Προσκλήσεις για επίσημη επίσκεψη στις χώρες τους αντάλλαξαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Η συζήτηση των δύο ηγετών είχε πολύ Λατινική Αμερική και πολύ αριστερά και μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Ο πρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε ότι η χώρα του αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα 12 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του Μοράλες το 2006, το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί από τα 9 δις στα 37 δις δολάρια, το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί σημαντικά ενώ πλέον στη χώρα δεν υπάρχει αναλφαβητισμός.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ιστορία των μεγάλων κοινωνικών αγώνων και η δυναμική των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική, συνιστούν μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της Αριστεράς ανά τον κόσμο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναληφθεί δράση για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η Αριστερά οφείλει να δώσει ξανά πειστικές απαντήσεις και όραμα στα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί και να μην επιτρέπει στην ακροδεξιά να έχει πρόσβαση σε λαϊκά στρώματα προς όφελος του μισαλλόδοξου και βάρβαρου σχεδίου της, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Εβ. Μοράλες έπιασε το νήμα της συζήτησης από τον ρόλο της Αριστεράς συμφωνώντας με τον Αλ. Τσίπρα στην πρόταση για συντονισμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο. Σημείωσε δε ότι είναι μεγάλο λάθος να αναπαράγονται διαχωρισμοί εντός της αριστεράς σε μία συγκυρία που απαιτεί να ενωθούν όλες οι δυνάμεις.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας είπε ότι η χώρα του ως προεδρεύουσα για το 2019, χώρα των CELAC (Community of Latin American and Caribbean States), θα διοργανώσει κοινή σύνοδο CELAC-Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα την άνοιξη του 2019 στη Λα Παζ. Την σύνοδο στηρίζει η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, κατά την επίσκεψη του στη Βολιβία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Βολιβιανός πρόεδρος ανέφερε:
«Ωραία συνάντηση με τον αδελφό πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Παρά την γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, πολιτικά και ιδεολογικά, με βασικότερο την αφοσίωση στα κοινωνικά ζητήματα των χωρών μας».
Ο Αλ Τσίπρας του πρότεινε, και ο Εβ. Μοράλες το δέχθηκε, με την ευκαιρία της συνόδου να εξετάσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί εκείνες τις μέρες συνάντηση ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.