Καύσωνας στην Ευρώπη: Ελιωσαν οι δρόμοι στη Γερμανία, έκτακτα μέτρα σε πολλές χώρες

Εκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι Αρχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Steve Marcus / Reuters

Οι ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνουν ασυνήθιστα μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο ενός ιστορικού καύσωνα που πλήττει την Γηραιά Ηπειρο, καθώς οι θερμοκρασίες πλησιάζουν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και να φτάσουν ακόμη και τους 45 ° C σε αρκετές χώρες μέχρι το Σάββατο, καθώς το κύμα καυτού αέρα από τη Σαχάρα κινείται προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Xinhua News Agency via Getty Images

Στη Γερμανία, την Τετάρτη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 38.6 ° C στο Κόσεν, κοντά στα πολωνικά σύνορα, με τους αξιωματούχους να μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 120 χλμ/ώρα, σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Σαξονίας-Ανχαλτ, καθώς η επιφάνεια του δρόμου άρχισε να λιώνει.

Στο Ροστόκ, κοντά στη Βαλτική θάλασσα, οι σιδηροδρομικές ράγες έχουν αρχίσει να λυγίζουν.

ASSOCIATED PRESS

Στο Βρανδεμβούργο, στην ανατολική Γερμανία, η αστυνομία ανήρτησε στο Twitter τη φωτογραφία ενός άνδρα, τον οποίο σταμάτησαν, επειδή οδηγούσε ένα σκουτεράκι ολόγυμνος, φορώντας μόνο το κράνος του.

Στη Γαλλία, όπου τρεις άνθρωοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους λόγω των ασφυκτικών συνθηκών, τα σχολεία είναι κλειστά σε πολλές περιοχές. Την Παρασκευή αναμένεται ρεκόρ θερμοκρασίας με πάνω απο 44 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ ανάγεται στις 12 Αυγούστου 2003 με 44,1 βαθμούς Κελσίου στο Σεν-Κριστόλ-λεζ-Αλέ ε Κονκεϊράκ στην Γκαρ (νότια)

«Το απόγευμα (σ.σ. της Πέμπτης) αναμένουμε 38 έως 41 βαθμούς στις περιοχές νότια του Λίγηρα, 33 έως 37 βαθμούς βορειότερα στα διαμερίσματα με πορτοκαλί συναγερμό και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στις ακτές της Μεσογείου», αναφέρει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στη Γαλλία (34,9 βαθμοί Κελσίου) αποτελεί ήδη ρεκόρ για τον Ιούνιο, διευκρινίζει η υπηρεσία και στην καρδιά της Κεντρικής Οροσειράς, στο κέντρο της χώρας, η πόλη Κλερμόν-Φεράν κατέγραψε 40,9 βαθμούς Κελσίου, ένα απόλυτο ρεκόρ για την πόλη αυτή.

Οι αρχές του Παρισιού, της Λυών, του Στρασβούργου και της Μασσαλίας απαγόρευσαν στα παλαιότερα αυτοκίνητα να εισέρχονται στα κέντρα των πόλεων, για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Jon Nazca / Reuters

Οι περιφερειακές αρχές εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει σχεδόν το 60% των οχημάτων που κυκλοφορούν γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών και πολλών ΙΧ. άνω των 10 ετών, τα οποία έχουν υψηλότερες εκπομπές από τα νεότερα μοντέλα.

Ο όμιλος Accor, που εκμεταλλεύεται σχεδόν 1.700 ξενοδοχεία στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους των ξενοδοχείων του για ηλικιωμένα άτομα «που η κατάστασή τους είναι ευάλωτη».

Με τις θερμοκρασίες στο Μιλάνο να πιάνουν 40αρια, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ετοιμάζονταν να διανείμουν 10.000 μπουκάλια νερού δωρέαν στους άστεγους και σε άλλα άτομα που έχουν ανάγκη ενώ 33 από τις 50 επαρχίες της Ισπανίας καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες - ρεκόρ που θα φτάσουν τους 44 ° C.

Στην ιταλική πρωτεύουσα ένας άστεγος, ηλικίας 72 ετών, πέθανε το πρωί της Πέμπτης, κοντά στον κεντρικό σταθμό της πόλης, εξαιτίας του καύσωνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας τα περίφημα άλογα «frakier» απομακρύνθηκαν από τους δρόμους, καθώς η πόλη καταγράφηκε «βράζει» στους 36,7 ° C, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2012 που κατείχε το Τίρολ με 36,6 ° C.

ASSOCIATED PRESS

Στην Πολωνία, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 90 άνθρωποι έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής αυτό το μήνα προσπαθώντας να δρισιστούν σε λίμνες ή ποτάμια και στη Λιθουανία 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες, καθώς οι θερμοκρασίες στη Βαλτική ανέβηκαν πάνω από τους 35 ° C.

NurPhoto via Getty Images

Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στο ξέσπασμα μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Καταλονία, στην Ισπανία, η οποία κατέστρεψε περίπου 2.500 εκτάρια γης. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μαίνεται εκτός ελέγχου, παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο δόκτωρ Μίχο Σούσιτς, που διευθύνει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Σπλιτ στην Κροατία καταγγέλλει επίσης την απερισκεψία ορισμένων απέναντι στον καύσωνα. «Τι μπορώ να πω όταν ένα άτομο ηλικίας 80 ετών αισθάνεται αδιαθεσία το μεσημέρι στην παραλία κάτω από τον ήλιο;». Τα Βαλκάνια καταβάλλονται επίσης από τη ζέστη με τον υδράργυρο να φθάνει τους 36 βαθμούς στο Ζάγκρεμπ.

Ακραίες θερμοκρασίες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπη, όπου καταγράφονται ρεκόρ Ιουνίου. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο καύσωνας αυτός, όπως και ο αντίστοιχος που είχε σημειωθεί το περασμένο έτος, είναι στενά συνδεδεμένος με την κλιματική αλλαγή και ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η ζέστη επιτείνεται εξάλλου εξαιτίας των αποτελεσμάτων της ρύπανσης, κυρίως της αύξησης του όζοντος, ένα κλασικό επεισόδιο των κυμάτων ζέστης καθώς το όζον είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων υπό την επίδραση του ήλιου.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε (...) να κτίζουμε διαφορετικά», προειδοποίησε από το Τόκιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη μια «προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της».

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή