Γυναίκες και άσκηση με βάρη: Πέντε λόγοι για να μην τη φοβηθούμε

Αν ακούσαμε ότι στην προπόνησή μας με βάρη θα γίνουμε θηλυκός Σβαρτσενέγκερ ας διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί.
.
mihailomilovanovic via Getty Images
.

Το άρθρο αυτό δεν προορίζεται για τις γυναίκες που ήδη προπονούνται με βάρη. Είναι για τις γυναίκες που πιστεύουν ή έχουν ακούσει ότι αν στη προπόνησή τους προσθέσουν ασκήσεις με βάρη θα φουσκώσουν και θα γίνουν κάτι περίπου σαν θηλυκός Σβαρτσενέγκερ.

Κάτι τέτοιο, όμως, όπως γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, γυμναστής, από τα Τρίκαλα δεν πρόκειται να συμβεί ούτε να χαθεί η θηλυκότητά μας.

Αντίθετα, αν αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε και μας ικανοποιήσει, τότε τα θετικά στοιχεία, έκτος από τη δημιουργία ενός όμορφου σώματος, είναι άφθονα. Είναι καιρός λοιπόν να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα για τη γυμναστική με βάρη.

Η γυμναστική με βάρη προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα τα οποία η αερόβια άσκηση δεν μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι ακόμα και με δύο προπονήσεις την εβδομάδα με βάρη μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους των γυναικών, να βελτιώσουν την μυϊκή δύναμή τους, παρέχοντας παράλληλα ένα οπτικό αποτέλεσμα που θα τις ικανοποιεί και θα αυξήσει ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή τους.

Πέντε βασικοί λόγοι για να σηκώνουν βάρη οι γυναίκες

Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας

Μπορεί να φαίνεται στις γυναίκες ότι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κάνοντας αερόβια άσκηση, αλλά όταν ασχοληθούν και με τα βάρη, τότε αυτή η συγκεκριμένη γυμναστική τις βοηθά να αυξήσουν την συνολική ενεργειακή κατανάλωση (θερμίδες).

Αυτό συμβαίνει διότι με αυτόν τον τύπο προπόνησης δίνουμε το κίνητρο στον οργανισμό μας να αναπτύξει περισσότερες μυϊκές ίνες, κάτι που απαιτεί επιπλέον ενέργεια (θερμίδες) για να επιτευχθεί.

Επομένως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι θερμίδες που καταναλώνονται λόγω της άσκησης είναι περισσότερες από ό,τι μια απλή προπόνηση αερόβιας άσκησης.

Επιπλέον, όταν δημιουργούνται και αναπτύσσονται νέες μυϊκές ίνες, απαιτείται περισσότερη ενέργεια για τη διατήρησή τους. Αυτό αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό των γυναικών, κάτι που είναι επιθυμητό και οδηγεί στην απώλεια περιττού λίπους στο σώμα.

Θα διατηρήσουμε την μυϊκή μάζα μας

Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 70 ετών τείνουν να χάνουν περίπου το 22% της μυϊκής τους μάζας.

Αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας στις γυναίκες συχνά αντισταθμίζεται από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες παθήσεις στις γυναίκες.

Είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας να λάβουμε μέτρα για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα μας, αν δεν επιθυμούμε να αυξήσουμε περαιτέρω την απώλειά της.

Ακόμα και 2-3 επισκέψεις στο γυμναστήριο, όπου ασχολούμαστε με προπόνηση δύναμης για όλο το σώμα, ακόμα και για 30 λεπτά, αρκούν για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα μας και να επωφελούμαστε από αυτήν.

Γυναίκες με δυνατό σκελετό και γερά κόκκαλα

Η προπόνηση δύναμης, ή αλλιώς προπόνηση με αντιστάσεις, αποτελεί ίσως τον καλύτερο σύμμαχο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, μια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν την πλειονότητα των γυναικών.

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης με αντιστάσεις συμβάλλει σημαντικά στην ανανέωση του οστίτη ιστού και αποτρέπει τη δημιουργία παραγόντων που τον καθιστούν ευάλωτο σε τραυματισμούς, βλάβες και κατάγματα.

Περισσότερη χαρά, λιγότερο στρες

Εκτός από την αερόβια προπόνηση, η προπόνηση δύναμης έχει και αυτή επίσης σημαντική επίδραση στην απελευθέρωση των ενδορφινών, των ορμονών που ευθύνονται για το αίσθημα χαράς και ευεξίας που νιώθουμε μετά από κάθε προπόνηση.

Επιπλέον, η άσκηση έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να μειώσει τη συγκέντρωση της κορτιζόλης, κάτι που μας απελευθερώνει από το άγχος και το στρες της καθημερινής ζωής.

Αυτοπεποίθηση και καλλίγραμμο σώμα

Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι το κομμάτι της αυτοπεποίθησης. Αρκετές γυναίκες φοβούνται αρχικά να ασχοληθούν με την προπόνηση δύναμης, παρασυρόμενες κυρίως από στερεότυπα και μύθους.

Κυριαρχεί ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν κάτι βαρύ. Σκέφτονται πως το σώμα τους θα αλλάξει δραματικά. Θεωρούν πως θα χάσουν τη θηλυκότητά τους.

Όλα τα παραπάνω είναι στερεότυπα. Κανείς δεν γεννήθηκε αρκετά δυνατός ώστε να μπορεί να σηκώσει βουνά, και προπαντός, κανένας άνδρας ή γυναίκα αντίστοιχα. Αν το να αυξήσουμε τον όγκο μας είναι το ζητούμενο επειδή αυτό επιθυμούμε, τότε μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός κατάλληλου προγράμματος.

Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτούνται χρόνια προπόνησης, σε αρκετές περιπτώσεις εξειδικευμένης, ώστε να αλλάξει δραματικά η σωματική διάπλαση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Συνοπτικά, τα βάρη θα σφίξουν τους μυς μας, θα τους δώσουν μια αίσθηση σφριγηλότητας και θα αναδείξουν τις καμπύλες του σώματός μας. Η προπόνηση με βάρη για τις γυναίκες αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο για να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό και καλλίγραμμο σώμα.

ΠΗΓΗ: fmh.gr