Γαλλία: Εντοπίστηκαν βλαβερές ουσίες σε πάνες μωρών

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αντίστοιχες καταγγελίες.
PredragImages via Getty Images

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατέγραψαν υψηλές συγκεντρώσεις της ουσίας γλυφοσάτη που χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα ζιζάνια. Οι υπεύθυνοι της μελέτης ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων από τους ειδικούς έτσι ώστε τα χημικά να μην βλάψουν την υγεία των βρεφών.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας δήλωσε από την πλευρά της πως δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός ή άμεσος κίνδυνος για την υγεία των μωρών. «Προφανώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες πάνες για τα μωρά μας», είπε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σε κοινή τους δήλωση τόνισαν πως η κυβέρνηση έδωσε διορία 15 ημερών στους υπεύθυνους των εταιρειών που κατασκευάζουν τις πάνες ώστε να αναλάβουν δράση.

Οι έρευνες έγιναν σε διαφορετικές μάρκες πανών μιας χρήσης που διατίθενται στη γαλλική αγορά. Η έκθεση δεν αναφέρθηκε στα brands που εξέτασε. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως οι πάνες αυτές πωλούνται και σε άλλες χώρες.

Ανάμεσα στα χημικά που εντοπίστηκαν ήταν και οι ουσίες Lilial και Lyral, άλλοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, διοξίνες και φουράνια, εκτός της γλυφοσάτης.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοια δημοσιεύματα είχαν κυκλοφορήσει και το καλοκαίρι του 2018 όταν μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από μηνιαίο περιοδικό 60 εκατομμύρια καταναλωτές επεσήμαναν την παρουσία δυνητικά τοξικών καταλοίπων σε ορισμένες πάνες μωρών, ωστόσο τα ευρήματα αμφισβητήθηκαν από τους κατασκευαστές.

Δώδεκα δείγματα εξετάστηκαν τότε και από το Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (INC) για το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού. Στα μισά από αυτά αποκαλύφθηκε η παρουσία ανεπιθύμητων ουσιών «σε πολύ μικρές ποσότητες». Πρόκειται για την ουσία γλυφοσάτη σε τέσσερα από αυτά, καθώς και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε ένα. Ο στόχος «μηδενική τοξική επαφή με τα μωρά» δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, υπογράμμισε η έρευνα.

Τονίζεται όμως ότι σε όλες τις περιπτώσεις, τα επίπεδα των ανεπιθύμητων ουσιών είναι πολύ χαμηλά. Ο κίνδυνος για την υγεία φαίνεται ελάχιστος εκ των προτέρων. Δεν μπορεί όμως, επισημαίνεται στην έρευνα, να αποκλειστεί, ειδικά για την γλυφοσάτη, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η ουσία αυτή προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές.

Δημοφιλή