Γυναίκα μεθούσε χωρίς να πίνει - Το σπάνιο σύνδρομο της «αυτο-ζυθοποίησης»

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο που ανακάλυψαν οι γιατροί στην άτυχη γυναίκα.
SimpleImages via Getty Images

Η ανάσα της μύριζε αλκοόλ. Ήταν ζαλισμένη, αποπροσανατολισμένη και αδύναμη, τόσο πολύ που μια μέρα λιποθύμησε και χτύπησε το κεφάλι της στον πάγκο της κουζίνας ενώ ετοίμαζε το μεσημεριανό γεύμα για τα μικρά παιδιά της.

Ωστόσο, ούτε μια σταγόνα αλκοόλ δεν είχε περάσει από τα χείλη της, γεγονός που η 50χρονη γυναίκα από το Τορόντο και ο σύζυγός της έλεγαν στους γιατρούς επί δύο χρόνια πριν κάποιος την πιστέψει πραγματικά.

«Επισκέφθηκε ξανά και ξανά τον οικογενειακό της γιατρό και πήγε επτά φορές στα επείγοντα περιστατικά σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε η Dr. Rahel Zewude, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αλκοόλ της γυναίκας θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 30 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο και 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο – κάτω από 2 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο είναι φυσιολογικά, δήλωσε η Zewude.

Επίπεδα αλκοόλ έως και 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο είναι εξαιρετικά υψηλά και θα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλητικά για τη ζωή, ακόμη και θανατηφόρα, δήλωσε η Barbara Cordell, πρόεδρος μιας ένωσης υπεράσπισης με την ονομασία Auto-Brewery Syndrome Information and Research, η οποία παρέχει εκπαίδευση ασθενών και διεξάγει έρευνα σχετικά με την ασυνήθιστη πάθηση.
Αν και σε κανέναν που γνωρίζει δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα αλκοόλ σε αυτό το επίπεδο, πολλοί άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα έως και 30 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο ή 40 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο, ανέφερε η Cordell.

«Γνωρίζω πάνω από 300 άτομα που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο αυτόματης εντερικής ζύμωσης και έχουμε πάνω από 800 ασθενείς και φροντιστές στην ιδιωτική μας ομάδα υποστήριξης στο Facebook», δήλωσε η Cordell, η οποία δεν εμπλέκεται στη νέα υπόθεση.

«Μέρος του μυστηρίου αυτού του συνδρόμου είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και να εξακολουθούν να περπατούν και να μιλούν».

Όλοι οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών αμφισβήτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ της γυναίκας από το Τορόντο και εξετάστηκε από τρεις διαφορετικούς ψυχιάτρους του νοσοκομείου, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

«Είπε στους γιατρούς ότι η θρησκεία της δεν επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ και ο σύζυγός της επιβεβαίωσε ότι δεν έπινε», δήλωσε η Zewude, η οποία περιέθαλψε τη γυναίκα και ήταν συν-συγγραφέας μιας έκθεσης για την ανώνυμη υπόθεση που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

«Αλλά μόλις στην έβδομη επίσκεψη ένας γιατρός των επειγόντων περιστατικών είπε τελικά: Νομίζω ότι αυτό ακούγεται σαν σύνδρομο αυτόματης εντερικής ζύμωσης και την έστειλε σε ειδικό», δήλωσε η Zewude.

Ο Dr. Fahad Malik, γαστρεντερολόγος στο United Heath Services στο Binghamton της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει σήμερα 30 ασθενείς με τη διαταραχή, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση με δυσπιστία και γελοιοποίηση είναι συνηθισμένη για τους ασθενείς.

«Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν αγνοηθεί ως κρυφοί πότες ή ως ασθενείς με προβλήματα συμπεριφοράς πριν από τη διάγνωση», δήλωσε ο Malik, ο οποίος είναι επίσης κλινικός βοηθός καθηγητής στο State University of New York Upstate Medical University.

Εξαιρετικά σπάνιο και συχνά μη αναγνωρισμένο σύνδρομο

Το σύνδρομο αυτόματης εντερικής ζύμωσης, επίσης γνωστό ως σύνδρομο ζύμωσης του εντέρου, είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση κατά την οποία βακτήρια και μύκητες στο γαστρεντερικό σύστημα μετατρέπουν τους υδατάνθρακες των καθημερινών τροφών σε αιθανόλη.

Η πρώτη γνωστή περίπτωση εμφανίστηκε το 1946 στην Αφρική, όταν το στομάχι ενός 5χρονου αγοριού έπαθε ρήξη χωρίς γνωστό λόγο. Η αυτοψία διαπίστωσε ότι η κοιλιά του ήταν γεμάτη με ένα «αφρώδες» υγρό που μύριζε αλκοόλ.

Από το 1974, 20 διαγνωσμένες περιπτώσεις του συνδρόμου εντερικής ζύμωσης έχουν αναφερθεί στην αγγλική ιατρική βιβλιογραφία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Απριλίου 2021. Πρόσθετες αναφορές συμπτωμάτων του συνδρόμου εντερικής ζύμωσης έχουν εμφανιστεί στην Ιαπωνία, όπου η κατάσταση είναι γνωστή ως meitei-sho ή «σύνδρομο αυτόματης δηλητηρίασης από αλκοόλ».

Το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης εμφανίζεται όταν ορισμένα είδη βακτηρίων και μυκήτων υπερπληθαίνουν το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου, μετατρέποντας ουσιαστικά τον γαστρεντερικό σωλήνα σε αποστακτική συσκευή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο και είναι πολύ διαφορετική από τη φυσιολογική ζύμωση του εντέρου στο παχύ έντερο που δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας.

Ενώ ένας αριθμός παθογόνων μπορεί να συμβάλει, οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε υπερανάπτυξη δύο ειδών μυκήτων: Saccharomyces και Candida.

Η Candida ζει στο σώμα και στο στόμα, στον πεπτικό σωλήνα και στον κόλπο, αναλαμβάνοντας συχνά την εξουσία όταν τα πιο ωφέλιμα βακτήρια σκοτώνονται από έναν ή δύο γύρους αντιβιοτικών.

Μια έκθεση του Ιουλίου του 2013 κατέγραψε την περίπτωση ενός 61χρονου άνδρα που είχε συχνές κρίσεις ανεξήγητης μέθης για χρόνια πριν διαγνωστεί με εντερική υπεραφθονία Saccharomyces cerevisiae ή μαγιά μπίρας, την ίδια μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπίρας.

Πολλά άτομα με το σύνδρομο μπορούν να λειτουργήσουν με μια τεράστια ποσότητα μεταβολικά παραγόμενου αλκοόλ στον οργανισμό τους, μερικές φορές το συνειδητοποιούν μόνο όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο.

Ένας άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, περίπου 40 ετών, σταμάτησε σε έλεγχο τροχαίας, με τους αστυνομικούς να είναι πεπεισμένοι ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Αρνήθηκε ότι είχε πιει παρά το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του 0,2%, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 10 ποτών την ώρα και περίπου 2,5 φορές το νόμιμο όριο.

«Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε, (απλώς) διαγιγνώσκεται σπάνια», δήλωσε η Cordell. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν με αίσθημα θολούρας και απλώς να νομίζουν ότι είναι κουρασμένοι, ενώ μπορεί να ζυμώνουν αλκοόλ».

«Μεταβολική καταιγίδα»

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης. Ο διαβήτης και η ηπατική νόσος μπορεί να παίξουν ρόλο, όπως και γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το σύνδρομο βραχέος εντέρου, στο οποίο το λεπτό έντερο έχει υποστεί βλάβη ή έχει μειωθεί, δήλωσε η Zewude. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει γενετική προδιάθεση που συνδέεται με το πόσο καλά μεταβολίζει ένα άτομο το αλκοόλ.

«Αλλά όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να συγκρουστούν την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε η ίδια. «Απαιτείται η αλληλεπίδραση πολλαπλών παραγόντων κινδύνου και η δημιουργία μιας μεταβολικής καταιγίδας για να εμφανιστεί αυτό το σύνδρομο σε ένα άτομο».

Για την ασθενή της Zewude από το Τορόντο, αυτή η μεταβολική καταιγίδα ξεκίνησε στα μέσα των 40 της, όταν άρχισε να έχει ταυτόχρονα λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κάθε μία από τις οποίες αντιμετωπίστηκε με ένα γύρο αντιβιοτικών. Τα ωφέλιμα βακτήρια στο εντερικό της σύστημα άρχισαν να πεθαίνουν, επιτρέποντας στους μύκητες που περίμεναν να αναλάβουν την εξουσία.

Αυτή η πολλή μαγιά χρειάζεται καύσιμα, τα οποία παίρνει από τους υδατάνθρακες της διατροφής. Μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα ήταν 48 ετών, το σώμα της μετέτρεπε σχεδόν κάθε υδατάνθρακα που έτρωγε σε αλκοόλ.
«Αν δεν έτρωγε πολλούς υδατάνθρακες, τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο άσχημα», δήλωσε η Zewude.

«Αλλά τότε μπορεί να έτρωγε ένα κομμάτι κέικ ή άλλο μεγάλο γεύμα με υδατάνθρακες, το οποίο οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση του επιπέδου αλκοόλ. Αυτές ήταν οι στιγμές που μπορεί να ετοίμαζε το μεσημεριανό γεύμα για τα παιδιά της και απλά να την έπαιρνε ο ύπνος».

Η θεραπεία για το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης αρχίζει με μια σειρά μυκητοκτόνων που συνταγογραφούνται αφού μια βιοψία ή κολονοσκόπηση εντοπίσει τα συγκεκριμένα παθογόνα που έχουν αποικίσει το έντερο, δήλωσε η Zewude. Η έναρξη με ένα μυκητοκτόνο ευρέος φάσματος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα σημαντικό μέρος του συνδρόμου, επειδή ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι το παθαίνουν αυτό είναι εξαιτίας της συχνής χρήσης αντιβιοτικών που διαταράσσει το έντερό τους», είπε. «Πρέπει να ξεκινήσετε περιορισμένα και στη συνέχεια, αν ο ασθενής γίνει ανθεκτικός σε αυτό το μυκητοκτόνο, να δοκιμάσετε άλλα».

Εκτός από την εξόντωση των ζυμομυκήτων, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. «Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν υδατάνθρακες, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό», δήλωσε η Zewude. Τα προβιοτικά για την αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων μπορούν επίσης να βοηθήσουν, είπε.

Σήμερα, η γυναίκα δεν παίρνει πλέον αντιμυκητιασικά φάρμακα, αλλά παραμένει σε μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων μετά την υποτροπή της. Καθώς η εμπειρία του κάθε ατόμου είναι διαφορετική, είναι σημαντικό οι ασθενείς να παραμένουν σε στενή επαφή με τους γιατρούς τους για τη διαχείριση της κατάστασής τους, δήλωσε η Zewude.

«Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα έχει έναν πολύ υποστηρικτικό σύζυγο, ο οποίος με κάλεσε αμέσως όταν άρχισε να μυρίζει ξανά αλκοόλ στην αναπνοή της», δήλωσε η Zewude. «Για όποιον αντιμετωπίζει το σύνδρομο, είναι σημαντικό ο σύζυγος, ο φίλος, ο συγκάτοικος ή οποιοσδήποτε άλλος, να γνωρίζει τα σημάδια και τα συμπτώματα και να επικοινωνεί με τους γιατρούς ή να φέρνει το άτομο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν συμβαίνει αυτό».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή