Γαλλία: Η κυβέρνηση δίνει μπόνους σε όσους επιδιορθώνουν τα παλιά τους ρούχα και παπούτσια

Αντί να τα πετάνε στο καλάθι των αχρήστων.
Cavan Images / Paula Berezo via Getty Images

Η Γαλλία θα ανταμείβει με μπόνους όσους καταναλωτές επιλέγουν να επισκευάζουν τα παλιά τους ρούχα και τα φθαρμένα παπούτσια τους αντί να τα πετάνε και να αγοράζουν καινούργια.

Από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης αξίας μεταξύ 6 ευρώ και 25 ευρώ ανά επισκευή.

Η Μπερανζέρ Κουγιάρ, υπουργός Οικολογίας, παραπονέθηκε ότι 700.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν κάθε χρόνο σε χωματερές στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του μπόνους σε διάστημα πέντε ετών.

Η κ. Κουγιάρ προέτρεψε ”όλα τα εργαστήρια ραπτικής και τους υποδηματοποιούς να ενταχθούν στο σύστημα”, το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 7 ευρώ για ένα νέο τακούνι και 10-25 ευρώ για νέα φόδρα σε σακάκι, φούστα ή άλλο ρούχο. Στόχος είναι να στηριχθεί ο τομέας των επισκευών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη ”γρήγορη μόδα” (σ.σ fast fashion) και επιδιώκει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο ”βιώσιμα” ρούχα και να τα επισκευάζουν, αντί να αγοράζουν καινούργια.

Η Refashion, μια οργάνωση η οποία θα «τρέξει» το πρόγραμμα, αναφέρει ότι 3,3 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακών υφασμάτων διατέθηκαν στην αγορά πέρυσι στη Γαλλία.

Όμως δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι με την προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα.

Επιχειρηματικές ομάδες εξέφρασαν φόβους για ”στιγματισμό” μιας σημαντικής γαλλικής βιομηχανίας, ενώ ο δεξιός βουλευτής Ερίκ Παζέ παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση είναι ήδη βυθισμένη σε χρέος ύψους 3 δισ. ευρώ και θα πρέπει ”να σταματήσει να πετάει τα χρήματα του γαλλικού κοινού από το παράθυρο”.

Ο Πασκάλ Μοράν της Ομοσπονδίας Υψηλής Ραπτικής και Μόδας ανησυχούσε για τις πιθανές επιπτώσεις στις μάρκες πολυτελείας.

″Μια μεταξωτή οργάντζα δεν θα πρέπει να κρίνεται ως λιγότερο ανθεκτική από μια πολυεστερική με βάση μόνο τη φυσική της αντοχή”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde.

Ένα άλλο μέρος του γαλλικού σχεδίου για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης μόδας περιλαμβάνει τη βιομηχανία ένδυσης που ακολουθεί τους νέους κανόνες επισήμανσης από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε προϊόντος.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή του ρούχου, τη χρήση χημικών ουσιών, τον κίνδυνο εκπομπής μικροπλαστικών και να αναφέρουν λεπτομερώς αν το ρούχο έχει χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα.

Η βιομηχανία μόδας είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της Γαλλίας, αντιπροσωπεύοντας πέρυσι τζίρο περίπου 66 δισ. ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παρόλο που η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μόδας στην ΕΕ, ο κλάδος παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια. Ο ιστότοπος Fashion United αναφέρει ότι το 2020 οι Γάλλοι καταναλωτές ξόδεψαν κατά μέσο όρο 430 ευρώ για ρούχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή