Γαλλία: Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των κοριών – Συναγερμός για την επανεμφάνισή τους

400.000 περιπτώσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το 2018 οι εταιρείες απεντόμωσης.
HAKINMHAN via Getty Images

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι μετά την εμφάνιση δεκάδων κοριών στις κατοικίες και τα κρεβάτια εκατοντάδων πολιτών. Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο, δημιούργησε αριθμό έκτακτης ανάγκης για να ζητούν όσοι χρειάζονται βοήθεια, ενώ έφερε στην βουλή νομοθετική ρύθμιση για να βρεθεί λύση.

Τα έντομα εξαφανίστηκαν από την Γαλλία την δεκαετία του 1950, σύμφωνα ωστόσο με το αρμόδιο υπουργείο, έχουν επιστρέψει και κατακλύσει πολλές περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η αντίστασή τους στο εντομοκτόνο και τα ταξίδια στο εξωτερικό -που πραγματοποιούν κάποιοι πολίτες που πιθανότατα έφεραν μαζί τους κάποιο κοριό – θεωρούνται οι βασικές αιτίες του προβλήματος.

«Όλοι μπορούμε να επηρεαστούμε», προειδοποίησε η κυβέρνηση σε μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Ο πιο ευρέως διαδεδομένος κοριός, ονομάζεται cimex lectularius, ενώ συναντάται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Mέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το πρόβλημα ήταν έντονο και στην Νέα Υόρκη ενώ οι κοριοί δεν «δίσταζαν» να εισβάλλουν ακόμα και σε πολυτελή διαμερίσματα ή σε καταστήματα της Victoria’s Secret.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των επιχειρήσεων ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την εξόντωση των εντόμων.

Το 2016 έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας κατέληγε στο συμπέρασμα πως τα ζωύφια είχαν πλέον γίνει ανθεκτικά απέναντι στα εντομοκτόνα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την επόμενη χρονιά ανέφερε πως τα έντομα μεταφέρθηκαν από χώρα σε χώρα αφού πρώτα εισέβαλαν στα ρούχα κάποιου ταξιδιώτη.

Στο Παρίσι, επαγγελματίες εταιρειών απεντόμωσης σχολιάζουν πως μόνο το 2018 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 400.000 περιπτώσεις σε ξενοδοχεία, κατοικίες και επιχειρήσεις. Για το 2019 δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που στην προεκλογική εκστρατεία του Παρισιού για το 2020, ο υποψήφιος δήμαρχος, Μπένζαμιν Γκριβό δεσμεύεται να «καθαρίσει» την πρωτεύουσα μέσα σε μόλις 100 ημέρες.

Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούνται κυρίως από δύο είδη εντόμων της Cimex τύπου: Cimex lectularius (κοινός κοριός) και Cimex hemipterus. Το μέγεθος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7 mm. Διαδίδονται με το να σέρνονται μεταξύ κοντινών τοποθεσιών ή μεταφέρονται μέσα σε προσωπικά αντικείμενα.

Η μόλυνση σπανίως οφείλεται σε έλλειψη υγιεινής, αλλά είναι πιο κοινή στις τοποθεσίες με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση των κοριών όσο και την εμφάνιση συμβατών συμπτωμάτων. Οι κοριοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε σκοτεινά, σε κρυφά σημεία όπως ραφές στρωμάτων ή ρωγμές στον τοίχο.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή