Εκατόν σαράντα πέντε έργα τα οποία έχουν εξέχουσα θέση στην εικαστική ιστορία της χώρας μας, περιλαμβάνονται στη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19ου - 20ού αιώνα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο.
Στα highlights της δημοπρασίας είναι «Το Τάμα» (1875) του Νικολάου Γύζη (1842 - 1901), από τους επιφανέστερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου, φιλοτεχνήθηκε μετά από ένα σύντομο ταξίδι του Γύζη στην Ελλάδα και τον Δεκέμβριο του 1875 πέρασε στα χέρια του Άγγλου έμπορου τέχνης Wallis. Μέχρι σήμερα αποτελούσε μέρος ιδιωτικής συλλογής στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια ηθογραφική σκηνή που απεικονίζει την πορεία μιας νεαρής κοπέλας, υποβασταζόμενης από τη μητέρα της, για την εκπλήρωση του τάματός της σε απόκρημνο ξωκκλήσι. Η αλυσίδα με την καρδιά που κρατάει στα χέρια της υπονοεί πως το τάμα αφορά τον χαμένο της αρραβωνιαστικό. Η λύπη της νεαρής γυναίκας καθρεφτίζεται στα ζοφερά χρώματα του ουρανού και στο άγονο σκοτεινό περιβάλλον, στο οποίο βαδίζει με γυμνά πόδια. Το πρόσωπό της, όμως, λάμπει, από ένα φως προερχόμενο από άγνωστη πηγή, εντείνοντας με τον τρόπο αυτό τη δραματικότητα της στιγμής.
Ο ζωγράφος πραγματοποίησε τρεις παραλλαγές του ίδιου θέματος (1874, 1875, 1886), γεγονός που μαρτυρά την αγάπη του για την απεικόνιση δραματικών καθημερινών στιγμών και, ειδικότερα, τη συγκίνησή του για την ερωτική απογοήτευση. Σημειώνεται ότι μια μεταγενέστερη παραλλαγή του έργου, ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Επίσης, η «Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη» του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), έργοτο οποίο ανήκει στην οικογένεια του καλλιτέχνη και εντάσσεται στο πλαίσιο των αλληγορικών συνθέσεων που πραγματοποίησε ο Παρθένης κατά τη δεκαετία του ’50. Στον πρόσφατο κατάλογο της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή την τρέχουσα έκθεση που παρατείνεται έως τις αρχές Μαρτίου 2023, «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», δημοσιεύεται ως αυτόνομο έργο η φρίζα με τις τέσσερις ορθογώνιες σκηνές και το σχετικό προσχέδιο. Μια μικρότερων διαστάσεων εκδοχή του δημοπρατούμενου έργου συνοδευόμενη από πλήθος σχετικών προσχεδίων, περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Τα παραπάνω έργα, πλαισιώνονται από μία σειρά έργων κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών μεταξύ των οποίων: Σπ. Βασιλείου, Π. Βυζάντιος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Γκίκας (Χατζηκυριάκος), Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Χ. Καράς, Ν. Κεσσανλής, Γ. Κόττης, Γ. Λαζόνγκας, Κ. Μαλέας, Τ. Μαντζαβίνος, Γ. Μόραλης, Γ. Μαυροΐδης, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνης, Δ. Μυταράς, Σπ. Παπαλουκάς, Παύλος (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Σ. Σόρογκας, Γ. Σπυρόπουλος, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Τσίγκος, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα), Γ. Ψυχοπαίδης.
Τέλος, η νεοελληνική γλυπτική εκπροσωπείται στη δημοπρασία με έργα των Γ. Χαλεπά, Θ. Παπαγιάννη, Τάκη (Βασιλάκη), Χρ. Καπράλου, Γ. Λάππα, Γ. Παππά, Γ. Ζογγολόπουλου, Ε. Βερναρδάκη.
Τα έργα θα εκτεθούν σε αίθουσα του Ζαππείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ παράλληλα ο οίκος Vergos Austions που διοργανώνει τη δημοπρασία προσφέρει τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων σε μαθητές και σπουδαστές.
info
Έκθεση ανοιχτή για το κοινό - Ωράριο
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 12:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.
Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.