Οι βίαιες και πολυήμερες ταραχές στη Γαλλία, που πυροδότησε η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, έχουν αφήσει πίσω τους τεράστιες καταστροφές.
Σύμφωνα με τη γαλλική επιχειρηματική ένωση, MEDEF οι ζημιές σε καταστήματα, κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και αυτοκίνητα υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισε ευρώ.
«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει, περισσότερα από 200 καταστήματα στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιόν και αλλού, έχουν λεηλατηθεί, 300 υποκαταστήματα τραπεζών και 250 μικρότερα γωνιακά καταστήματα, έχουν καταστραφεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της στο CNN.
Η δολοφονία του 17χρονου Ναελ σε προάστιο του Παρισιού, εξαγρίωσε τους Γάλλους που κατέβηκαν στους δρόμους, αφήνοντας την οργή τους να ξεχειλίσει για τον τρόπο που αστυνομεύονται οι περιθωριοποιημένες περιοχές της χώρας, που συχνά διαμένουν μειονότητες και μετανάστες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη, πως τα επεισόδια έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Μιλώντας σήμερα στους δημάρχους 241 δήμων που έχουν πληγεί από τις ταραχές και μετρούν τεράστιες καταστροφές, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε την «απόλυτη υποστήριξή του».
Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»
«Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μερικές ή ολοκληρωτικές καταστροφές», αναφέρει το BFMTV, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Μπρούνο Λεμέρ, υποστήριξε πως εξετάζεται η ακύρωση ή η αναβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των φόρων, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες αντί για πέντε, για να υποβάλουν αιτήματα για αποζημιώσεις.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar, ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εκτιμά ότι πολλές εταιρείες δεν θα καταφέρουν να αποζημιωθούν πλήρως για τις ζημίες από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες.
«Πιστεύουμε ότι οι ζημίες που θα κληθεί να πληρώσουν οι γαλλικές ασφαλιστικές θα πρέπει να είναι πολύ κάτω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», δήλωσε η DBRS Morningstar, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τις ζημιές.
«Οι ζημίες που προκύπτουν από το κλείσιμο των καταστημάτων επί μέρες, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες είναι πιο πίθανο να αποζημιωθούν από το γαλλικό κράτος παρά από τις ασφαλιστικές», αναφέρει η DBRS.
Τεράστιο το πλήγμα στον τουρισμό
Όμως τα δεινά δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ. Στο Παρίσι και σε άλλες τουριστικές γαλλικές πόλεις, έχουν αρχίσει οοι ακυρώσεις επισκεπτών από διάφορα μέρη του κόσμου καθώς μετά τις εικόνες χάους που έκαναν το γύρο του κόσμου, φοβούνται για το ενδεχόμενων νέων βίαιων διαδηλώσεων.
Υπολογίζεται, οτι την τελευταία εβδομάδα ακυρώθηκε το 20-25% των προγραμματισμένων ταξιδιών στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του MEDEF Geoffroy Roux de Bezieux.
Οι ταραχές έρχονται σε μια δύσκολη εποχή για τη γαλλική οικονομία, η οποία αν και κατάφερε να φτάσει τις επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης τους πρώτους μήνες του 2023, παρά τις διαμαρτυρίες και τις απεργίες των προηγούμενων μηνών για το συνταξιοδοτικό, τώρα αντιμετωπίζει μια καθίζηση.
Η γαλλική παραγωγή μειώθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά μέσα στο 2023 και με ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών και της μεταποίησης βρίσκεται σε ύφεση.