Σε διαπραγματεύσεις φαίνεται πως βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς για μια σημαντικής χρονικής διάρκειας παύση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και την παράλληλη απελευθέρωση ομήρων αλλά και φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως διεξάγονται ”σοβαρές” συζητήσεις καθώς ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή κάνει περιοδεία στην περιοχή ενώ Κατάρ και Αίγυπτος έχουν και πάλι αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Λεπτομέρειες για τους όρους δεν έχουν δοθεί επίσημα στην δημοσιότητα. Αμερικανικά ΜΜΕ όμως ανέφεραν πως η αρχική πρόταση του Ισραήλ αφορούσε σε δίμηνη παύση πυρός και αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Βόρεια Γάζα όπου της επιχειρήσεις της, σταδιακή απελευθέρωση όλων των ομήρων και ως αντάλλαγμα να απελευθέρωσή Παλαιστίνιων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές.
Η Wall Street Journal επικαλούμενη αιγύπτιους διαμεσολαβητές αναφέρει πως πως η Χαμάς είναι ”ανοιχτή” στην συζήτηση και επί της αρχής υπάρχει συναίνεση και το ίδιο αναφέρει και το Reuters που όμως τονίζει πως η παύση πυρός που τώρα συζητείται αφορά περίοδο ενός μήνα και απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμού ομήρων.
Σκαλοπάτι για συμφωνία λήξης του πολέμου;
Αυτό το οποίο όμως όπως αναφέρεται, είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η όλη διαδικασία καθυστερεί καθώς η Χαμάς αρνείται να δώσει το τελικό ”πράσινο φως” εάν δεν συμφωνηθούν και οι όροι μελλοντικής συμφωνίας για την λήξη του πολέμου.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος αν και θέλουν η συμφωνία έστω για την προσωρινή παύση παύση πυρός και την απελευθέρωσή ομήρων να προχωρήσει άμεσα φαίνεται πως πιέζουν επίσης στο Ισραήλ, για μια ευρύτερη συμφωνία σχετικά με το τέλος των εχθροπραξιών.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το σχόλιο του εκπροσώπου του Λευκού πως ”Είναι πιθανόν αυτό (σ.σ. η διαπραγμάτευση για ορισμένης διάρκειας παύση πυρός) να οδηγήσει σε ευρύτερες συνέπειες για την ίδια τη σύγκρουση, αλλά είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε”. Πρόσθεσε μάλιστα πως Μπρετ Μακ Γκαρκ στο ταξίδι του θα συζητούσε και άλλα θέματα και συγκεκριμένα ”τη συνέχιση του σκεπτικού γύρω από την ιδέα μιας εξομάλυνσης (των σχέσεων) μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας”, που πλέον φαίνεται να περνά μέσα από την ληξη του πολέμου και την αρχή διαλόγου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης
Στο μεταξύ η πίεση προς το Ισραήλ για την ”επόμενη ημέρα” και το θέμα της ίδρυσης Κράτους του Παλαιστίνης, με δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Δύσης συνεχίζεται.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφήνοντας όμως ανοικτό παράθυρο σε ενδεχόμενη υποστήριξη ”μεταβατικού” καθεστώτος ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
″Εάν χρειαστεί να υπάρξει μεταβατικό καθεστώς για να επιτευχθεί (σ.σ. ο τερματισμός του πολέμου), αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Αλλά όταν πρόκειται για το μόνιμο καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον, είμαστε ξεκάθαρα κατά του σφετερισμού του εδάφους της”.
Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζεπ Μπορέλ, διεμήνυσε στο Τελ Αβίβ : ¨Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού... Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό”, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Μπορέλ έγιναν μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, στην οποία έλαβε μέρος και ο Ισραηλινός ομόλογός του, ο Ισραέλ Κατζ. Οι Ευρωπαίοι επέμειναν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Η προοπτική αυτή απορρίπτεται μέχρι στιγμής από το Ισραήλ, όπως επίμονα επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Και οι μάχες συνεχίζονται...
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός, συνεχίζει να βομβαρδίζει τον στρατηγικής σημασίας τομέα της πόλης Χαν Γιούνις την οποία φαίνεται να έχει περικυκλώσει.
Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες ”εντείνονται” την ώρα που προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει την ″καταστροφική και απερίγραπτη” κατάσταση στα νοσοκομεία.
Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επικεντρώθηκε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση τις πρώτες εβδομάδες, Παλαιστίνιοι περπατούσαν μέσα στα συντρίμμια, όπως η Ουμ Νταούντ αλ Καφάρνα.
″Εγκατέλειψα το σπίτι του από την πρώτη ημέρα του πολέμου (...) Οι ανιψιές μου τραυματίστηκαν σοβαρά, τραυματίστηκαν εσωτερικά όργανά τους, τους ακρωτηρίασαν τα πόδια. Είναι τραγικό”, αφηγήθηκε, ευχόμενη οι ισραηλινοί στρατιώτες να δείξουν ”συμπόνια”.
Πηγές: WSJ, Axios, Reuters