
«Το έργο θα προχωρήσει, θα γίνει σε χρόνο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος. Καταλαβαίνουμε όλοι, πάντως ότι από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως τόνισε ο υπουργός, «ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός. Δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρείας, ο οποίος θα πρέπει να γίνει. Εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση, γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες NAVTEX. Είναι ένα ζήτημα χρονισμού, υπό την έννοια ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία είναι ανοικτά. Θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου. Να θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη αυτή η έρευνα και πόντιση, δεν απαιτεί άδεια».
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος. Βεβαίως πάντοτε μετράμε τα γεγονότα, μετράμε τις προθέσεις και μετράμε τις αντιδράσεις. Και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση με το πώς θα προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλεια για τη δική μας εξωτερική πολιτική».
«Εμείς εκείνο, το οποίο λέμε, είναι ότι υποστηρίζουμε σθεναρά και με σοβαρότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα πράξουμε εκείνο, το οποίο οφείλουμε να πράξουμε. Το κάναμε ήδη στην περίπτωση της ανάθεσης της Chevron και της Exxon, δύο παγκοσμίων ενεργειακών κολοσσών. Θα το πράξουμε σε σχέση και με τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, τα οποία από μακρού χρόνου είναι υπερήμερα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο» είπε ο ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως «με τη νέα αμερικανική Διοίκηση έχουμε μία άριστη σχέση...έχουμε αναπτύξει μία σταθερά καλή σχέση, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Και κυρίως, υπάρχει μία σοβαρή κατανόηση, μία σοβαρή σχέση, η οποία ανατρέχει – όχι μόνο στο παρελθόν και στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ– κυρίως στη στρατηγική αμυντική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών. Και, κυρίως, στα κοινά συμφέροντα, τα οποία υπάρχουν εν πολλοίς».
Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Τραμπ, είπε ότι «θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η συνάντηση αυτή προφανώς. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα. Όταν έρθει ο χρόνος, θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες».
Σχολιάζοντας τη σχέση Τραμπ- Τουρκίας, είπε πως «η σχέση, η οποία μπορεί να υπάρχει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου ή της νέας αμερικανικής Διοίκησης με την Τουρκία...είναι μία πραγματικότητα. Βεβαίως – να πούμε και αυτό – αισθάνομαι ότι από την πρώτη θητεία Τραμπ, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις περιφερειακές ισορροπίες στην περιοχή. Έχουν προκύψει οι δύο μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την ευρύτερη περιφέρειά μας. Αλλάζουν τα δεδομένα. Η σταθερή αξία είναι η αξία εκείνη, η οποία στηρίζεται σε μία σταθερή διακυβέρνηση, βασισμένη σε αρχές, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Και κυρίως, μία εξωτερική πολιτική, η οποία διευρύνει το αποτύπωμά της. Σε έξι χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει και έχει φέρει σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας. Έχουμε μεγαλώσει την περιφερειακή μας ισχύ. Είμαστε, ίσως, η μόνη χώρα, η οποία διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά άριστες σχέσεις με όλον τον αραβικό κόσμο. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τη Γαλλία και με άλλες δυνάμεις. Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πολλαπλασιάζει την ισχύ μας».
Ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα περί επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία, είπε ότι «δεν υπάρχει πάγος. Συνεχίζεται κανονικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Εξάλλου, η ιδιαιτερότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου της τελευταίας διετίας, η οποία, να θυμίσω, έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις των παραβιάσεων και στις περιπτώσεις του μεταναστευτικού και στην περίπτωση της Κύπρου. Η ιδιαιτερότητα αυτή την εποχή είναι ότι ο διάλογος αυτός είναι δομημένος και διαρκής. Οι μεγάλοι πυλώνες του διαλόγου, που είναι ο Πολιτικός Διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η Θετική Ατζέντα, συνεχίζονται κανονικά. Πράγματι, θα υπάρξει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα γίνει στην Άγκυρα. Δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί κάποιος συγκεκριμένος χρόνος. Θα γίνει όταν το επιτρέψουν τα προγράμματα των δύο ηγετών και κριθεί ότι ο χρόνος είναι ο κατάλληλος. Πάντως, δεν έχει παγώσει ο διάλογος, συνεχίζεται κανονικά και η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει φέτος».