Γεννηματά: Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο

«Παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».
.
.
Eurokinissi

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει απερίφραστα ότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο», ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Με την πρόσφατη προκλητική, επιθετική ενέργεια της παράνομης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη. Με μια χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και ζητώντας από Ευρώπη «να σταθεί έμπρακτα δίπλα μας», «να αντιδράσει απέναντι στις προκλήσεις και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν και στους εκβιασμούς του. Ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει απερίφραστα ότι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο. Θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε, επίσης, στο ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, σημειώνοντας πως πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Οφείλουμε να δώσουμε μάχη γι΄αυτό, τόνισε εξηγώντας: «Χρειαζόμαστε επαρκείς πόρους να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, να στηρίξουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, να στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το προσφυγικό, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να προωθήσουμε την κλιματική δικαιοσύνη. Και σε κάθε περίπτωση να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε οποιαδήποτε περικοπή πόρων για την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής, που θα πλήξει τις νότιες Μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή