Πόσο μπορούμε να παίρνουμε βιταμίνες, αντιισταμινικά και παυσίπονα χωρίς να ρωτήσουμε γιατρό

Παρόλο που οι βιταμίνες, τα αναλγητικά και τα χάπια για την αλλεργία είναι ευρέως διαθέσιμα, υπάρχει ένα όριο.
.
Shana Novak via Getty Images
.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι χρήσιμα για (να αντιμετωπίσουμε) πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, από αλλεργίες και πονοκεφάλους έως μικροτραυματισμούς. Κι αν στρεφόμαστε σε μη συνταγογραφούμενες επιλογές από τότε που ξεκίνησε η πανδημία αντί να πάμε στο γιατρό, δεν είμαστε μόνοι.

«Πολλοί από τους ασθενείς μου δεν έχουν δει τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής τους ή ακόμη και ορισμένους ειδικούς εδώ και σχεδόν δύο χρόνια», λέει ο Κένεθ Πέρι, γιατρός έκτακτης ανάγκης με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. «Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να πηγαίνουν στο φαρμακείο για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειές τους μόνοι τους και ο COVID έχει επιδεινώσει περαιτέρω αυτό το ζήτημα».

Για πολλούς ανθρώπους, είναι σκόπιμο και ασφαλές να βρουν ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους στο σπίτι χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για πρόβλημα, λέει ο Πέρι. Αλλά αν παίρνουμε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα μακροπρόθεσμα και δεν ενημερώνουμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το τι κάνουμε, τα πράγματα μπορεί να γίνουν δυσάρεστα.

Ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε ένα μη συνταγογραφούμενο ΜΣΑΦ - ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο - για ανακούφιση από πόνο και δεν το αποκαλύπτουμε στον γιατρό μας. Εάν πάμε στο ιατρείο του με πόνο που διαγιγνώσκεται ως αρθρίτιδα ή κάποια άλλη φλεγμονή, μπορεί να μας δώσει ένα παραπάνω φάρμακο ή αντίστοιχη συνταγή για να το πάρουμε.

«Εάν αυτός ο ασθενής πάρει και τα δύο φάρμακα, (αυτός ο συνδυασμός) μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή ακόμα και νεφρική βλάβη», λέει ο Πέρι.

Εάν παίρνουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα, η λήψη ορισμένων μη συνταγογραφούμενων (από κοινού με τα παραπάνω) μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η ηλικία μας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας θα αντιδράσει σε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο», δηλώνει η Τζάνις Τζόνστον, συνιδρύτρια και επικεφαλής ιατρική διευθύντρια του σχεδίου υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ Redirect Health. «Διατηρώντας τον γιατρό μας ενημερωμένο σχετικά με τη χρήση των μη συνταγογραφούμενων, θα είναι σε θέση να δώσει τη γνώμη του ειδικού σχετικά με την καλύτερη - και ασφαλέστερη - πορεία ”δράσης” για τη συνολική μας ευημερία».

Επιπλέον, τα επίμονα συμπτώματα που καλύπτουμε με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούσαν να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης που ο γιατρός μας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε.

Κάθε μη συνταγογραφούμενο φάρμακο έχει συνιστώμενες δοσολογίες και πληροφορίες σχετικά με το πότε πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας, τυπωμένες ακριβώς στην ετικέτα - αλλά εδώ είναι μερικές γενικές οδηγίες για τα κοινά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ξεκινήσουμε:

Ακεταμινοφαίνη

Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα κοινό μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που είναι περισσότερο γνωστό για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του πυρετού.

«Είναι γενικά ασφαλές όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες έως και για δέκα ημέρες», λέει η Τζόνστον. «Ωστόσο, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχουμε ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνουμε φάρμακα όπου η ακεταμινοφαίνη πρέπει να αποφεύγεται». (Ας σκεφτούμε: εάν έχουμε ηπατική νόσο ή παίρνουμε βαρφαρίνη, ένα αραιωτικό του αίματος).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, υπάρχουν πάνω από 600 μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των φαρμάκων για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπερβαίνουμε την μέγιστη ημερήσια δόση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη - ειδικά εάν συνδυάζεται με αλκοόλ.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πάρουν ακεταμινοφαίνη με ασφάλεια, μη χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη την ημέρα και ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα του φαρμάκου.

«Ας επικοινωνήσουμε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης εάν τα συμπτώματά μας επιδεινωθούν ή εμφανιστούν νέα συμπτώματα για περισσότερες από τρεις ημέρες», δηλώνει η Τζέσικα Νουχαβάντι, συνιδρύτρια και επικεφαλής φαρμακοποιός του διαδικτυακού φαρμακείου Honeybee Health.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από πονοκεφάλους, πόνους, πρήξιμο ή πυρετό και σε καθημερινές χαμηλές δόσεις για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με θρόμβους.

Είναι γενικά ασφαλές να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες έως και τρεις ημέρες για τον πυρετό ή έως και 10 ημέρες για τον πόνο. «Εάν θέλουμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά ασπιρίνη για χρόνιο πόνο, ας φροντίσουμε να επικοινωνήσουμε πρώτα με το γιατρό μας», λέει ο Σίντχαρθ Ταμπάρ, πιστοποιημένος ρευματολόγος με την αρθρίτιδα και την αναγεννητική ιατρική του Σικάγο.

Το ίδιο ισχύει αν θέλουμε να λάβουμε ασπιρίνη για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για τα άτομα που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, για παράδειγμα, τα οφέλη της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη δεν υπερτερούν των μακροπρόθεσμων τοξικών κινδύνων που μπορεί να έχει η ασπιρίνη στο γαστρεντερικό σωλήνα (όπως έλκη στομάχου ή εσωτερική αιμορραγία).

«Η καθημερινή κατανάλωση ασπιρίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει μώλωπες χωρίς ιστορικό τραύματος και επικίνδυνες οξεοβασικές ανισορροπίες στο αίμα μας» (σ.σ. για την λειτουργία των ενζυμικών συστημάτων του οργανισμού είναι απαραίτητη η διατήρηση σταθερής της συγκέντρωσης των υδρογονοκατιόντων των υγρών του σώματος. Για το λόγο αυτό υπάρχουν χημικοί και φυσιολογικοί μηχανισμοί διατήρησης της συγκέντρωσης αυτής οι οποίοι συνιστούν τη λεγόμενη οξεοβασική ισορροπία), δηλώνει ο Σπένσερ Κρολ, πιστοποιημένος ειδικός εσωτερικής ιατρικής και φαρμακολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες και τα νεφρά μας.

Η ασπιρίνη συνιστάται πλέον ως χρόνια θεραπεία μόνο για άτομα με εγκατεστημένη καρδιακή νόσο ή που είναι πολύ υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού μας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Pain relievers shouldn't be used for an extended amount of time without checking in with a physician.
Grace Cary via Getty Images
Pain relievers shouldn't be used for an extended amount of time without checking in with a physician.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδει φάρμακαο (ΜΣΑΦ)

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδει φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, λαμβάνονται επίσης για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και μπορούν να μειώσουν φλεγμονή, όπως πυρετό, οίδημα και ερυθρότητα.

Όταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες και για σύντομο χρονικό διάστημα (έως τρεις ημέρες για τον πυρετό και 10 ημέρες για τον πόνο), τα ΜΣΑΦ είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν τα παίρνουμε για περισσότερο από αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για περαιτέρω οδηγίες, λέει λέει ο ο Σίντχαρθ Ταμπάρ.

Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και υψηλής αρτηριακής πίεσης, είτε έχουμε καρδιακή νόσο είτε όχι, σύμφωνα με την Mayo Clinic - γι′ αυτό είναι τόσο σημαντικό ο γιατρός μας να έχει στο «ραντάρ» του τη χρήση ΜΣΑΦ.

«Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν πάρουμε ΜΣΑΦ εάν έχουμε προϋπάρχουσες παθήσεις ή παίρνουμε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα», λέει η Τζόνστον. Έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν γαστρεντερική αιμορραγία, ειδικά σε άτομα που είχαν έλκος στομάχου ή προβλήματα αιμορραγίας στο παρελθόν.

Τα ΜΣΑΦ δεν συνιστώνται σε γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ή είναι έγκυες για 20 εβδομάδες ή περισσότερο, επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο αγέννητο μωρό, αναφέρει η Νουχαβάντι.

Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται γενικά για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας (ας πούμε, τις εποχιακές αλλεργίες). Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες - πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Τα (αντιισταμινικά) πρώτης γενιάς διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλούν υπνηλία, ενώ τα δεύτερης γενιάς αλληλεπιδρούν με λιγότερα φάρμακα και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν υπνηλία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

«Πολλά φάρμακα για την αλλεργία είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση και συχνά ”αντιμετωπίζουν” καλύτερα τα συμπτώματα όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά», είπε η Τζόνστον. Για τα, κατά τα άλλα, υγιή άτομα με αλλεργίες όλο το χρόνο, τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς (όπως το Allegra, το Claritin και το Zyrtec) διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και αν λαμβάνονται καθημερινά και δεν προκαλούν υπνηλία.

Εάν έχουμε χρόνια πάθηση, όπως διαβήτη, γλαύκωμα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας πριν πάρουμε αντιισταμινικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις. (Το ίδιο ισχύει αν είμαστε έγκυος ή θηλάζουμε).

Αντιόξινα φάρμακα

Τα αντιόξινα (σ.σ. φάρμακα που παίρνουμε μετά τα γεύματα ή πριν τον ύπνο, αλλά η ανακούφιση που προσφέρουν μπορεί να μην διαρκέσει πολύ) προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από την καούρα, την όξινη δυσπεψία και τις στομαχικές διαταραχές.

