Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως διέσωσαν δύο ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς τη Δευτέρα, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως μια μικρή μα σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού επιτυχία στην προσπάθεια για επιστροφή των άνω των 100 ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Οι όμηροι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας επιδρομής που περιελάμβανε και μια σειρά από ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα, πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει για να αποφύγουν τις μάχες που μαίνονται αλλού.
Οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ τη νύχτα στη Ράφα στοίχισαν τη ζωή σε «περίπου 100 ανθρώπους», κατά νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τη Ράφα ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς που απομένει στη Γάζα μετά από πάνω από τέσσερις μήνες πολέμου και υπέδειξε πως χερσαία επιχείρηση πιθανώς θα στοχεύσει σύντομα την πυκνοκατοικημένη πόλη. Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος είπε πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Ράφα χωρίς ένα αξιόπιστο και δυνατόν να εκτελεστεί σχέδιο για την προστασία αμάχων.
Ο ισραηλινός στρατός ταυτοποίησε τους διασωθέντες ομήρους ως Φερνάντι Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και Λουΐς Χαρ, 70 ετών. Όπως είπε, απήχθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς από το κιμπούτς Νιρ Γιζάκ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με την οποία άρχισε ο πόλεμος, Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σεμπά στο κεντρικό Ισραήλ και, όπως ειπώθηκε, ήταν σε καλή κατάσταση από ιατρικής άποψης.
Η επιδρομή της Δευτέρας περιελάμβανε τουλάχιστον 15 αεροπορικά πλήγματα, φωτοβολίδες και πυρά από ελικόπτερα Apache, είπαν μάρτυρες. Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, στρατιωτικός εκπρόσωπος, είπε ότι η επιχείρηση βασιζόταν σε «ακριβείς πληροφορίες» και ότι ο χώρος, που ήταν στον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου, ήταν υπό παρακολούθηση για καιρό.
Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 250 άλλους στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις που ακολούθησαν έχουν σκοτώσει πάνω από 28.000 Παλαιστινίους,, σύμφωνα με τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές, ενώ εξαιτίας τους εκτοπίστηκε περίπου το 80% του πληθυσμού και προκλήθηκε τεράστιας κλίμακας ανθρωπιστική κρίση. Πάνω από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο εκεχειρίας τον Νοέμβριο. Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 100 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, η οποία κρατά τις σορούς και άλλων 30 που είτε σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου είτε πέθαναν ενώ ήταν υπό κράτηση. Τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό αφού απέδρασαν τον Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης. «Οι αρχές διενεργούν έρευνα», ανέφερε η υπηρεσία σε ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).
Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters