Στη Ρωσία το σύμβολο Я/МЫ μπορεί να σώσει κάποιον ακόμη και από τη φυλακή.
Εμφανίζεται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, πλακάτ διαδηλωτών και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι Ρώσοι το χρησιμοποιούν σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς άτομα που συλλαμβάνονται στο πλαίσιο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, για να στηρίξουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος όπως τη Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Η χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου, όπως αναφέρει το BBC στο σχετικό βίντεο, είναι τόσο επιτυχημένη και το ίδιο το σύμβολο είναι πλέον τόσο ισχυρό που κοντράρεται με την ίδια κυβέρνηση.
Τι σημαίνει;
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του ΒΒC Όλγκα Ρόμπινστον η φράση αυτή αυτή μεταφράζεται ως «εγώ»/«εμείς». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «όλοι εμείς». «Σε μια χώρα όπου τα ΜΜΕ ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς ένα σύμβολο σαν αυτό, ένα σύμβολο αλληλεγγύης και ενότητας, ενώνει τους ανθρώπους. Και αυτό είναι κάτι σπάνιο. Για όλοι μπορεί να έχουμε ακούσει για το #MeToo ή το #JeSuisCharlie αλλά στην Ρωσία αν και υπάρχουν πάρα πολλά viral hashtags, η επίδειξη αλληλεγγύης με αυτό τον τρόπο δεν είναι κάτι συνηθισμένο».
Πώς ξεκίνησε;
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μια πορεία αλληλεγγύης προς τον ρώσο δημοσιογράφο Ιβάν Γκολούνοφ ο οποίος είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών τον Ιούνιο του 2019. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πρωτοφανείς για τη Ρωσία, αντιδράσεις πολιτών. «Παραβιάζουν τα δικαιώματά μας. Την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία να διαδηλώσεις» είχε πει μια γυναίκα που μετείχε σε μια από τις πορείες με αίτημα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου.
Οι δικηγόροι του Γκολούνοφ υποστήριζαν πως τα ναρκωτικά δεν ήταν δικά του, αλλά τα είχαν τοποθετήσει κρυφά προκειμένου να τον κάνουν να σωπάσει και να σταματήσει τις έρευνές του. Κάποιες ρωσικές εφημερίδες μάλιστα, που συνήθως στηρίζουν την κυβέρνηση, εμφανίστηκαν να στηρίζουν τον δημοσιογράφο.
Έτσι το σύμβολο αυτό δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους σε αυτές τις εφημερίδες και τελικά μπήκε στα πρωτοσέλιδα τους. Στη συνέχεια διαδηλωτές υιοθέτησαν το σύμβολο το οποίο άρχισε να εμφανίζεται στα πλακάτ τους, να χρησιμοποιείται από διασημότητες στο Instagram.
«Είμαστε όλοι Ιβάν Γκολούνοφ».
Μια δημοσιογράφος μάλιστα, η Άννα Λουγκάνσκαγια, εμφανίστηκε με λευκό t-shirt που είχε τυπωμένο αυτό το moto στη μπροστινή πλευρά σε μια μια τελετή απονομής βραβείων στο Κρεμλίνο ενώ απ΄έξω διαδηλωτές που στήριζαν τον δημοσιογράφο συγκρούονταν με την αστυνομία.
«Δεν ήθελα να κάθομαι μεταξύ ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι για όλο αυτό. Αυτό το σύμβολο για μένα έχει να κάνει με την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, τον αγώνα για την ελευθερία τους, την υποστήριξη προς αθώους ανθρώπους που τους έριξαν στη φυλακή», λέει η Λουγκάνσκαγια.
Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση, μέσω του Υπ.Εσωτερικών, διέταξε την διενέργεια έρευνας για την υπόθεση του Γκολούνοφ και στους αξιωματικούς που προχώρησαν στην σύλληψη του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.
Η απελευθέρωση του Γκολούνοφ όμως ήταν μόνο η αρχή. Το σύμβολο χρησιμοποιείται έκτοτε σε διαδηλώσεις στήριξης συλληφθέντων μελών του αντικυβερνητικού κινήματος στη Ρωσία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατάφερνα αποφύγουν τη φυλάκιση.
Χρησιμοποιείται όμως και σε καμπάνιες κατά της ενδοοικογενειακής βίας και κυρίως από τους ακτιβιστές που πιέζουν για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας αφού σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ως διοικητικό παράπτωμα και όχι ως ποινικό αδίκημα. Αυτό σημαίνει πως στους δράστες επιβάλλεται πρόστιμο και αλλά όχι ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης.
Βέβαια το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται και από διαδηλωτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και θέλουν να χλευάσουν το αντίπαλό κίνημα.