Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να βάζουμε το κινητό σε λειτουργία πτήσης στο αεροπλάνο

Πιλότος εξηγεί και βάζει τέλος σε ένα σωρό παρεξηγήσεις. Ας τον ακούσουμε προσεκτικά.
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που βάζουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης; Πιλότος αποκαλύπτει.
AleksandarNakic via Getty Images
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που βάζουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης; Πιλότος αποκαλύπτει.

Συμβαίνει σε όλους μας: Κάθε λίγο και λιγάκι, μαθαίνουμε κάτι που μας κάνει να αμφισβητούμε όλες τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ζωής μας. Για παράδειγμα. πολλοί δεν γνωρίζαμε ότι πρέπει το φαγητό να κρυώσει εντελώς, προτού βάλουμε τα υπολείμματα στο ψυγείο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα τα οποία αγνοούμε, ενώ θα μας ήταν πολύτιμο αν τα ξέραμε.

Να ακόμη μια πληροφορία, που ίσως μας διαφεύγει: Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που βάζουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης;

Σε πρόσφατο βίντεο του στο TikTok, ο πιλότος με όνομα χρήστη το @perchpoint εξήγησε: «Αν ξεχάσουμε να βάλουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Και φυσικά, το αεροπλάνο δεν πρόκειται να πέσει αιφνίδια. Τουλάχιστον όχι εξαιτίας μας».

O πιλότος θέλει να πει πως τα σήματα του κινητού μας δεν πρόκειται να παρακωλύσουν τη λειτουργία των ενσωματωμένων συστημάτων που βοηθούν τους πιλότους να πλοηγηθούν.

Οπότε τι συμβαίνει πραγματικά; Και γιατί θέτουμε τα κινητά μας σε λειτουργία πτήσης;

Για να μην μας έρθει η ιδέα να μιλήσουμε στο τηλέφωνο!

«Να τι συμβαίνει: Όταν μιλάμε στο κινητό, το δίκτυό μας υπάρχει η πιθανότητα να μπλεχτεί στο δίκτυο ενδοεπικοινωνιών των πιλότων και του προσωπικού. Ιδίως αν μιλούν στο τηλέφωνο τρεις ή και τέσσερις επιβάτες ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος τα ραδιοσήματά τους να συνδεθούν στον ίδιο ραδιοπύργο, που εκπέμπει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε εμείς οι πιλότοι. Και αν όλες οι ταυτόχρονες τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι, τότε δημιουργείται ένα ενοχλητικό βουητό, που δυσκολεύει εμάς τους πιλότους να ακούσουμε σημαντικά μηνύματα. Με άλλα λόγια, οι πιλότοι ακούμε τα μηνύματα σαν να πεταρίζει ένα ενοχλητικό κουνούπι ακριβώς μέσα στο αυτί μας. Οπότε, ενώ το να αφήνει κανείς το τηλέφωνό του εκτός λειτουργίας πτήσης, δεν είναι συνώνυμο της καταστροφής, επιφέρει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή μιας πτήσης», μας προειδοποιεί ο πιλότος-TikToker PerchPoint.

Και οφείλουμε να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης μόνο την τηλεφωνική μας συσκευή;

Από ό,τι φαίνεται όχι. Η ταξιδιωτική εμπειρογνώμονας της Skyscanner, Λώρα Λίντσεϊ, τονίζει ότι η λίστα των συσκευών που πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία πτήσης δεν τελειώνει στο κινητό.

«Ενώ τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα δεν εκπέμπουν ισχυρά ραδιοκύματα, συσκευές όπως τα Kindles -ταμπλέτες για ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων-, τα iPods, οι φορητοί υπολογιστές, ακόμη και οι φορητές κονσόλες παιχνιδιών, εκπέμπουν επίσης ραδιοκύματα, Ειδικά όταν βρίσκονται πολλές μαζί σε έναν τόσο μικρό χώρο», προειδοποιεί η Λίντσεϊ.

«Οπότε, όσο ενδιαφέρον κι αν μας φαίνεται το βιβλίο που διαβάζουμε ή η μουσική που ακούμε, αυτό που προέχει είναι ο πιλότος να λαμβάνει απερίσπαστα όλα τα μηνύματα. Ως εκ τούτου, κινητά, tablet, παιχνιδομηχανές και συσκευές ακρόασης μουσικής, είναι προτιμότερο να τίθενται σε λειτουργία πτήσης μέχρι να προσγειωθούμε», καταλήγει η ίδια.