Ολος ο κόσμος μοιάζει να είναι άρρωστος αυτή τη στιγμή – αλλά, παρά τις ανησυχίες, δεν φαίνεται όλοι να έχουν Covid. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ιολόγο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δρ Κρις Σμιθ, ο κορονοϊός βρίσκεται «πολύ πιο χαμηλά στη λίστα» των ιώσεων που κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν αυτή τη στιγμή, με ασθένειες όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) να πρωτοστατούν.
Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πραγματικά δύσκολες καταστάσεις – αλλά, όπως σημειώνει ο ίδιος, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο ίσως να αισθανόμαστε ιδιαίτερα «κατεστραμμένοι» αυτόν τον χειμώνα. Οπως αποδεικνύεται, μπορεί να έχουμε αρπάξει περισσότερες από μια ιώσεις την ίδια στιγμή.
«Περιστασιακά, βλέπουμε άτομα που διαγιγνώσκονται με δύο, μερικές φορές τρεις, ιογενείς λοιμώξεις ταυτόχρονα», είπε στο BBC. Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε υπέφερε από ένα «απαίσιο κρυολόγημα» τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά μπορεί στην πραγματικότητα να «υπέκυψε σε πολλές (και διαφορετικές) ιώσεις, είτε όλες την ίδια στιγμή είτε τη μια μετά την άλλη ως ντόμινο. «Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σε καθηλώνει πραγματικά», προσθέτει ο δρ Σμιθ.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι «αναμένουμε μια κακή χρονιά φέτος» λόγω της περιοδικότητας που τείνουν να εμφανίζονται και αυτές οι εποχικές ασθένειες. Σαν να μην ήταν αρκετά κακοί αυτοί οι δύο παράγοντες, αποδεικνύεται ότι η πανδημία μας άφησε επίσης όλους με μείωση της συλλογικής μας ανοσίας.
Ο δρ Σμιθ εξήγησε: «Επειδή ασθενήσαμε με λιγότερες ιώσεις κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας όπου μπαίναμε ανά περιόδους σε lockdown, (αυτό) σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζαμε διάφορες ιώσεις τόσο συχνά, επομένως η ανοσία μας δεν αυξανόταν.
Έτσι, η συλλογική μας ανοσία έχει, σε κάποιο βαθμό, μειωθεί, κι ως εκ τούτου αυτό δίνει πλεονέκτημα σε μερικές από αυτές τις ιώσεις να εξαπλώνονται και προκαλούν περισσότερες λοιμώξεις απ′ ότι θα γινόταν κανονικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί είπαν στο ABC News πέρυσι ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξεχάσει πόσο χάλια αισθανόμασταν όταν «αρπάζαμε» ένα κρύωμα. Όπως είπε ο ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, δρ Γουίλιαμ Σάφνερ: «Όλοι μας έχουμε ξεχάσει πώς ήταν παλιά τα κοινά κρυολογήματα και τα παθαίνουμε ξανά τώρα».
Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι όλοι υποφέρουμε απλώς από ένα κρυολόγημα; Όχι ακριβώς, σύμφωνα με την ομάδα του δρ. Σμιθ. Οπως σημειώνει, ασθένειες όπως ο RSV, η γρίπη και η Covid μπορεί «όλες να εμφανιστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» – καθώς είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούν καταρροή, πονόλαιμο, μερικές φορές πυρετό και βήχα – καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό τι ακριβώς έχουμε - αν δεν κάνουμε τεστ.
Όμως, σύμφωνα με τα τεστ «σε γκάμα διαφορετικών περιοχών σε ολόκληρη την επικράτεια (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου)», η ομάδα του δρ Σμιθ ανακάλυψε ότι η γρίπη είναι η πιο προεξέχουσα διάγνωση αυτή τη στιγμή.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι αυτό ξεκάθαρα αντικατοπτρίζει εκείνους που νιώθουν τόσο άρρωστοι ώστε να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, αλλά επίσης αυτό αντικατοπτρίζει και με ακρίβεια τι συμβαίνει στην ευρύτερη κοινότητα των ανθρώπων τριγύρω μας.