Από την Κυριακή, 1η Αυγούστου, όλοι όσοι φθάνουν στην Γερμανία από το εξωτερικό θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό, ανεξαρτήτως μεταφορικού μέσου ή χώρας προέλευσης, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Εξαιρούνται τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο και τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Μέχρι τώρα, οι κανόνες εισόδου αφορούσαν μόνο όσους έφθαναν αεροπορικώς.
Όσοι δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς, αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους έως 25.000 ευρώ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Όλοι οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γερμανία θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ - ανεξαρτήτως του εάν έρχονται με το αεροπλάνο, με το αυτοκίνητο ή με το τρένο. Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος εισαγωγής επιπλέον κρουσμάτων. Οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες δεν χρειάζονται τεστ», δήλωσε ο κ. Σπαν.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το σύστημα κατάταξης των χωρών σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην καθεμία, η γερμανική κυβέρνηση καταργεί άμεσα την κατηγορία «περιοχή κινδύνου» και διατηρεί τις «περιοχές υψηλού κινδύνου» και τις «περιοχές παραλλαγών», όπου διαπιστώνεται αύξηση παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. Όσοι έρχονται από «περιοχή υψηλού κινδύνου» και δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 10 ημερών, από την οποία θα μπορούν να βγουν με αρνητικό τεστ μετά την πέμπτη ημέρα. Εάν έρχονται από «περιοχή παραλλαγής», η καραντίνα διαρκεί υποχρεωτικά 14 ημέρες. Από αυτή την υποχρέωση απαλλάσσονται οι αναρρώσαντες και όσοι έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εμβόλια τα οποία θεωρεί αποτελεσματικά το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ». Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πάντως ότι η κατάργηση της κατηγορίας «απλού» κινδύνου δεν σημαίνει ότι οι χώρες αυτής της κατηγορίας αυτομάτως μετατρέπονται σε χώρες «υψηλού κινδύνου».
Λόγω του σταδιακά μειούμενου αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμό, τα κρατίδια αποφάσισαν σήμερα να επιστρέψουν στην ομοσπονδία τα πλεονάζοντα εμβόλια κατά της Covid-19. Πρόκειται για 822.000 δόσεις, κυρίως από το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, τα οποία θα μπορούν στο εξής να εξαχθούν σε άλλες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