Ανησυχία. Αυτή είναι η λέξη που επαναλαμβάνουν σε μεταξύ τους συνομιλίες ιεράρχες, ενόψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και ζητήματα σχετικά με την τεκνοθεσία.
Προς τι όμως, η ανησυχία;
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκτιμούν ορισμένοι από τους πλέον ψύχραιμους και μετριοπαθείς ιεράρχες, που συνομιλούν ή γνωρίζουν πως σκέφτεται ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, «έδειξε πολύ νωρίς την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαμόρφωση ήπιου κλίματος. Με τον τρόπο του, έκανε σαφές πριν από τα Χριστούγεννα, ότι ήθελε να καταγραφεί η θέση - και οι ενστάσεις - της Εκκλησίας, αλλά όχι να εμπλακεί και να εμπλέξει την Εκκλησία ή την κοινωνία σε μία ανοιχτή σύγκρουση».
Οι «προσευχές» των βουλευτών
Έχοντας δηλώσει δημόσια, ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει και μελετήσει προσεκτικά το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατάφερε αρχικά να συγκρατήσει - με ολίγες εξαιρέσεις - ακόμα και τις πιο «σκληρές» φωνές στην ιεραρχία.
Η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στις 8 Ιανουαρίου, χωρίς να ανακοινωθεί πριν πραγματοποιηθεί, εκ των υστέρων μάλλον άλλαξε τα δεδομένα.
«Βουλευτές ζητάνε να βγούμε εμείς για να βρουν άλλοθι και να καταψηφίσουν, σχεδόν μας παρακαλάνε», λένε τα τελευταία 24ωρα ορισμένοι ιεράρχες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εισακουστούν οι «προσευχές» των βουλευτών, εκτιμούν όμως οι περισσότεροι και πλέον νηφάλιοι εξ αυτών που γνωρίζουν τις ισορροπίες και τις κυρίαρχες τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου.
Στο ερώτημα, και πόσοι είναι οι βουλευτές που κατά την εκτίμησή σας μπορεί να διατηρούν επιφυλάξεις ή να διαφωνούν επί της ουσίας με τη νομοθετική ρύθμιση, η απάντηση - εκτίμηση είναι: «Ίσως και 100 βουλευτές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα καταψηφίσουν».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι ειδικότερα ως προς την τεκνοθεσία η Εκκλησία έλαβε θέση εγκαίρως και δημόσιως, ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αντιληφθεί ποια είναι η κυρίαρχη τάση στην κοινωνία.
Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει (στην πραγματικότητα) «δεμένα χέρια» στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
Στο ερώτημα, εάν θα διεξαχθεί ψηφοφορία ή υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί διαφορετικά η συνεδρίαση την Τρίτη (23/1), γνώστες των διαδικασιών και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζουν ότι «οπωσδήποτε θα καταλήξει η συνεδρίαση σε ψηφοφορία».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ήδη εκφράσει την ισχυρή του επιθυμία, αλλά και την αποφασή του, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα της Εκκλησίας και θα το επιδιώξει πάση θυσία μέχρι το τέλος, λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του.
Ωστόσο, πέρα από την προσωπική αγωνία που έχει εκφράσει σε συνομιλητές του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, είναι ταυτόχρονα αποφασισμένος να σεβαστεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και αυτός καθορίζει ότι:
Αρθρο 7, Περί της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Ἡ Δ.Ι.Σ. εὑρίσκεται ἐν ἀπαρτίᾳ ἐὰν τὰ παρόντα μέλη αὐτῆς ὑπερβαίνουν κατὰ ἕνα τὸ ἥμισυ τοῦ συνόλου τοῦ ἀριθμοῦ αὐτῶν, αἱ δὲ ἀποφάσεις αὐτῆς λαμβάνονται κατὰ πλειοψηφίαν, ἐν ἰσοψηφίᾳ νικώσης τῆς ψήφου τοῦ Προέδρου.»
Δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαθέτει μία ψήφο, όπως όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει αυξημένη αξία - μόνο στην περίπτωση ισοψηφίας. Καθώς κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα - γενικά δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ - γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες είναι δημοκρατικές και η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε υπήρξε «ενός ανδρός αρχή».
Αρθρο 49 παράγραφος 4, Περί Γάμου και Διαζυγίου: «Τὰ τῶν γάμων, κατὰ μὲν τὸ πολιτικὸν μέρος, ὑπάγονται εἰς τὰ πολιτικὰ δικαστήρια, κατὰ δὲ τὸ πνευματικόν, εἰς τὰς Ἐκκλησιαστικὰς Ἀρχάς.»
Δηλαδή, η αποστολή της Εκκλησίας σε σχέση με τον γάμο αναφέρεται στο πνευματικό σκέλος και όχι στο νομικό. Κάτι που, σύμφωνα με πολλούς ιεράρχες, οδηγεί στην ανάγκη μίας καθαρής θέσης ως προς το πνευματικό περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, να εκπέμψει η Ιερά Σύνοδος ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα ενώσει την κοινωνία και θα δείξει τον δρόμο στο μέλλον.
«Προγνωστικά» για την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης για ομόφυλα ζευγάρια - τεκνοθεσία
Η εβδομάδα που αρχίζει είναι η κρισιμότερη ίσως στην προσπάθεια που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να πείσει - και όχι να αναγκάσει - περισσότερους βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια, που δεν προβλέπει τεκνοθεσία - όμως ρυθμίζει και τακτοποιεί το θέμα των ήδη υφιστάμενων οικογενειών ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά.
Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, σε συνδυασμό με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα παρουσιασεί το περιεχόμενο της ρύθμισης αναλυτικά, θα διαμορφώσουν την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα πορευτούν το πολιτικό σύστημα και η Εκκλησία μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Η απάντηση που δίνουν ιεράρχες στους οποίους απευθύνθηκε η HuffPost συνοδεύεται με την υπενθύμιση, ότι επί ημερών Ιερώνυμου «η Ιερά Σύνοδος δεν απειλεί ποτέ. Ούτε βουλευτές φυσικά...»
Η Ιερά Σύνοδος, λένε οι ίδιες πηγές, έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά για να διαφυλάσσει την ενότητα της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Ασφαλώς υπάρχουν και εισηγήσεις που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να προτείνουν την αποστασιοποίηση της Ιεραρχίας από τη νομοθετική ρύθμιση. Όμως, ιδιαίτερα ιεράρχες που εξελέγησαν επί ημερών Ιερωνύμου, εκτιμούν (και εύχονται) ότι η ψηφοφορία την Τρίτη θα καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Ακόμα και αν χρειαστούν μαραθώνιες συζητήσεις, μέχρι να εξευρεθεί κοινή γλώσσα και κοινή στόχευση, που θα καλύπτει το σύνολο των μελών της Ιεράς Συνόδου.