Γαλλία», δήλωσε ο Λοράν Ρεϊνό, του οργανισμού Domaines Skiables de France (DSF), που εκπροσωπεί τους χειριστές αναβατήρων.
«Αλλά την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε αρκετή βροχή και ζεστές θερμοκρασίες, οπότε οι πίστες έπρεπε να κλείσουν ξανά». Μόνο οι μισές από τις πίστες της Γαλλίας ήταν ανοιχτές τις γιορτές, είπε η DSF, με πολλά θέρετρα να έχουν κλείσει εντελώς.
Yπάρχουν, πάντως, και ορισμένες εξαιρέσεις, όπως τα θέρετρα της βόρειας Ιταλίας, καθώς οι Δολομίτες είχαν καλές χιονοπτώσεις - νοτιότερα των Ελβετικών Άλπεων. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ζεστές συνθήκες και η έλλειψη χιονιού είναι σημάδι για τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αλλάζει ριζικά τον χειμερινό τουρισμό.
Ούτε το τεχνητό χιόνι είναι πιθανό να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση: μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας υπολόγισε ότι η κατανάλωση νερού στα χιονοδρομικά κέντρα που στρέφονται στο τεχνητό χιόνι θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα - μη βιώσιμο και, για μεγάλο μέρος του κοινού, απαράδεκτο - 80%.
Ο Βιμ Τιερί, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, είπε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, «το σκι στις Άλπεις όπως το γνωρίζουμε θα έχει μόλις τελειώσει. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν όσο το κλίμα θερμαίνεται».
πηγές: Euronews, The Guardian,