Είναι γενικά ασφαλή για μακροχρόνια χρήση όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά συνιστάται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας εάν πρέπει να λαμβάνουμε αντιόξινα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα ή τα συμπτώματά μας δεν υποχωρήσουν μετά από δύο εβδομάδες χρήσης.

«Τα αντιόξινα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην μείωση του οξέος του στομάχου - σε τόσο βαθμό (μάλιστα ώστε), η μείωση του πόνου που προέρχεται από τη μείωση του οξέος να μπορεί να ”καλύψει” υποκείμενες παθήσεις, όπως το πεπτικό έλκος ή ακόμα και τον καρκίνο του στομάχου», λέει ο Κρολ.

Ένας άλλος λόγος που είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε το γιατρό μας σχετικά με τη χρήση αντιόξινων είναι η πιθανότητα αλληλεπιδράσεων φαρμάκου με φάρμακο, λέει η Νουχαβάντι. Επειδή τα αντιόξινα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας απορροφά άλλα φάρμακα που παίρνουμε, είναι καλύτερο να παίρνουμε τα άλλα φάρμακα είτε μία ώρα πριν είτε τέσσερις ώρες μετά τη λήψη αντιόξινων.

Οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν αντιόξινα για να βεβαιωθούν ότι κάνουν την πιο ασφαλή επιλογή, λέει η Νουχαβάντι. Τα αντιόξινα που περιέχουν ασπιρίνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών, ενώ τα αντιόξινα που περιέχουν νάτριο μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών.

Η συνεχής χρήση αντιόξινων που περιέχουν νάτριο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά εάν δεν εφαρμοστεί μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, προσθέτει η ίδια.

Φάρμακα κατά της ναυτίας

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ναυτίας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη διαχείριση μιας στομαχικής διαταραχής, ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε ναυτία ή ίλιγγο.

«Τα κοινά μη συνταγογτραφούμενα φάρμακα κατά της ναυτίας περιλαμβάνουν πέμπτο – μπισμόλη (υποσαλικυλικό βισμούθιο) και την δραμαμίνη», λέει η Τζόνστον. «Κάθε ένα “διαχειρίζεται” τα συμπτώματα με τον δικό του μοναδικό τρόπο, είτε μέσω της μείωσης της ποσότητας του οξέος στο στομάχι είτε μέσω του αποκλεισμού των υποδοχέων στον εγκέφαλο που προκαλούν ναυτία.

Ο τύπος του φαρμάκου θα καθορίσει πόσο καιρό μπορούμε να το πάρουμε με ασφάλεια (όχι περισσότερες από δύο ημέρες για την πέμπτο – μπισμόλη, για παράδειγμα, ενώ η δραμαμίνη - χωρίς συμπτώματα υπνηλίας - είναι ασφαλής να την λαμβάνουμε κάθε μέρα που ταξιδεύουμε), αλλά εάν τα συμπτώματά μας επιμένουν, θα πρέπει να το ελέγξουμε με τον γιατρό μας.

«Συνεχίζοντας να παίρνουμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ναυτίας, θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο να εμφανίσουμε παρενέργειες, όπως υπνηλία, πονοκεφάλους, αϋπνία και πολλά άλλα», λέει η Τζόνστον. Επιπλέον, μπορεί (μ’ αυτό τον τρόπο) να καλύπτουμε μια κατάσταση υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Φάρμακα κατά των αερίων

«Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά των αερίων παρασκευάζονται συχνά με σιμεθικόνη, η οποία λειτουργεί επιτρέποντας στις φυσαλίδες αερίου μέσα στα έντερα να ενωθούν, καθιστώντας έτσι ευκολότερο για το σώμα μας να αποβάλλει τα αέρια», λέει η Τζόνστον.

Γενικά, είναι ασφαλή ακόμη και όταν λαμβάνονται καθημερινά, εφόσον τηρείται η σωστή δοσολογία.

«Αλλά εάν αισθανόμαστε συνεχιζόμενη ενόχληση λόγω συσσώρευσης αερίων, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον ιατρό μας για βοήθεια», συμπληρώνει - ειδικά εάν τα αέρια που αντιμετωπίζουμε είναι μια επίμονη ή σοβαρή κατάσταση και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. έμετος, διάρροια ή ακούσια απώλεια βάρους. Θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως ο διαβήτης ή η γαστροπάρεση (σ.σ. Η γαστροπάρεση είναι συνήθης επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη στην οποία το στομάχι καθυστερεί να αδειάσει).

.
d3sign via Getty Images
.

Αντιδιαρροϊκά φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διάρροια μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση σταματώντας ή επιβραδύνοντας τον μη έλεγχο κοπράνων στα έντερα. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φάρμακα για την διάρροια συχνά δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία της διάρροιας και έχουν σκοπό απλώς να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση», λέει η Τζόνστον.

Ας διαβάσουμε προσεκτικά την ετικέτα κι ας ακολουθήσουμε την συνιστώμενη δοσολογία. Εάν η διάρροια προκαλείται από βακτήρια ή ιό, θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνη της εντός δύο ημερών. «Εάν επιμείνει περισσότερο από αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν επαγγελματία ιατρό», λέει η Τζόνστον.

Εάν παίρνουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα (όπως αραιωτικά αίματος ή φάρμακα για αρθρίτιδα, διαβήτη ή ουρική αρθρίτιδα), ας συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν πάρουμε αντιδιαρροϊκό, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία των Οικογενειακών Ιατρών.

Καθαρκτικά

Τα καθαρτικά μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεράσουμε την δυσκοιλιότητα. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους διαφορετικά καθαρτικά δρουν μέσα στο σώμα μας», λέει η Τζόνστον.

Κάποια προσθέτουν όγκο για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να τονώσουν τους εντερικούς μύες να συστέλλονται φυσικά. Άλλοι στοχεύουν να αυξήσουν τις συσπάσεις μέσα στα έντερα για να ...μετακινήσουν τα πράγματα.

Τα καθαρτικά που σχηματίζουν όγκο είναι γενικά ασφαλή για συνεχή χρήση για την προώθηση της κανονικότητας της πέψης και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή οι αιμορροΐδες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως φούσκωμα, αέρια ή κράμπες, ειδικά αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, γι′ αυτό ας φροντίσουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες στην ετικέτα.

Τα διεγερτικά, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο - για όχι περισσότερο από μία εβδομάδα - και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Τα καθαρτικά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών από το σώμα μας και μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Το σώμα σας μπορεί επίσης να εξαρτηθεί υπερβολικά από καθαρτικά, τα οποία μπορεί να μας αναγκάσουν να σταματήσουμε να λειτουργούμε φυσιολογικά.

«Ο γιατρός σας θα πρέπει να ειδοποιείται για οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου μας που μας παρουσιάζεται (και επιμένει) για περισσότερες από μερικές εβδομάδες», είπε η Κρολ. «Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πολλές διαφορετικές διαδικασίες ασθένειας».

Βοηθήματα ύπνου

«Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν οξεία αϋπνία ή τζετ λανγκ να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα, συχνά μέσω της δέσμευσης σε συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που προκαλούν υπνηλία», λέει η Τζόνστον.

Ωστόσο, αυτά τα βοηθήματα ύπνου δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση. Η ανοχή στις ηρεμιστικές επιδράσεις μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, επομένως όσο περισσότερο τα παίρνουμε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μας προκαλέσουν υπνηλία.

«Όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν - και ακόμη και να εθιστούν - με βοηθήματα ύπνου», λέει η Τζόνστον. Συμπληρωματικά, μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης.

Γενικά συνιστάται τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου να μην χρησιμοποιούνται περισσότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για να βεβαιωθούμε ότι το βοήθημα ύπνου που επιλέγουμε δεν «εμπλέκεται» με τα φάρμακα που παίρνουμε.

Συμπληρώματα βιταμινών

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να παρέχει επαρκείς βιταμίνες για καλή υγεία. «Μπορεί να υπάρχουν λόγοι για την χρήση μιας ποιοτικής καθημερινής πολυβιταμίνης - την συνιστώμενη ημερήσια δόση (είμαστε χορτοφάγοι ή vegan;) - η οποία είναι γενικά ασφαλής για χρήση για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει η Τζόνστον.

Αλλά είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής μας σχετικά με την χρήση και την σωστή δοσολογία μεμονωμένων συμπληρωμάτων βιταμινών, όπως βιταμίνη D ή βιταμίνη Α. Σε πολύ υψηλή δόση, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή να επηρεάσουν τα φάρμακα. («Οι βιταμίνες Ε και Κ μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος», λέει η ίδια).

«Το τάιμινγκ είναι κρίσιμο για ορισμένες βιταμίνες, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων εάν ληφθούν ταυτόχρονα», λέει ο Κρολ. Ο γιατρός μας μπορεί να μας βοηθήσει να βεβαιωθούμε ότι η αποτελεσματικότητα τόσο των φαρμάκων μας όσο και των βιταμινών μας έχει μεγιστοποιηθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε εάν χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα βιταμινών, λέει η Νουχαβάντι, είναι να κάνουμε εξέταση αίματος για να μάθουμε εάν το συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εμάς. Ο γιατρός μας μπορεί στη συνέχεια να συστήσει ακριβείς δόσεις και να παρακολουθεί τυχόν ελλείψεις που μπορεί να έχουμε.