Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους γερμανικών πόλεων την περασμένη εβδομάδα, διαδηλώνοντας κατά των ακροδεξιών και των σκληρών θέσεων τους για μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από την αποκάλυψη ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) συμμετείχαν σε συνάντηση με νεοναζί και άλλους εξτρεμιστές για να συζητήσουν την μαζική απέλαση μεταναστών, αιτούντων άσυλο και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής που απέτυχαν να ενσωματωθούν.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο έξω από την πόλη Πότσνταμ της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις 25 Νοεμβρίου, αλλά αποκαλύφθηκε στις 10 Ιανουαρίου από το γερμανικό ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Correctiv.
Σύμφωνα με αναφορές της Die Zeit και του Der Spiegel, η μυστική συνάντηση του Νοεμβρίου ήταν η έβδομη, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στην Γερμανία, καθώς οι προσπάθειες πραξιοκοπήματος στη χώρα πληθαίνουν.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ομιλία του 29χρονου Μάρτιν Σέλνερ, του Αυστριακού ηγέτη του εθνο-εθνικιστικού κινήματος της «πατριωτικής Greenpeace», ο οποίος ανέπτυξε τις δυνατότητες της μαζικής απέλασης μεταναστών.
Ο «αστέρας» της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς
Ο Σέλνερ, που θεωρείται το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ήταν από τους πιο προβεβλημένους ομιλητές ενώ σύμφωνα με το Correctiv, παρόντες στη συνάντηση ήταν Γερμανοί επιχειρηματίες που έκαναν γενναίες δωρεές ώστε να προωθηθεί η πολιτική της μαζικής απέλασης, σε περίπτωση που το AfD ανέλθει στην εξουσία.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον συνταξιούχο οδοντίατρο Gernot Mörig, ο οποίος κάποτε ηγήθηκε της ακροδεξιάς Ένωσης Πιστών Νέων της Πατρίδας, και τον επιχειρηματία και επενδυτή Hans-Christian Limmer.
Παρόντες ήταν ακόμη, ο Mario Müller – μέλος του κινήματος Identitarian γνωστός για τις διεθνείς διασυνδέσεις του με ακροδεξιούς ακτιβιστές και σύμβουλος βουλευτή του AfD καθώς και άλλα κορυφαία μέλη του AfD όπως ο Roland Hartwig, σύμβουλος της συναρχηγού του κόμματος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Alice Weidel.
Ο Tim Krause, ο πρόεδρος της περιφέρειας του κόμματος στο Πότσνταμ· και ο Ulrich Siegmund, κοινοβουλευτικός πρόεδρος στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι στη συνάντηση μετείχαν και δύο μέλη της υπερσυντηρητικής συμμαχίας WerteUnion, που συνδέονται με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών CDU/CSU, με την υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, να καλεί το CDU να αποστασιοποιηθεί από την ακροδεξιά.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί μια υφέρπουσα εξομάλυνση απάνθρωπων και αντιδημοκρατικών πολιτικών της ακροδεξιάς», είπε.
Προσπάθεια συνταγματικής απαγόρευσης του AfD
Η συνάντηση των ακροδεξιών προκάλεσε την οργή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από το συνταγματικό δικαστήριο, γράφοντας στο Χ «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακρίνει το «εμείς» στη χώρα μας με βάση το αν κάποιος έχει ιστορικό μετανάστευσης ή όχι».
Ο Christian Dürr, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος (FDP) δήλωσε ότι οι θέσεις του AfD θυμίζουν την ναζιστική εποχή καθώς το κόμμα δείχνει ότι «απορρίπτει τη δημοκρατία».
Οι διαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών οργανώθηκαν από μια νεοσύστατη συμμαχία που ονομάζεται «Χέρι με Χέρι» οι οποίοι προωθούν την συνταγματική απαγόρευση του AfD.
Παρότι μια μεγάλη μερίδα Γερμανών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του AfD είναι δύσκολο να ψηφιστεί καθώς τα υπόλοιπα κόμματα φοβούνται τον αντίκτυπο μιας πιθανής αποτυχίας.
Τόσο ο Σολτς όσο και ο αναπληρωτής του, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχουν προειδοποιήσει για αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του AfD σε περίπτωση που η Βουλή δεν καταφέρει να υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση.
Κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση
Το ακροδεξιό AfD, που ιδρύθηκε το 2013 ως φωνή κατά του κατεστημένου και την Ευρωπαϊκής Ένωσης από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους, γρήγορα μεταμορφώθηκε σε ένα ακροδεξιό κόμμα κατά των μεταναστών.
Άρχισε να κερδίζει δύναμη το 2015, όταν η Άγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το 2017 κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag), ως ισχυρή αντιπολίτευση.
Η δημοτικότητά του έχει ωστόσο αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω της δυσαρέσκειας των γερμανών για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αλλά και για το οικονομικό κόστος της υπεράσπισης της Ουκρανίας.
Οι πολιτικές Σολτς ισχυροποιούν την ακροδεξιά
Οι Γερμανοί είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνεργασίας του Όλαφ Σόλτς, με τους Σοσιαλιστές (SPD) να έχει χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης του και την ακροδεξιά να σκαρφαλώνει στο 20%, φτάνοντας μέχρι και το 36% σε ορισμένες περιοχές της πρώην ανατολικής Γερμανίας.
Τον Αύγουστο το κόμμα κέρδισε την πρώτη του δημαρχιακή θέση, στην ανατολική πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ ενώ τον Δεκέμβριο ο υποψήφιος της ακροδεξιάς κέρδισε τις εκλογές για τη δημαρχία στη Σαξονία.
Σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung, εκφράζει αμφιβολίες για την πολιτική επιβίωση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς χαρακτηρίζοντας «σχεδόν τοξικό το μείγμα που δημιουργούν η ανεδαφική νοοτροπία και η αντίληψη του ό,τι «εμείς κυβερνάμε καλά, αλλά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει».
«Ίσως να μην διασώζεται πλέον η θητεία του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα εννοώντας είτε την αλλαγή πολιτικής ή πολιτικού.
Πληροφορίες από Guardian, Correctiv., Süddeutsche Zeitung