Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη ναυτία που μας πιάνει στα ταξίδια και πώς θα την προλάβουμε

Plus: Όλοι οι παράγοντες που εξηγούν γιατί ορισμένοι είμαστε πιο επιρρεπείς.
Εάν τα καλοκαιρινά μας σχέδια περιλαμβάνουν πλοία, μεγάλες διαδρομές με το αμάξι ή φασαριόζικα βαγόνια, ίσως επιθυμούμε να καταλάβουμε επιτέλους τι τροφοδοτεί το αρρωστημένο συναίσθημα της ναυτίας και πώς θα απαλλαγούμε.
Imgorthand via Getty Images
Εάν τα καλοκαιρινά μας σχέδια περιλαμβάνουν πλοία, μεγάλες διαδρομές με το αμάξι ή φασαριόζικα βαγόνια, ίσως επιθυμούμε να καταλάβουμε επιτέλους τι τροφοδοτεί το αρρωστημένο συναίσθημα της ναυτίας και πώς θα απαλλαγούμε.

Τα δέντρα θολώνουν μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή τα κύματα κάνουν το πλοίο να πηγαίνει πάνω-κάτω και εμείς, τι πιο φυσιολιγικό; Αμέσως αρχίζουμε να νιώθουμε ναυτία.

Ένας κόμπος δημιουργείται στο στομάχι, η αναπνοή μας επιταχύνεται, ενώ δεν σταματάμε να ζαλιζόμαστε, να ιδρώνουμε και να είμαστε τρομερά ευερέθιστοι. Μπορεί ακόμη και να κάνουμε εμετό.

Μα γιατί να μας συμβαίνουν όλα αυτά;

Εάν τα καλοκαιρινά μας σχέδια περιλαμβάνουν πλοία, μεγάλες διαδρομές με το αμάξι ή φασαριόζικα βαγόνια, ίσως επιθυμούμε να καταλάβουμε επιτέλους τι τροφοδοτεί αυτό το αρρωστημένο συναίσθημα και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να το ξεπεράσουμε ή και να το αποφύγουμε εξαρχής. Να τι λένε οι ειδικοί.

Τι μας προκαλεί ναυτία

Όπως εξηγεί η δρ. Νατάσα Τουζνίκ, κλινική καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «Η ναυτία εμφανίζεται όταν το σώμα μας δεν κινείται, αλλά ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε θέση στον χώρο, πράγμα που συμβαίνει στο αυτοκίνητο, το πλοίο, το αεροπλάνο, το τρένο, το λούνα πάρκ, ακόμη και στο ασανσέρ».

Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύουμε με το πλοίο, το σώμα μας παραμένει ακίνητο, αλλά ο εγκέφαλός μας μπορεί να πιστεύει ότι κινείται. Γιατί; Επειδή τα μηνύματα που του στέλνουν τα μάτια, βρίσκονται σε σύγκρουση με αυτό που συμβαίνει στο σώμα.

Με απλά λόγια, καθώς περνούν μπροστά μας αντικείμενα όπως ένα άλλο πλοίο ή ένας φάρος, τα μάτια μας ανιχνεύουν την κίνηση και στέλνουν στον εγκέφαλό μας το σήμα ότι κινούμαστε. Το σωματοαισθητικό σύστημα ωστόσο, λέει στον εγκέφαλό μας ότι εμείς, στην πραγματικότητα καθόμαστε ακίνητοι. Και τότε ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι θα πρέπει να επεξεργαστεί όλες αυτές τις αντικρουόμενες πληροφορίες. Για αυτό και αρχίζουμε να νιώθουμε άρρωστοι.

Γιατί μερικοί είμαστε πιο επιρρεπείς στην ναυτία

Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε τη ναυτία σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μερικές ομάδες ανθρώπων τη βιώνουμε πολύ πιο έντονα.

Γενικά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ναυτία σε σύγκριση με τους άνδρες και τα παιδιά τείνουν να υποφέρουν από ναυτία σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών είναι συνήθως ανθεκτικά, αλλά ιδίως τα παιδιά από 2 έως 9 ετών είναι πολύ πιο επιρρεπή.

Άτομα που παρουσιάζουν κρίσεις ημικρανίας είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από ναυτία. Το ίδιο και άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με ορμονικές διακυμάνσεις, όπως όσες έχουμε περίοδο, περιμένουμε μωρό ή βρισκόμαστε στην περιεμμηνόπαυση.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το αίσθημα ναυτίας

1. Ενυδατωνόμαστε και τρώμε κάτι μικρό

Η αφυδάτωση και η πείνα μπορούν να αυξήσουν την επίδραση της ναυτίας. Για αυτό, προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι, πίνουμε ένα ποτήρι νερό και τρώμε κάτι ελαφρύ.

2. Διαλέγουμε τη θέση μας προσεκτικά

  • Στο αυτοκίνητο καθόμαστε στη θέση του συνοδηγού

  • Στο αεροπλάνο δίπλα στο φτερό

  • Στο τρένο στραμμένοι προς την κατεύθυνση που κινείται ο συρμός

  • Και στο πλοίο στο κατάστρωμα του χαμηλότερου ορόφου

3. Αποφεύγουμε να σκρολάρουμε στο κινητό

4. Εστιάζουμε στον ορίζοντα, δηλαδή σε πράγματα που βρίσκονται μακριά

5. Δοκιμάζουμε ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, από αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία και ειδικεύονται στη μάχη κατά της ναυτίας

(Με πληροφρίες από Yahoo).