Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να απολύσει πάνω από 250 εργαζόμενους στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά τις δραστικές περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης προς αυτόν τον διεθνή οργανισμό.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν μπροστά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, ενώ το συνδικάτο των εργαζομένων στο UNRWA κάλεσε σε γενική απεργία σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί αλλά τον εμπόδισαν άλλοι Παλαιστίνιοι, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυπτε τη διαδήλωση.
Ο εκπρόσωπος του UNRWA Κρις Γκάνες επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι 154 παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 113 στη Λωρίδα της Γάζας θα απολυθούν, μετά τις δραστικές περικοπές στην αμερικανική χρηματοδότηση, την οποία χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή» για την υπηρεσία.
Το Γραφείο θα τροποποιήσει την εργασιακή σχέση άλλων 500 και πλέον εργαζομένων του, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε μερικής απασχόλησης, πρόσθεσε.
Η Άμαλ αλ Μπατς, η αντιπρόεδρος του συνδικάτου των εργαζόμενων του UNRWA στη Γάζα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση αυτή «θα πλήξει σκληρά τους εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειές τους».
«Οι επιστολές οι οποίες στάλθηκαν σήμερα δεν είναι ειδοποιήσεις απόλυσης, αλλά αγγελτήρια θανάτου για εμάς και για τις οικογένειές μας», δήλωσε με αγανάκτηση ο Ανουάρ Χαμάς, εργαζόμενος του UNRWA.
Πρόκειται για το πρώτο κύμα απολύσεων μετά την ανακοίνωση τον Ιανουάριο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι αποφάσισε να μην δώσει παρά μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια από τα 360 που είχε χορηγήσει την περασμένη χρονιά και τα 365 που είχε υποσχεθεί για φέτος. Μέχρι πέρυσι, οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 30% των κεφαλαίων που απαιτούνταν για τη λειτουργία του UNRWA.
Μετά τις αμερικανικές περικοπές, ο διευθυντής του Γραφείου Πιερ Κρέχενμπουλ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του και είχε ζητήσει από τις άλλες χώρες μέλη του ΟΗΕ να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.
Σε επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλιο στο προσωπικό του UNRWA, είχε προειδοποιήσει ότι τα προγράμματα που θα υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων σχετίζονται με την απασχόληση, τη στέγη και την αρωγή προς τους ψυχικά ασθενείς.
Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Πάνω από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια. Για το γραφείο εργάζονται πάνω από 20.000 άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, υπομένει αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το UNRWA, περίπου το 80% των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα χρειάζονται βοήθεια.
Μετά την αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στις αρχές Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής διέκοψαν κάθε σχέση με τους αμερικανούς ομολόγους του. Σε αντίδραση, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι θα συνδέσει τη χορήγηση στους Παλαιστίνιους βοήθειας ύψους «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» με την επιστροφή τους στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο πιο πρόσφατες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν το 2014.
(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)