Κλιμακώνει την χερσαία επίθεση το Ισραήλ στην Ράφα της Λωρίδας της Γάζας καθώς τανκς θεάθησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες στο κέντρο της πόλης.
Όπως αναφέρει το Reuters, ισραηλινά τανκς φαίνεται να έχουν φτάσει κοντά στο τέμενος αλ Αουάντα, κεντρικό σημείο της νοτιότερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι και αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάσει τις αναφορές για χρήση τανκς.
Σε κάθε περίπτωση, το Τελ Αβίβ κλιμάκωσε σήμερα τις επιθέσεις στην Ράφα αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την διεθνή κατακραυγή, για το πλήγμα σε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή - που κόστιζε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 245- όσο και την απαίτηση συμμάχων του να πειθαρχήσει στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για άμεση διακοπή των επιθέσεων.
Επίσης, η κλιμάκωση της ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης που είχε προαναγγείλει το Ισραήλ - κόντρα σε όλες τις πιέσεις της δύσης προς το αντίθετο- διεξάγεται την στιγμή που σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ράφα μετά το πολύνεκρο πλήγμα στον καταυλισμό.
Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Α του ΟΗΕ και διεθνής καταδίκη
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.
Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί ”πλήρης και διαφανής” έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.
Ήδη ο στρατιωτικός εισαγγελέα, που μάλιστα έκανε λόγο για ”σοβαρό περιστατικό” διενεργεί έρευνα. Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πάλι, υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία των Ενόπλων Δυνάμεων (περί πλήγμα ακριβείας με στόχο τρομοκράτες της Χαμάς) είπε πως πρόκειται για μια...”τραγική ατυχία” και ”τραγικό λάθος”.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε ”ανάστατη” και κάλεσε τη σύμμαχο χώρα Ισραήλ, να ”λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων”.
Η ΕΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση και κάλεσε το Τελ Αβίβ να εφαρμόσει την απόφαση του Δ.Δ. για παύση κάθε επιθετικής ενέργειας στην Ράφα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έκανε και μια δήλωση με ιδιαίτερο νόημα: ”Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας”. Αυτό αφού δήλωσε πως ″Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνοντα. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ”αγανάκτηση” του και η διπλωματία του Καναδά την ”φρίκη” της ενώ ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων ηγετών και ΥΠΕΞ δυτικών χωρών.
″Κόλαση επί Γης”
Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά ”απανθρακωμένα” πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.
″Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους” που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.
Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό ”ανθρωπιστική ζώνη”, δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.
Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.
″Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός”, είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. ”Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο”.
″Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη”, ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.
Πηγές: BBC, Reuters