Γαλλία: Η υψηλή ανεργία απειλεί τον Μακρόν και αυξάνει τα ποσοστά της Λεπέν

Η ανεργία στην 2η οικονομία της Ευρωζώνης εκτινάχτηκε στο 7,5% το 2023 παρουσιάζοντας σημάδια περαιτέρω αύξησης.
kodachrome25 via Getty Images

Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να έχει χάσει σημαντικές μάχες στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του το 2022 όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η αυξανόμενη ανεργία και η συρρίκνωση της αγορά εργασία στη Γαλλία του ανατρέπουν την κυβερνητική του ατζέντα να δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη Μαρίν ΛεΠέν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της ανεργίας το 2023 στο 7,5% από 7,1% το 2022 καθιστά σχεδόν απίθανο για τον Γάλλο πρόεδρο να πετύχει τον στόχο της «πλήρους απασχόλησης» που έθεσε ως στόχο για τη δεύτερη θητεία του που λήγει το 2027.

Την ίδια περίοδο, οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι αβέβαιες καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η κτηματαγορά και το λιανεμπόριο προετοιμάζουν μαζικές απολύσεις.

Χιλιάδες θέσεις εργασίες χάνονται

Η Societe Generale ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απολύσει 900 άτομα στα κεντρικά της γραφεία ενώ ο πάροχος ψηφιακών πληρωμών Worldine SA θα μειώσει κατά 8% το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό του.

Η εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo SE σχεδιάζει επίσης να περικόψει 1.150 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο ενώ η αλυσίδα ρούχων IKKS ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 200 εργαζομένων και θα κλείσει 77 καταστήματα, ανέφερε το Agence France-Presse.

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας από τους περισσότερο πληγέντες μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τροφοδότησε γρήγορα την αγορά κατοικίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vinci SA, Xavier Huillard, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους εργαζομένους για εθελούσια αποχώρηση.

Η γαλλική ομοσπονδία FPI, εκτιμά ότι το 2024 και το 2025 θα χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας Bellier-Ganière να τονίζει ότι «ένας φαύλος κύκλος έχει ξεκινήσει, καθιστώντας την κρίση κατακλυσμιαία και συστημική καθώς ακόμη και δύο χρόνια μετά τις απώλειες θέσεων εργασίας θα υπάρχουν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από πριν».

Δέκα μονάδες μπροστά η ΛεΠέν

Κι όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές κι ενώ ο Μακρόν είχε υποσχεθεί στους Γάλλους ότι θα τους «ανταμείψει» για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που προώθησε με χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας και την μη αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης.

Όμως η δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν ΛεΠεν η οποία βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν ακόμη μια φορά.

Αρχικά η στρατηγική του φαινόταν να λειτουργεί. Όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2017, η ανεργία μειώθηκε με μια σειρά αναθεωρήσεων που υποστήριξε για πρώτη φορά ως υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Όμως τώρα η ανεργία αυξάνεται σημαντικά και η Λεπέν την χρησιμοποιεί ως αχίλλειο πτέρνα για να κερδίσει τις εκλογές του 2027.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να ενισχύουν την προσφορά εργασίας, αλλά η βραδύτερη ανάπτυξη και οι υψηλότεροι μισθοί είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση εργασίας και μπορεί να υπάρχουν διαρθρωτικά εμπόδια για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 7%.

Εκπαίδευση και κατάρτιση η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας

Ο Μακρόν στοχεύει να εισαγάγει νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις αυτή την άνοιξη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του, αλλά με την ανεργία να αυξάνεται, αυτό μπορεί επίσης να προσθέσει πολιτικές εντάσεις».

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται νομοσχέδια που θα περικόψουν τη γραφειοκρατία για τις μικρές εταιρείες και θα κάνουν περαιτέρω αλλαγές ώστε να αποθαρρύνουν τη διαβίωση από τα επιδόματα ανεργίας.

Ωστόσο, το να βάλει ξανά στο στόχαστρο τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας μπορεί να προκαλέσει την οργή των συνδικάτων σε μια περίοδο που ο Μακρόν θα ηθελε να τη διανύσει με ηρεμία.

Ωστόσο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλλερού ντε Γκαλχάου, υποστήριξε πως η ανεργία θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κάτω από το 5% έως το 2030 εάν οι κυβερνήσεις εστιάσουν σημαντικά στην ενίσχυση της κατάρτισης, της μαθητείας και της εκπαίδευσης.

«Εάν κινητοποιηθούμε, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε προς την πλήρη απασχόληση αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο Βιλερόι στην τηλεόραση LCI.

Δημοφιλή