Το φιλορώσο, σκληροπυρηνικό, επικριτή της Δύσης (και πρώην ποδοσφαιριστης), Μιχαήλ Καβερασβίλι εξέλεξε η Γεωργία για νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Καβελασβίλι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έχει έντονες αντιδυτικές απόψεις. Σε δημόσιες ομιλίες του φέτος, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν να οδηγήσουν τη Γεωργία σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας, όπως αναφέρει ο Guardian και το AFP, εκλέγεται από ένα σώμα που αποτελείται από βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης. Από τα 225 μέλη που ήταν παρόντα 224 ψήφισαν υπέρ του Καβελασβίλι, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος που προτάθηκε.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την εκλογή του ως «παράνομη» υποστηρίζοντας πως η μέχρι τώρα εν ενεργεία πρόεδρος, Σ.Ζουραμπιτσβίλι, παραμένει η μοναδική νόμιμη ηγέτης της χώρας.
Πρώην διπλωμάτης, η Ζουραμπισβίλι είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής καθώς πολλοί θεωρούν πως ενσαρκώνει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας. Η ίδια δήλωσε την Παρασκευή ότι όλη διαδικασία στη Βουλή για εκλογή νέο προέδρου είναι «παρωδία. Θα είναι μια εκδήλωση εντελώς κενή δικαιοσύνης, αντισυνταγματική και παράνομη».
Αναταραχές
Η χώρα, βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε στις αμφισβητούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Η απόφασή της τον περασμένο μήνα να καθυστερήσει τις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ πυροδότησε ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων.
Η φιλοδυτική Ζουραμπισβίλι –που είναι σε διαμάχη με το Γεωργιανό Όνειρο– αρνήθηκε να παραιτηθεί και απαιτεί νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για μια συνταγματική αναμέτρηση.
Το πρωί του Σαββάτου, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, το οποίο είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις.
«Η Γεωργία δεν χάνει ποτέ την αίσθηση του χιούμορ της, γιορτάζοντας την εκλογή ενός ποδοσφαιριστή ως προέδρου», έγραψε ο Ζουραμπισβίλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ μοιράστηκε βίντεο με διαδηλωτές να παίζουν ποδόσφαιρο στο χιόνι στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυ,α.
Μία από τους διαδηλωτές, η 40χρονη Νάτια Απχαζάβα δήλωνε πως πήγε από νωρίς στην διαδήλωση «για να προστατεύσει το ευρωπαϊκό μας μέλλον». Όπως λέει «Το αποτέλεσμα των [βουλευτικών] εκλογών ήταν προϊόν νοθείας. Χρειαζόμαστε νέες εκλογές...Διαδηλώνουμε εδώ για 16 ημέρες… και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το ευρωπαϊκό μας μέλλον».
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε δώδεκα διαφορετικές τοποθεσίες στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.
Οι ομάδες της αντιπολίτευσης κατηγορούν το Γεωργιανό Όνειρο ότι νόθευσε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, κάνει εκπτώσεις στην Δημοκρατία και σπρώχνει τη χώρα στη Ρωσία – όλα αυτά εις βάρος των συνταγματικών προσπαθειών της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.
″Άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση”
Ο Καβελασβίλι, 53 ετών – ο μοναδικός υποψήφιος για το σε μεγάλο βαθμό χωρίς εξουσίες αξίωμα – είναι γνωστός για τις έντονες αντιδυτικές του διαθέσεις και την αντίθεσή του στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.
Με την Ζουραμπισβίλι να αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία, την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται και τις διαδηλώσεις να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης, η προεδρία του Καβελασβίλι είναι πιθανό να υπονομευτεί.
Ένας συντάκτης του συντάγματος της Γεωργίας, ο Βάκχτανγκ Κμαλαντζε υποστηρίζει πως όλες οι αποφάσεις του νέου κοινοβουλίου είναι άκυρες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επικύρωσε τις εντολές των νεοεκλεγέντων ψηφοφόρων πριν από την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης που κατατέθηκε από την νυν πρόεδρο που διεκδικεί τις εκλογές.
«Η Γεωργία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση», είπε ο ενώ παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην άρνηση της Ζουραμπισβίλι να παραιτηθεί μετά την ορκωμοσία του διαδόχου της στις 29 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑFP