Γερμανία: «Τρέλανε» τους χάρτες της Google - Εδειχναν μποτιλιάρισμα σε άδειους δρόμους

Κορόιδεψε το Google Maps με ένα πολύ απλό κόλπο.
georgeclerk via Getty Images

Ενας καλλιτέχνης στο Βερολίνο κατάφερε να εξαπατήσει με χαρακτηριστική ευκολία την εφαρμογή Google Maps, αναγκάζοντάς την να δείχνει δρόμους «πηγμένους» στην κίνηση ενώ ήταν άδειοι.

Ο Σίμον Βέκερτ έκανε το εξής πολύ απλό κόλπο: Πήρε ένα καρότσι, το γέμισε με 99 κινητά τηλέφωνα στα οποία είχε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες εντοπισμού (GPS) και άρχισε να περιφέρεται με αργό βηματισμό στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης, που ονόμασε αυτή την περφόμανς «Google Maps Hacks», δανείστηκε κινητά φίλων του και νοίκιασε συσκευές από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να φτάσει στον επιθυμητό αριθμό τηλεφώνων που θα εμφάνιζαν κυκλοφοριακό κομφούζιο από το πουθενά.

Μάλιστα, κατέγραψε σε βίντεο το οδοιπορικό του στους δρόμους κοντά στον ποταμό Σπρέε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χάρτες της Google να προβάλλουν ειδοποιήσεις για την κυκλοφοριακή συμφόρηση των δρόμων στους οποίους που περπατούσε.

Μία από τις ειδοποιήσεις, είπε, αφορούσε τον δρόμο μπροστά από τα γραφεία της Google στο Βερολίνο.

Ο Βέκερτ, σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, είπε ότι το έργο του προκάλεσε «αντίκτυπο στον φυσικό κόσμο» με την εκτροπή των αυτοκινήτων που ήθελαν να αποφύγουν τους δρόμους με την υποτιθέμενη κίνηση.

Οπως είπε στο CNN η ιδέα του προέκυψε όταν παρακολούθησε μια επίδειξη στο Βερολίνο και διαπίστωσε πως οι άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο δημιούργησαν μια «εικονική κυκλοφοριακή συμφόρηση» στους χάρτες της Google επειδή προχωρούσαν σιγά-σιγά.

Ο Βέκερτ πρόσθεσε ότι το έργο του τονίζει την «τύφλωση» που προκύπτει όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τα δεδομένα ως «αντικειμενικά, σαφή και ελεύθερα ερμηνείας».

Ενας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Είτε μέσω αυτοκινήτου είτε καλαθιού ή καμήλας, μας αρέσει να βλέπουμε δημιουργικές χρήσεις των χαρτών Google καθώς μας βοηθά να κάνουμε τους χάρτες να λειτουργούν καλύτερα με την πάροδο του χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βερολινέζος καλλιτέχνης δεν είναι ο μόνος που έχει παίξει με τις μεθόδους συλλογής δεδομένων της Google.

Το 2015, η Google ανέστειλε το δημόσιο εργαλείο της δημιουργίας χαρτών, αφού κάποιοι φαρσέρ δημιούργησαν ψεύτικες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός πάρκου στο Πακιστάν σε σχήμα ρομπότ Android που ορούσε στο λογότυπο της Apple.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή