Ανάμεσα σε μία φιλική κουβέντα και σε μία σύντομη ”ξενάγηση” που θέλησε να προσφέρει σε δημοσιογράφους, στο μικρό μουσείο που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο για να φιλοξενήσει δώρα που λαμβάνει στη διάρκεια της θητείας της, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μοιράστηκε σκέψεις της για το ζήτημα του γάμου και των δικαιωμάτων των ομόφυλων συμπολιτών μας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συστηματικά αποφύγει κάθε δημόσια πολιτική παρέμβαση, ωστόσο σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν διατεθειμένη να κουβεντιάσει και να απαντήσει ανοιχτά. ”Δεν θα κρύψω τις απόψεις μου όταν αισθάνομαι ότι ένα ζήτημα είναι υπαρκτό και απασχολεί την ελληνική κοινωνία”, έχει πει σε στενούς συνεργάτες της η κυρία Σακελλαροπούλου τις προηγούμενες ημέρες.
Ερμηνεύοντας εαυτόν, αν και μάλλον πρόκειται για αυτονόητη παρατήρηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοιράστηκε με δημοσιογράφους τις ακόλουθες σκέψεις, μερικά 24ωρα μετά την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τους γάμους των ομόφυλων και τα δικαιώματά τους, που κήρυξε πρακτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Παρατήρηση 1η: Η κυρία Σακελλαροπούλου εκτιμά ότι ”πολλές φορές, η κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη από το πολιτικό σύστημα” - και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση, όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Η ίδια θεωρεί υπαρκτό το ζήτημα και αναγκαία την δημόσια συζήτηση στη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε η κυβέρνηση και θα αξιολογήσουν τα κόμματα και οι βουλευτές. ”Από την ώρα που ζουν ανάμεσά μας ομόφυλα ζευγάρια, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα δικαιώματα αυτών των παιδιών ή των οικογενειών τους. Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά»”, λέει χαρακτηριστικά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι ήταν συνειδητή απόφασή της να υποδεχθεί την παραμονή των Χριστουγέννων τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο (ΛΟΑΤΚΙ+) με τα παιδιά τους για τα κάλαντα. ”Δεν θα μπορούσα να το αρνηθώ, εφόσον αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους θέλησαν να με επισκεφθούν. Είναι συμβολικό ότι τους δέχθηκα εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όμως αυτός είναι και ο ρόλος μου ως Προέδρου απέναντι στην κοινωνία”, εξηγεί η ίδια.
Παρατήρηση 2η: Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν πάσχει καθόλου από δημοκρατικά αντανακλαστικά, όμως δεν διστάζει και να διαχωρίσει τη θέση της, όταν διαπιστώνει ότι δεν την εκφράζει μία συμπεριφορά. Κάπως έτσι, την ώρα που το θέμα του δικαιώματος των ομόφυλων στον γάμο με τις παραμέτρους του - βλέπε και το ερώτημα περί τεκνοθεσίας, που είναι γνωστό ότι δεν περιλαμβάνεται πάντως στα σχέδια της κυβέρνησης - τείνει να εξελιχθεί σε κουβέντα καφενείου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγενικά σε συνομιλητές της, την απορία ”γιατί άραγε να μην διεξάγεται ένας τέτοιος διάλογος - και στα ΜΜΕ - με όρους σοβαρότητας και Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε η κοινωνία να λάβει υπεύθυνη πληροφόρηση από ανθρώπους και επιστήμονες, οι οποίοι διαθέτουν ανάλογη γνώση”.
Παρατήρηση 3η: Αν και η θέση που διατυπώνει η κυρία Σακελλαροπούλου δεν ταυτίζεται με εκείνη της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα, η Πρόεδρος θεωρεί ότι ασφαλώς η Εκκλησία έχει λόγο να τοποθετηθεί και να ακουστεί δημόσια, γιατί τα ζητήματα της οικογένειας και του γάμου σχετίζονται με το θεολογικό περιεχόμενο του λόγου της. Δεν υιοθετεί, δηλαδή, τις απόψεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία πρέπει να σιωπήσει την ώρα που έχει αναληφθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία. Όμως...
Παρατήρηση 4η: Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι, μετά τον δημόσιο διάλογο στον οποίο και η Εκκλησία και η κοινωνία με διάφορους τρόπους συμμετέχουν και θα συμμετέχουν, στο τέλος η απόφαση ανήκει στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, στην κυβέρνηση που ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία και στο πολιτικό σύστημα που θα εκφραστεί εντός και εκτός Κοινοβουλίου, με τους βουλευτές να έχουν την τελική ευθύνη και τον τελευταίο λόγο, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων.