Γαλλία: Ο Μπαρνιέ ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 για τον προϋπολογισμό - Πρόταση μομφής από Αριστερά και Λεπέν

Καθώς τα δύο αυτά κόμματα διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση Μπαρνιέ, αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώσης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Michel Barnier παρακολουθεί μια συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας μπορεί να βρίσκεται στα τελευταία της πόδια, καθώς οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης προχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε ψήφο εμπιστοσύνης, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Παρίσι. (AP Photo/Michel Euler)
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Michel Barnier παρακολουθεί μια συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας μπορεί να βρίσκεται στα τελευταία της πόδια, καθώς οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης προχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε ψήφο εμπιστοσύνης, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Παρίσι. (AP Photo/Michel Euler)
via Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, αποφάσισε να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για να καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος της μειοψηφικής κυβέρνησης τόσο η Αριστερή Συμμαχία όσο και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής .

Η Μαρίν Λεπέν διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι το κόμμα της θα «καταθέσει» τη δική του πρόταση μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ. Επιβεβαιώνει ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν και αυτή που θα καταθέσει η Αριστερά. «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να τους κακομεταχειρίζονται (...) Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση ως έχει», δήλωσε.

«Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», κατέληξε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν θα αποφασίσει αν θα έχει η Γαλλία κυβέρνηση την Τετάρτη (σύμφωνα με το πρωτόκολλο, χρειάζονται 2 μέρες πριν την ψηφοφορία της πρότασης μομφής).

Για τη Μαρίν Λεπέν, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός «είναι βαθύτατα άδικος απέναντι στους Γάλλους και αναγκάζει τον γαλλικό λαό να πληρώσει την ανικανότητα του Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια».

«Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης. Είπε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, άρα θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας. Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε μομφή της Κυβέρνησης».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού LFI, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας είχε φανεί μια άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παραχωρήσεις που ζητούσε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο λίγο μετά, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσφύγει στο άρθρο του Συντάγματος. «Είμαστε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας», είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι δυο είναι τα πιθανότερα ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει,με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.

Πηγή: Le Parisien, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή