Γάζα: Το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα με την Αίγυπτο - Με βόμβες των ΗΠΑ η επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως στην ουδέτερη ζώνη-από όπου διέρχεται όλη η ανθρωπιστική βοήθεια- εντοπίστηκαν τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς για λαθρεμπόριο. Διαψεύδει η Αίγυπτος.
via Associated Press

Αψηφώντας τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την μεγάλη χερσαία επίθεση στην Ράφα όπου ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Μάλιστα το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την ουδέτερη ζώνη, (Διάδρομο της Φιλαδέλδειας) στρατηγικής σημασίας, κατά μήκος των συνόρων παλαιστινιακού θύλακα- Αιγύπτου.

Τη ίδια στιγμή CNN και Νew York Times αποκαλύπτουν πως οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων στην Ράφα-σκοτώνοντας 45 αμάχους και τραυματίζοντας πάνω από 240- ήταν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης.

Η αποκάλυψη αυξάνει τη πίεση στον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν που συνεχίζει να στηρίζει άνευ όρων το Ισραήλ όπου μάλιστα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι δηλώνει πως ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχιστεί για άλλους επτά μήνες. Έτσι, διαψεύδει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που δηλώνει πως το Ισραήλ είναι κοντά στην ολοκληρωτική νίκη με τις επιχειρήσεις στην Ράφα και βάζει ταφόπλακα σε όποια προσδοκία και ελπίδα πως ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του...

Ο πόλεμος στην Γάζα σε λίγες ημέρα συμπληρώνει ήδη 8 μήνες και ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων στον θύλακα είναι πάνω από 36.000 ενώ χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι. Επίσης, περίπου 100 Ισραηλινόι παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς το ίδιο διάστημα.

Amir Levy via Getty Images

″Υπόγειες σήραγγες”

Ο ισραήλινός στρατός μετά την κατάληψη του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας μηκους 14χλμ , υποστήριξε πως εντόπισε περίπου “20 υπόγειες σήραγγες” ΄που όπως λέει που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες οργανώσεις στην Γάζα για λαθραία διακίνηση.

″Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε ”περίπλοκη τρομοκρατική υπόγεια υποδομή στην ανατολική Ράφα μήκους 1,5χλμ περίπου 100 μέτρα από το σημείο διέλευσης” που συνδέει την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό το σημείο συνοριακής διέλευσης, με κρίσιμη σημασία για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στις αρχές Μαΐου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε την ύπαρξη σηράγγων στο σημείο των συνόρων με το Κάιρο να τονίζει πως με αυτόν τον ισχυρισμό το Ισραήλ απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει την επίθεσή του στη Ράφα.

via Associated Press

Αμερικανικές βόμβες

Στο μεταξύ, αντιδράσεις και επικρίσεις προκαλούν τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων που ζούσαν σε σκηνές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, βασισμένα σε αναλύσεις εικόνων συντριμμιών των πυρομαχικών και εξέτασης αυτών από ειδικούς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικές κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39, που κατασκευάζονται από τον όμιλο Boeing και φέρουν γόμωση εκρηκτικών βάρους περίπου 17 κιλών.

″Οι Ισραηλινοί είπαν πως χρησιμοποίησαν (στη Ράφα) βόμβες 37 λιβρών (περίπου 17 κιλών)”, κι αν μια βόμβα έχει βάρος “37 λίβρες” δεν είναι ”μεγάλη”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό.

Ένας εκ των τεσσάρων ειδικών πάντως που μίλησε στο CNN έχοντας εξετάσει το διαθέσιμο υλικό, ο Κρις Κόμπ-Σμιθ τονίζει πως ”η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, εγκυμονεί πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή”.

Ο Λευκός Οίκος βέβαια δέχεται πιέσεις και για την συνεχιζόμενη ”τυφλή”, όπως πολλοί σχολιάζουν, στήριξη του Ισραήλ αφού δεν είδε καμία παραβίαση των ”κόκκινων γραμμών” ούτε καν με την επίθεση στον καταυλισμό εκτοπισμένων. Εάν βέβαια υπήρχε μια τέτοια παραδοχή τότε θα έπρεπε να ο Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που σύμφωνα με δικές του δηλώσεις πριν μερικές εβδομάδες θα ήταν η διακοπή στρατιωτικής βοήθειας επιθετικού τύπου.

Αντ′ αυτού παραμένει ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον πάντως επιμένει στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την ”επόμενη ημέρα” που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών. Ο υπ. υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ξανά πως το Ισραήλ απαιτείται να καταρτίσει σχέδιο για την επαύριο του πολέμου το συντομότερο δυνατόν αφού ”χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα”.

Μάχες και νέοι εκτοπισμοί

Η δε παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε ”απευθείας πλήγμα” του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφας.

Anadolu via Getty Images

Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, από όταν δηλαδή άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση, έχουν φύγει από τη Ράφα σχεδόν 900.000 άνθρωποι, όλοι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές όπου μαίνονταν μάχες και οι οποίοι τώρα αναγκάστήκαν ξανά να αναζητούν αλλού καταφύγιο.

Σε όλη την περιοχή μαίνονται οδομαχίες και βομβαρδισμοί ενώ βορειότερα, στην Χαν Γιούνις, ανασύρθηκαν τρία πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε.

″Έχασα (...) τον γιο μου Χαϊντάρ, οκτώ ετών, και τη Μέκκα, πέντε ετών, τη μοναδική μου κόρη” έλγε συγκρατώντας με δυσκολία τους λυγμούς του ο Ράμι Αμπού Τζάζαρ, αφού αποχαιρέτησε τα παιδιά του, τυλιγμένα σε λευκά σάβανα.

Ανάπτυξη δυνάμεων στην Δυτική Όχθη

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από ”επίθεση” που διαπράχθηκε ”με αυτοκίνητο” χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Νάμπλους.

Anadolu via Getty Images

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για |”δυο ισραηλινούς πολίτες”, προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων.

Ενώ από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο.

Πηγές: CNN, NYT, Reuters, AFP

Δημοφιλή