Στα 2.000 ανέρχονται τα κλεισμένα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που αρχίζουν την Πέμπτη, ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα για τις «ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Π.Ε. Χαλκιδικής».
«Πλησιάζουμε, για τις πρώτες δύο εβδομάδες, τα 2.000 κλεισμένα χειρουργεία» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «είχα πει 1.500 προχθές, αλλά ανεβαίνουν κάθε μέρα με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Παράλληλα, και απαντώντας στην ερώτηση του κ. Πάνα για την έλλειψη ακτινολόγων στον μαγνήτη και στους αξονικούς, και στο ότι, για να κάνει κάποιος μία γνωμάτευση, πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεννόηση με την Ακτινολογική Εταιρεία, εκδίδουμε νέα υπουργική απόφαση που θα θωρακίζει πλήρως τα νοσοκομεία και τους ακτινολόγους. «Τι λέμε; Ότι εάν έχεις τεχνολόγο στο μαγνήτη και τον αξονικό, και κάνει την εξέταση, θα μπορείς online, ζωντανά, είτε με ένα e-mail στη συνέχεια, να στείλεις την εικόνα σε έναν ακτινολόγο, που έχεις κάνει σύμβαση, ο οποίος μπορεί να είναι στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού εντός Ελλάδας, και να πάρεις τη γνωμάτευση εξ αποστάσεως. Και άρα, αντί να πάει ο ασθενής στη Θεσσαλονίκη, να έρθει η Θεσσαλονίκη σε αυτόν διά του διαδικτύου» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι σε συνέχεια της ένταξης σχετικού έργου από τον προκάτοχό του Θ. Πλεύρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα είναι σε λειτουργία το πολύ σε τρεις μήνες, «όταν κάνεις ένα μαγνήτη ή αξονικό, οπουδήποτε στην Ελλάδα, είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, θα ανεβαίνει σε μία κεντρική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, εικόνα σε υψηλή ανάλυση». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «ο γιατρός σου θα μπορεί να κάνει πρόσκληση σε γιατρούς ακτινολόγους ανά την επικράτεια γενικά, ή ειδικά σε γιατρό ακτινολόγο συγκεκριμένου νοσοκομείου ή κέντρου, να μπει και να δει στην πλατφόρμα, αυτομάτως, την εικόνα, και να κάνει διάγνωση επιτόπου. Θα μπορεί παράλληλα ο γιατρός από μακριά, να λέει ότι την εξέταση για την κάνουμε σωστά, πρέπει ο τεχνολόγος να κάνει συγκεκριμένα βήματα, δηλαδή να του δίνει και οδηγίες πως να το κάνει».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι μια πλήρης ψηφιοποίηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας στο μέγιστο βαθμό για να καλύψουμε το έλλειμμα των ακτινολόγων και να έχουμε ταχύτητα στις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες. Είναι μια φανταστική μεταρρύθμιση, δεν την ξέρει ο κόσμος και θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2025 να λειτουργεί και θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στην εφημερία, τουλάχιστον κατά μία ώρα».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας είπε πως «28 Νοεμβρίου ήταν αυτό που είχαμε ανακοινώσει. 28 Νοεμβρίου ημερομηνία που δώσαμε. και ξεκινάνε την 5η επιστράτευση. Έχουμε κλείσει μέχρι τώρα περίπου 1.800 αν θυμάμαι καλά, έχουν φτάσει τώρα για τις πρώτες δύο εβδομάδες, 13 Δεκεμβρίου, και η πόλη της Ελλάδος που έχει τα περισσότερα ήδη προγραμματισμένα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για τις πρώτες εβδομάδες, είναι με μεγάλη διαφορά η Θεσσαλονίκη, 400 τον αριθμό».
Ερωτηθείς αν θα επιστρατευθούν ιδιωτικά νοσοκομεία για τα απογευματινά χειρουργεία απάντησε: «Ναι, μέσα στο πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων υπάρχει στο τεχνικό δελτίο η πρόβλεψη περίπου 9 εκατομμύρια από τα 54 να δαπανηθούν σε ιδιωτικές κλινικές, αν αυτό χρειαστεί».
Όπως τόνισε, «η εντολή σε όλα τα νοσοκομεία είναι ότι τα ογκολογικά περιστατικά έχουν απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει να χειρουργηθούν εντός 30 ημερών».
Όσον αφορά στον αριθμό τον χειρουργείων δήλωσε: «Πρέπει να γίνουν κατ’ ελάχιστον 34.500. Αυτό λέει η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα ότι παραπάνω από 37.500 είναι κέρδος, πιστεύω θα πάμε αρκετά παραπάνω».
Σχετικά με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι με στόχο τη μείωση της πολύωρης αναμονής, είπε «το δεύτερο μου σχέδιο είναι να μειώσω τις εφημερίες, το χρόνο αναμονής στην εφημερία. Θεωρώ αυτή την ταλαιπωρία των συμπολιτών μου απαράδεκτα μεγάλη.(….) Δεν είναι το βραχιολάκι σκέτο. Το βραχιολάκι είναι ένας κρίκος σε ένα συνολικό σχέδιο που εκπονήσαμε αυτούς τους μήνες στο Υπουργείο Υγείας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤNews