Γιατί σταμάτησε η ατμομηχανή της Ευρώπης; Ποια είναι τα αίτια της δυσφορίας της Γερμανικής Οικονομίας;
Η ψήφος μομφής κατά του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι το πολιτικό επιφαινόμενο μιας υπαρξιακής κρίσης στη σύγχρονη Γερμανία.
Η Γερμανία, την οποία πάντα συνδέαμε με ισχυρή εργασιακή ηθική, έχει γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής των απουσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των ημερών που χάνονται λόγω ασθένειας από Γερμανούς εργάτες έχει φτάσει σε ρεκόρ ετησίως, στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των βιομηχανικών χωρών.
Η αμφιβολία ότι πρόκειται για ψεύτικους άρρωστους εξαπλώνεται μεταξύ των γερμανικών εταιρειών, ειδικά αφού η πανδημία έχει κληροδοτήσει το δικαίωμα τηλεφωνικής εξέτασης, για την οποία οι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικά ασθενείας σχεδόν αυτόματα.
Άλλος ένας μύθος που καταρρέει.
Έχει γίνει και η Γερμανία χώρα των πονηρών ανθρώπων;
Αλλά πίσω από τη μάστιγα της απουσίας μπορούμε να δούμε την πτώση της συναίνεσης προς έναν βιομηχανικό κόσμο που καταρρέει.
Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ από μια κυβερνητική κρίση.
Είναι μια συστημική κρίση, είναι το τέλος ενός μοντέλου. Οι συνέπειες είναι τεράστιες, προς όλες τις κατευθύνσεις, για την Ευρώπη που είναι πολιτικά ακέφαλη χωρίς μια ισχυρή Γερμανία.
Στη συνέχεια, υπάρχουν όλες οι συνέπειες για τους συμμάχους όπως η Αμερική αλλά και για τους εχθρούς όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Το τέλος του γερμανικού μοντέλου έχει και πολιτιστική και ηθική διάσταση.
Θέστε υπό αμφισβήτηση τον περιβαλλοντισμό, δεδομένου ότι αυτό το έθνος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Ένα άλλο κεντρικό θέμα είναι η μετανάστευση.
Ακόμη και πριν απογοητευτεί, η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε κλείσει τα σύνορα, παραβιάζοντας με τον πιο εντυπωσιακό και οριστικό τρόπο εκείνη τη φάση της πολιτικής καλωσορίσματος ή της πολιτικής υποδοχής με ανοιχτές αγκάλες, που είχε ασκήσει η Άνγκελα Μέρκελ προς το άσυλο το μακρινό 2015.
Για να κατανοήσουμε την ιστορική σημασία που συμβαίνει στο Βερολίνο, είναι χρήσιμο να επιστρέψουμε στην γέννηση της Γερμανίας, στην επανένωση της χώρας η οποία έγινε στις 3 Οκτωβρίου του 1990.
Τις τελευταίες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα ήταν η επανένωση της Γερμανίας.
Τόσο η Ανατολή όσο και η Δύση φοβήθηκαν ότι η επιστροφή της πλήρους κυριαρχίας σε αυτή τη βιομηχανική δύναμη που είχε καταστρέψει την Ευρώπη στα μέσα του 20ού αιώνα θα ήταν ένα ιστορικό λάθος.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ προειδοποίησε ανοιχτά ότι το επανενωμένο έθνος, ακόμη κι αν εμπλέκεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν θα σήμαινε τόσο μια ευρωπαϊκή Γερμανία αλλά μια γερμανική Ευρώπη.
Ο Φρανσουά Μιτεράν δεν εμπιστευόταν τον παλιό εχθρό της Γαλλίας και φοβόταν ότι δεν θα περιοριζόταν εάν η Γερμανία επανενωνόταν.
Οι Σοβιετικοί επέμεναν ότι οι μόνες αποδεκτές διατάξεις για την επανένωση ήταν να εμποδίσουν τη Γερμανία να γίνει ξανά στρατιωτική απειλή.
Ένας από τους επιτακτικούς λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν σε μια επανενωμένη Γερμανία στο ΝΑΤΟ ήταν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες της, ως ισχυρού παίκτη στην ήπειρο και να την αποτρέψουν από το να ξαναπέσει σε παλιές ιστορίες.
Οι αβέβαιοι ηγέτες της Γερμανίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έλαβαν υπόψη αυτές τις ανησυχίες.
Όχι μόνο εισήγαγαν πλήρως το έθνος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σφυρηλάτησαν δεσμούς που τους συνέδεαν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συμμάχησαν με τη νέα Ρωσία για φθηνό ενεργειακό εφοδιασμό και μετέτρεψαν την οικονομία τους σε πλατφόρμα εξαγωγών σε μια γρήγορα εκσυγχρονιζόμενη Κίνα, ενώ στηρίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλεια ώστε να παραμείνουν ένα ειρηνιστικό έθνος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γερμανία άκμασε ως ένα από τα πιο παγκοσμιοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα έθνη στον πλανήτη.
Ήταν ένα μοντέλο πλούτου που ταιριάζει σε έναν όλο και πιο ολοκληρωμένο κόσμο.
Δύο δεκαετίες αργότερα, αυτή η δύναμη έχει αποδειχθεί ότι είναι μια απροσδόκητη αχίλλειος πτέρνα.
Η κατάρα της Γερμανίας σήμερα είναι ότι εξαρτάται από την αλληλεξάρτηση.
Τα θεμέλια της ειρήνης και της ευημερίας της Γερμανίας ,που βασίζονται στους παγκόσμιους δεσμούς της, καταρρέουν ένα προς ένα, ανατρέποντας τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό και απειλώντας την πολιτική σταθερότητα στο μέλλον.
Ένας Αμερικανός μελετητής των διατλαντικών σχέσεων, ο Νταν Χάμιλτον, συμφωνεί ότι η Γερμανία έχει αποδειχθεί υπερβολικά εξαρτημένη από τη σταθερότητα.
Παράλληλα είναι ακατάλληλη για έναν κόσμο αποδιοργανωτικών κραδασμών, ακριβώς τη στιγμή που οι αντίπαλες δυνάμεις της Αμερική, Κίνα και Ρωσία είναι απασχολημένες να προκαλούν αυτούς τους κραδασμούς στην Ευρώπη.
Η Γερμανία ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές της παγκοσμιοποίησης και βρισκόταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα.
Σήμερα είναι ο νούμερο ένα χαμένος σε αυτή τη φάση της υποχώρησης της παγκοσμιοποίησης.
Το πρώτο γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν το μεταπολεμικό.Σύγχρονο και παρόμοιο με αυτά της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.Το δεύτερο συνέβη ακριβώς μετά την επανένωση. Αρχικά φαινόταν ότι είχε επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία.
Το κόστος της απορρόφησης της Ανατολικής Γερμανίας και της εξασφάλισης ενός λιγότερο φτωχού βιοτικού επιπέδου προστέθηκαν σε ένα υπερβολικά γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας.
Ο Economist αφιέρωσε ένα διάσημο εξώφυλλο στη γερμανική κρίση με τίτλο “Ο άρρωστος της Ευρώπης”.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος εκείνων των χρόνων, ξεκίνησε μια δραστική μεταρρύθμιση της ευημερίας, μειώνοντας το κόστος και αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Αλλά δύο άλλοι παράγοντες ήταν καθοριστικοί.
Το φθηνό ρωσικό αέριο και η ανοιχτή κινεζική αγορά.
Αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει πια.
Εξαφανίστηκε για πάντα, αλλά όχι, όπως θα το έλεγε η αφήγηση του Πούτιν, επειδή η Αμερική εκμεταλλεύτηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να βυθίσει την Ευρώπη, επιβάλλοντας καταστροφικές επιλογές όπως κυρώσεις στη Ρωσία και δασμούς κατά της Κίνας.
Αν ίσχυε αυτό, θα αρκούσε να παραδώσει την Ουκρανία στον Πούτιν και να άρει τις κυρώσεις για να επιστρέψει στον χαμένο παράδεισο.
