Μίνι εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε σε ένα μικρό χωριό της Σαβοΐας, στις βόρειες Άλπεις, όπου τρεις μεγάλοι βάτραχοι απειλούνται με φίμωση.
Και αυτό καθώς κάτοικοι της περιοχής, παραπονέθηκαν για τους τρεις νέους «γείτονες» που έχουν εγκατασταθεί στη λιμνούλα του κήπου της 92χρονης Κολέτ Φέρι. Η Φέρι, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε στη λιμνούλα της μονάχα μερικά μικρά ψάρια, δηλώνει ότι διασκεδάζει πολύ με τους νέους φίλους της, τους τρεις βατράχους.
«Ένας άντρας ήρθε έξω από το σπίτι μου και μου έβαλε τις φωνές, παραπονούμενος ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί και να πάει στη δουλειά του στην ώρα του, από το δυνατό κρώξιμο των βατράχων. Ωστόσο, δεν περίμενα να μου στείλει την αστυνομία για τα βατράχια. Πάντα όμως εμφανίζονται ”καλοθελητές”, που αρέσκονται να τα βάζουν με τους άλλους», δήλωσε η Φέρι στα τοπικά μέσα.
Οι κατηγορίες για ηχορύπανση εξαιτίας των ζώων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις Γαλλικές συνοικίες. Συχνά μάλιστα, οι διαμάχες μεταξύ των γειτόνων, λαμβάνουν διαστάσεις «πολιτισμικού χάσματος», συμβολοποιώντας τη σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων αγροτικών περιοχών, που εκτρέφουν διάφορα ζώα και των προνομιούχων εισοδηματιών, που προέρχονται από τις αστικές περιοχές της Γαλλίας και έχουν μετακομίσει πρόσφατα στην επαρχία ή διατηρούν ένα δεύτερο σπίτι στην ύπαιθρο.
Πιο γνωστή από όλες αυτές τις περιπτώσεις, ήταν η δικαστική διαμάχη για τον Μαουρίς, τον φασαριόζο κόκορα που παρά τρίχα γλίτωσε τη φίμωση, όταν ο δικαστής αποφάσισε να του παραχωρήσει το νόμιμο δικαίωμα να συνεχίσει να λαλάει. Ως μέσο άσκησης πίεσης στις δικαστικές αρχές λειτούργησαν οι χιλιάδες άνθρωποι που μάζεψαν υπογραφές υπέρ του αιτήματος «Σώστε τον Mορίς».
Πάπιες, χήνες, αγελάδες, ακόμη και τζιτζίκια έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, από τότε που οι γερουσιαστές ενέκριναν τον νόμο κατά της ηχορύπανσης.
«Όταν επιλέγει κανείς να ζήσει στην ύπαιθρο, θα πρέπει να εξοικειωθεί με τους ήχους της φύσης, όσο κι αν τον ενοχλούν ορισμένες φορές», είχε δηλώσει το 2020 με αφορμή αυτή την απόφαση ο Ζοέλ Γιρόντ, ο τότε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από Guardian