Αποφασισμένος να δώσει απάντηση σε ένα προς ένα σημείο, από όσα του καταλογίζονται, με αποκορύφωμα την κριτική που δέχθηκε εξ αφορμής της τελευταίας επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε την συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας.
«Διάλογος για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ μόνο αν υπάρχει σύμπτωση με την απέναντι πλευρά για οριοθέτηση»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε καταρχήν στις βολές που εξαπολύουν επικριτές του, εντός και εκτός Βουλής, ισχυριζόμενοι ότι κακώς διεξάγεται ελληνοτουρκικός διάλογος, εφόσον η Άγκυρα επιμένει στις θεωρίες της για το Αιγαίο: «Θα συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, διότι έχουμε την πίστη ότι πράγματι είναι προς όφελος των δύο χωρών να υπάρχει ο διάλογος αυτός. Αλλά ουδέποτε θέσαμε έναν πήχη προσδοκιών. Αντιθέτως, εξαρχής είχα τοποθετηθεί -και ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας- ότι εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον διάλογο, ο οποίος αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ει μη μόνον εάν υπάρχει σύμπτωση με την απέναντι πλευρά, ότι αυτό θα είναι το ένα και μόνο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο των οριοθετήσεων.
Άρα, όταν μου ζητείτε να κάνω μία αξιολόγηση για το ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι συζητούνται και άλλα θέματα, είναι πάρα πολύ απλό: Μου ζητείτε να αποδείξω το αδύνατο. Και δυστυχώς θα αναγκαστείτε να αρκεστείτε στον δικό μου λόγο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση.»
«Καμία άλλη συζήτηση, πέραν αυτής που αφορά την οριοθέτηση»
«Η Ελλάδα θεωρεί ότι το μόνο θέμα, το οποίο μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας και να συζητηθεί είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ η θέση της Τουρκίας είναι ότι θα πρέπει να συζητηθούν και αλληλένδετα θέματα που αφορούν την κυριαρχία. Εμείς, λοιπόν, αποκλείουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι υπήρξε ή θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, πέραν αυτής που αφορά την οριοθέτηση», διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών. Και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμπληρώνει σε αυτό το σημείο:
«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του φόβου για το ότι θα διολισθήσουμε εν τοις πράγμασι -εάν δεν προχωρήσουμε στη συζήτηση για την οριοθέτηση- σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Επί της αρχής να επισημάνω, κύριε βουλευτά, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο, διότι δεν πρόκειται ποτέ να διολισθήσουμε. Ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι πραγματικά υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την ελληνική πολιτεία να μπει σε συζήτηση για τα δύσκολα θέματα που δεν έχουν λυθεί για 50 χρόνια και αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι ακριβώς γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό πεδίο διπλωματικής της ισχύος. Έχει ένα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, έχει μια ισχυρή άμυνα, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία και έχει μια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά.»
«Για δε τη μυστική διπλωματία, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην το θέσετε εκ νέου...»
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης από υπαινιγμούς περί μυστικής διπλωματίας, που διατυπώνονται ”αθόρυβα” από μικρή μερίδα του Τύπου και μεμονωμένες φωνές στο πολιτικό σύστημα. Στην ερώτηση Καζαμία απάντησε σε αυτό το σημείο:
«Μπορούμε να διαφωνούμε στα ζητήματα που διαφωνούμε, αλλά μπορούμε να προχωρούμε τη σχέση μας και να διατηρούμε ένα ανεκτό επίπεδο ανοικτών διαύλων για να μην παράγονται εντάσεις και κρίσεις. Αυτό απαιτεί η διπλωματία. Να σεβόμαστε τις διαφωνίες, αλλά αυτές οι διαφωνίες να μην αποτελούν λόγο έξαρσης και κρίσης. Αυτό είναι, το οποίο πράττουμε ανυποχώρητα, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση ουδέποτε, χωρίς καμία συζήτηση για την κυριαρχία.
Υπαινίσσεστε περί μυστικής διπλωματίας και συνεκμετάλλευσης και παραχωρήσεων. Για τη συνεκμετάλλευση και τις παραχωρήσεις δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Δεν έχει υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση. Για δε τη μυστική διπλωματία, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην το θέσετε εκ νέου. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει ποτέ στη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος να ενημερώνει τη Βουλή και να την έχει ενήμερη για κάθε λεπτομέρεια της σχέσης που αναπτύσσεται με την Τουρκία, όπως συμβαίνει στην παρούσα κατάσταση. Και αυτό το γνωρίζετε και εσείς, το γνωρίζει και το κόμμα σας και το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η Βουλή. Άρα η μυστική διπλωματία, εν προκειμένω, όχι απλώς δεν υφίσταται, αλλά το αντίθετο. Η ελληνική Βουλή πορεύεται μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο, όπως είναι αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.»
«Εκεί που είχαμε χιλιάδες παραβιάσεις, σήμερα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου»
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίζεται ως πολιτική επιλογή τον διαλογο, επισημαίνοντας τα οφέλη που προκύπτουν και την αποφυγή εντάσεων που όχι μόνο εγκυμονούν κινδύνους, αλλά επηρέαζαν πάντοτε (και) τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλους τομείς. Τώρα αυτό δεν ισχύει, τονίζει:
«Εάν θεωρείτε ότι το γεγονός ότι έχουν ελεγχθεί οι μεταναστευτικές ροές σε μία περίοδο, κατά την οποία τα μεταναστευτικά ρεύματα απειλούν από διάφορους διαδρόμους λόγω της ευάλωτης κατάστασης που υπάρχει στην υφήλιο και ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, εάν θεωρείτε ότι η συνεργασία στο μεταναστευτικό που έχει μειώσει δραματικά τις ροές είναι κάτι μη απτό, με συγχωρείτε πάρα πολύ.
Εάν θεωρείτε ότι από εκεί που είχαμε χιλιάδες παραβιάσεις, σήμερα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων του FIR, εάν θεωρείτε ότι αυτό δεν έχει αξία και απολείπεται έτσι ο κίνδυνος να έχουμε θερμό επεισόδιο, με συγχωρείτε, διαφωνούμε πολύ.
Αν θεωρείτε ότι δεν είναι απτό το γεγονός ότι περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι επισκέπτες πήγαν στα νησιά μας, επισκέφθηκαν με βάση τη σύντομη θεώρηση, την οποία εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση και έδωσαν οικονομική ζωή, αλλά βελτίωσαν και την ανθρώπινη σχέση μεταξύ των δύο λαών, τότε με συγχωρείτε, έχουμε διαφορετική αντίληψη.»