Ρώσοι δύτες εξετάζουν σήμερα τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, τη μόνη που την συνδέει με την Ρωσία αποτελόντας κρίσιμη ”οδό” ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία.
Ο δε αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μάρατ Κουσνούλιν δήλωσε ότι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί, με την πιο λεπτομερή επιθεώρηση στα ίσαλα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της ημέρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
″Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.
″Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να ”ανεφοδιάζονται πλήρως” μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.
Ο δε Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής στην περιοχή της Χερσώνας τόνισε πως η έκρηξη ”δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την επιμελητεία του στρατού”, διαβεβαίωσε ο ”Αλλά θα υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας για την Κριμαία”, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η γέφυρα αποτελεί βασική οδική και σιδηροδρομική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, και για τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, της οποίας ο κυβερνήτης είπε στους κατοίκους «Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε».
Δέκα ώρες μετά την έκρηξη, αποκαταστάθηκε μερικώς η κίνηση των οχημάτων στο ένα από τα δύο ρεύματα -αφου τμήμα του αυτοκινητόδρομου προς την αντίθετη κατεύθυνση κατέρρευσε- ενώ το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών έδωσε πράσινο φως για να επανεκκίνηση των δρομολόγιων των τρένων.
Η χθεσινή έκρηξη πυροδότησε μηνύματα ενθουσιασμού από Ουκρανούς αξιωματούχους, πάντως δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Η Ρωσία δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ουκρανία, αλλά εκτιμά πως υπάρχει δάκτυλος το Κιέβου πίσω από την υπόθεση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε καν στο καθιερωμένο μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του αλλά υπαινικτικά σχολίασε πως καιρός στην Κριμαία είναι συννεφιασμένος. ”Αλλά όσο συννεφιασμένος κι αν είναι, οι Ουκρανοί γνωρίζουν... το μέλλον μας είναι ηλιόλουστο...Είναι ένα μέλλον χωρίς κατακτητές, σε όλα τα εδάφη μας, κυρίως στην Κριμαία”.
Σημειώνεται πως η Κριμαία προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014 και η μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρα στο Στενό του Κερτς εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε χθες βράδυ διάταγμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα.
«Πιθανόν οι Ρώσοι να μπορούν να την ανοικοδομήσουν, αλλά δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Τζέιμς Νίξεϊ, πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham House.