Πρόταση για δίμηνη ανακωχή στον πόλεμο στην Λωρίδα τη Γάζας, έκανε το Ισραήλ στην Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 132 ομήρων, σύμφωνα με δημοσίευμα στον αμερικανικό Τύπο .
Η πρόταση, μέσω διαμεσολαβητών του Κατάρ, έρχεται την στιγμή που στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ασκούνται αυξανόμενες πιέσεις από την διεθνή κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Από τη μία ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν για τερματισμό του πολέμου και έναρξη διαλόγου για μια οριστική λύση με την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους. Από την άλλη οι συγγενείς των ομήρων απαιτούν άμεσή επιστροφή των συγγενών τους.
Η πρόταση του Ισραήλ δεν αναφέρεται σε τίποτε από τα δύο σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αxios αλλά, προβλέπει αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και σταδιακή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θυλάκου για να σωθούν. Πρόκειται δηλαδή για μια μεγαλύτερης διάρκειας παύσης πυρός από αυτή του Νοεμβρίου που επίσης θα αφήνει την Χαμάς-μετά την παράδοση όλων των ομήρων- χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί.
Κατά πληροφορίες, το Τελ Αβίβ προτείνει την επιστροφή των εν ζωή ομήρων και των σορών των νεκρών σε φάσεις: η πρώτη θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios, θα ακολουθήσου γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματα κάθε κρατουμένου ή κρατουμένης.
Την Κυριακή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι μέσα σε περίοδο 90 ημερών, με αντάλλαγμα κυρίως την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Σπόροι του μίσους»
Αν και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν πρότεινε δίμηνη ανακωχή, ξεκάθαρα αρνείται να μπει σε συζήτηση για πιο μακροπρόθεσμη «λύση δυο κρατών», κάτι που επέκριναν χθες Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν —χωριστά— με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, αντίστοιχα τους Ισραήλ Κατς και Ριάντ αλ Μάλικι.
Ο Κατς είπε πως πήγε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.
«Ο (ισραηλινός) υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του αν επικεντρωνόταν στην ασφάλεια της χώρας του και στον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα», ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την άρνηση του Ισραήλ να συζητήσει καν τη λύση των δυο κρατών.
«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν κατά νου;», διερωτήθηκε ο κ. Μπορέλ. «Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», συνέχισε. Οι Ισραηλινοί «οδεύουν να σπείρουν τους σπόρους του μίσους στις επόμενες γενιές» Παλαιστινίων, προειδοποίησε.
Ο υψηλότερος αριθμός νεκρών στρατιωτών σε μια ημέρα, για το Ισραήλ
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα και πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε μια ημέρα για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την έναρξη το πολέμου.
Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη. Πρόσθεσε πως μαχητές εκτόξευσαν αυτοπροωθούμενες βομβίδες εναντίον ενός άρματος μάχης και ταυτόχρονα έκρηξη σημειώθηκε σε δύο κτίρια στα οποία δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά για να τα καταστρέψουν. Τα κτίρια κατέρρευσαν ενώ ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα σ′ αυτά.
«Εξακολουθούμε να μελετάμε και να ερευνάμε τις λεπτομέρειες του περιστατικού και τα αίτια της έκρηξης», δήλωσε. Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια χωριστή επίθεση στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Σκληρές μάχες στην Χαν Γιούνις - Μάχες κοντά σε νοσοκομεία
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν βαθύτερα στο δυτικό Χαν Γιούνις στη Γάζα, με αεροπορικούς, θαλάσσιους και χερσαίους βομβαρδισμούς.
Πραγματοποίησαν επίσης έφοδο σ′ ένα νοσοκομείο και συνέλαβαν ιατρικό προσωπικό, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ Κίντρα.
Δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση από το Ισράηλ για την κατάσταση στο νοσοκομείο και το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου δεν θέλησε να σχολιάσει.
Ο Κίντρα δήλωσε πως τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Χαν Γιούνις ενώ η πολιορκία ιατρικών εγκαταστάσεων σημαίνει ότι οι διασώστες δεν μπορούν να φθάσουν σε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες επίσης έκαναν λόγο για πυρά του πυροβολικού του Ισραήλ κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο ένα νοσοκομείο, το Άμαλ («Ελπίδα»).
Στο μεταξύ η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα όπου η κατάσταση για τους άμαχους χαρακτηρίζεται ολοένα πιο κρίσιμη.
Κλιμάκωση στο μέτωπο με τους Χούθι
Πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, η σύρραξη κλιμακώνει τις εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, από τη μια και από την άλλη τον «άξονα της αντίστασης», που πρόσκειται στο Ιράν και συναπαρτίζεται από οργανώσεις όπως η Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά, οι υεμενίτες Χούθι.
Σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, οι τελευταίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας πονοκέφαλο στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες κι αυξάνοντας το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.
Μάλιστα, η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβάρδισαν εκ νέου εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη ελπίζοντας να «εξασθενίσουν» το οπλοστάσιο των ανταρτών που εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αλλά για τον Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, ανώτερο στέλεχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι, τα πλήγματα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά «να αυξάνουν την αποφασιστικότητα του υεμενίτικου λαού να αναλάβει τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες του έναντι των καταπιεσμένων της Λωρίδας της Γάζας».
Πηγή: Axios, ΑΠΕ-ΜΠΕ