Ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ» έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανακαλώντας προηγούμενη ανακοίνωσή του.
Ανέφερε αρχικά ότι έπληξε θέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης μερικά λεπτά μετά την αναστολή των εχθροπραξιών, που τέθηκε σε ισχύ στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν τα δύο μέρη με μεσολάβηση της Αιγύπτου.
Ομως, σε δεύτερη ανακοίνωσή του «διόρθωσε» την πρώτη, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιδρομές του έγιναν «στις 23:25». «Ήταν το τελευταίο πλήγμα του στρατού πριν από την κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν να αρχίσει στις 23:30», διαβεβαίωσε.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ισχυρή βάση, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως «έπαυσε τις εχθροπραξίες» την προβλεπόμενη ώρα, αλλά προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να ανταποδώσει κάθε (σ.σ.: νέα) επίθεση» του Ισραήλ.
Βυτιοφόρα με καύσιμα εισήλθαν τη Δευτέρα στη λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα βυτιοφόρα εισήλθαν από το σημείο διέλευσης εμπορευμάτων Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο τμήμα του θύλακα, μερικές ώρες μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Από την Παρασκευή, τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 15 παιδιά, στις επιδρομές του στρατού του Ισραήλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, αναχαιτίστηκαν.
Η σύγκρουση είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενεπλάκησαν σε πόλεμο 11 ημερών με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και τους 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά τις αρχές.
Ερευνα για τις απώλειες αμάχων ζητά ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε την εκεχειρία, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε τη διενέργεια έρευνας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την έγκαιρη και διεξοδική έρευνα για όλες αυτές τις αναφορές» και «επίσης καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός» και «να εγγυηθούν τη ροή καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα, «καθώς οι εχθροπραξίες καταλαγιάζουν», ανέφερε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)