Γεωργία: Αποσύρεται το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που προκάλεσε διαδηλώσεις

Μετά από νύχτες βίαιων διαμαρτυριών.
|
IRAKLI GEDENIDZE via Reuters

Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύχτες βίαιων διαμαρτυριών, εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του προχθές, Τρίτη, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει το πλήθος έπειτα από ώρες μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία χαιρέτισε την ανακοίνωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ‘ξένη επιρροή’», δήλωσε μέσω του Twitter η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Τιφλίδα. «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να καταπιαστούν και πάλι με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Κόμματα της γεωργιανής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ωστόσο πως θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η κινητοποίηση «δεν θα σταματήσει όσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Γεωργία είναι αποφασιστικά δεσμευμένη σε μια φιλοδυτική οδό», αναφέρουν αντιπολιτευόμενα κόμματα σε κοινή δήλωσή τους και οργανώνουν απόψε μια νέα συγκέντρωση.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί» κατά τις χθεσινές και τις προχθεσινές συγκεντρώσεις, πρόσθεσαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τετάρτη τις γεωργιανές αρχές να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό».

«Καλούμε την κυβέρνηση της Γεωργίας να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό τον νόμο.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Τετάρτη για δεύτερη συνεχή ημέρα σε ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι επιθυμεί «μια επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία. «Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και η Τιφλίδα φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλώσεις εντάσσονται σ′ ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής κρίσης σ′ αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία υπέστη το 2008 μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση, φιλοδοξεί επισήμως να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ένα προσανατολισμό που υιοθέτησε μετά την «επανάσταση των ρόδων» του 2003.

Η επανάσταση αυτή είχε φέρει στην εξουσία τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι σήμερα στην αντιπολίτευση και στη φυλακή, απ′ όπου καταγγέλλει μια πολιτική εκδίκηση σε βάρος του.

Όμως πρόσφατα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τους «πράκτορες του εξωτερικού», δημιούργησαν αμφιβολίες όσον αφορά τη διατήρηση των φιλοδυτικών φιλοδοξιών, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει ότι υποστηρίζει τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δημοφιλή