Αυτή είναι μια αντίστροφη αναπαράσταση.
Στην πραγματικότητα, η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είχε γίνει μη βιώσιμη για τον γερμανικό περιβαλλοντισμό, λόγω της στρατηγικής εκβιαστικής δύναμης που παρέδωσε στον Πούτιν.
Η Κίνα είχε ασκήσει προστατευτισμό εδώ και αρκετό καιρό και απελευθερωνόταν από κάθε εξάρτηση από προϊόντα που κατασκευάζονταν στη Γερμανία.
Το 2020, τα ξένα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 60% των ταξινομήσεων στην κινεζική αγορά. Το 2024 κατέρρευσαν στο 37%. Μόνο η Volkswagen είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να πέφτουν κατά 64%.
Για δεκαετίες, το Πεκίνο αγόρασε Volkswagen, Audi, Mercedes και BMW, αλλά ανάγκαζε τη γερμανική βιομηχανία να παράγει μέρος τους στην επικράτειά της και σε κοινοπραξίες με τοπικούς εταίρους στους οποίους έπρεπε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της.
Μετά την αντιγραφή της γερμανικής τεχνολογίας, οι κινεζικές μάρκες έχουν ξεπεράσει την γερμανική βιομηχανία.
Σήμερα, ειδικά στον ηλεκτρολογικό τομέα, προσφέρουν μοντέλα υψηλότερης ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές.
Η κρίση της Volkswagen είναι ορατή και για πρώτη φορά στην ιστορία της θέλει να κλείσει τρία εργοστάσια στη Γερμανία.
Αλλά δεν είναι μόνο η Volkswagen.
Και άλλες μάρκες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές δυσκολίες, όπως και οι προμηθευτές εξαρτημάτων που ξεκινούν από τη Bosch.
Μια θανάσιμη απειλή πλανάται πάνω από έναν κλάδο που το 2019 απασχολούσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Γερμανούς.
Η πρόβλεψη λέει ότι θα καταστρέψει σχεδόν διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας από τώρα έως το 2035, έτος κατά το οποίο θα σταματήσουν να παράγονται αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το κλείσιμο της κινεζικής αγοράς πρόσθεσαν την ακαμψία του γερμανικού περιβαλλοντισμού.
Ανάγκασε το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα είχαν εγγυημένη φθηνή ενέργεια και μηδενικές εκπομπές ρύπων, όπως και άλλες χώρες, η Κίνα, η Αμερική και η Ιαπωνία επανεκκινούσαν την πυρηνική ενέργεια με αποτέλεσμα η Γερμανία να προχωρήσει στην εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 40% υψηλότερο κόστος.
Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την Γερμανία να εισάγει ακόμη και άνθρακα από την Πολωνία και τη Νότια Αφρική.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι ο μόνος κλάδος που υποφέρει.
Tο ίδιο υποφέρουν και οι άλλοι πυλώνες αυτής της οικονομίας όπως είναι η χημεία, η μεταλλουργία και οι εργαλειομηχανές.
Η αδυναμία της οικονομίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, από τώρα έως τις πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Η Γερμανία, κάποτε η ατμομηχανή της Ευρώπης.
Σήμερα βρίσκεται σε ύφεση και κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό θα παραμείνει.
Οι εργαζόμενοι που απολύονται από την αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού, επειδή η Γερμανία κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν βιομηχανικό σκοτεινό αιώνα.
Όπως είπε ο Ντανιέλ Μπαγιάζ, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργη, «προχωράμε προς την καταστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγάλη κλίμακα».
Οι συγκρίσεις με τη ζωτικότητα της αμερικανικής οικονομίας αναγκάζουν τους Γερμανούς να θέτουν στον εαυτό τους ενοχλητικές ερωτήσεις.
Θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Με αγωνία περιμένουμε τα αποτελέσματα των πρόωρων Γερμανικών εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου του νέου έτους.
Η πάλαι ποτέ ισχυρή Γερμανία βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση.