Γιάνη, έφερες τα χρήματά σου από την Ελβετία. Aλλά έδιωξες όλο το χρήμα από την Ελλάδα

Η εξόφθαλμη αντίφαση, στην οποία αποφεύγει (αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον) να απαντήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Μάιος 2019. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση του DiEM25, πριν από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου.
Μάιος 2019. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση του DiEM25, πριν από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου.
Carsten Koall via Getty Images

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει λόγους να επικαλείται τις δηλώσεις πόθεν έσχες που δημοσιοποιήθηκαν, με τα εισοδήματά του των προηγούμενων ετών.

Το πόθεν έσχες των πολιτικών είναι «πονεμένη» ιστορία. Δεκάδες δημοσιογράφοι - και άλλοι τόσοι πολιτικοί - επισημαίνουν σταθερά τα πολλά τελευταία χρόνια, ότι όπως διεξάγεται ο συγκεκριμένος έλεγχος περιορίζεται στο «έσχες» (δηλαδή στο πόσα έχει ο καθένας), αλλά παραβλέπει το «πόθεν» (από πού...).

Ο Γιάνης είναι μετρ της Επικοινωνίας. Του το αναγνωρίζω, όπως όλοι.

Γνωρίζει ότι το πόθεν έσχες είναι ένα από τα ζητήματα που θυμώνει τους Ελληνες (και δικαίως) για την υποκρισία των πολιτικών, που παριστάνουν τους ελεγχόμενους.

Ο Βαρουφάκης είναι «καθαρός» από αυτή την άποψη και έσπευσε να το υπογραμμίσει.

Ωστόσο, το αφήγημα του «Ρομπέν των Φτωχών» που επιχειρεί να οικοδομήσει, πάσχει σοβαρά.

Δεν είναι μόνο το χιλιοειπωμένο... ”πόσα δισεκατομμύρια στοίχισαν τα capital controls του Γιάνη;” και οι αλησμόνητες ουρές στα ΑΤΜ το ζήτημα. Είναι ότι, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πολιτική με όρους «σόου». Καμία πρακτική πρόταση για τίποτα. Αφηρημένες κουβέντες και σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Ας πούμε τα αυτονόητα: Ως υπουργός, πρέπει να κάνεις κάποτε τον απολογισμό σου. Να είσαι σε θέση να παρουσιάσεις κάποιο έργο. Να έχεις κάτι, έστω, να λες στον εαυτό σου. Τί αφήνεις πίσω σου.

Σέβομαι απόλυτα την πολιτική θεωρία του Γιάνη, ο οποίος ισχυρίζεται πως χάρισε στους Ελληνες υπερηφάνεια και χαμόγελο. Μόνο που, ως καθηγητής επί των Οικονομικών, γνωρίζει ότι υπάρχουν και αριθμοί.

Δεν αισθάνεται ποτέ την ανάγκη να μιλήσει με στοιχεία;

Του καταλογίζουν ότι κόστισε στη χώρα 200 δισεκατομμύρια. Και ότι μέσα στο εξάμηνο της επεισοδιακής θητείας του, σηκώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες όσα χρήματα είχαν και δεν είχαν οι Έλληνες για να καταλήξουν, είτε κάτω από στρώματα, είτε σε ξένες τράπεζες - με τον Βαρουφάκη να αγνοεί επιδεικτικά όλες τις σχετικές προειδοποιήσεις. Αυτά λένε οι επικριτές του.

Εσύ Γιάνη, όμως, γιατί δεν βάζεις στο τραπέζι τα πεπραγμένα και τον δικό σου λογαριασμό, ώστε να μετρηθείς με τους ”κακούς”;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το μικρόφωνο στο χέρι, σε προεκλογική εκδήλωση τον Ιούλιο του 2019, στην Αθήνα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το μικρόφωνο στο χέρι, σε προεκλογική εκδήλωση τον Ιούλιο του 2019, στην Αθήνα.
Alkis Konstantinidis / Reuters

Εκτός εάν θεωρείς επαρκή απάντηση (δια πάσαν νόσον) τις εξηγήσεις περί «επιχειρηματικής δραστηριότητας» και «μερισμάτων», που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες.

Εάν, δηλαδή, πιστεύεις ότι το έθνος οφείλει να σε ευγνωμονεί για τον επαναπατρισμό των εισοδημάτων σου. Δεν λέω, ορθά έπραξες που τα φέρνεις στην Ελλάδα και σε τιμά που φορολογείσαι, αντί να τα κρύβεις σε κάποια οφ-σορ.

Αλλά δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό, το πόσο στοίχισε σε κάθε έναν από τους Ελληνες η μεταμόρφωσή σου, από καθηγητή πανεπιστημίου σε μαθητευόμενο πολιτικό αρχηγό του ΜέΡΑ 25; Συγνώμη που σου το θυμίζω, αλλά ο λογαριασμός ξεπερνά κατά πολύ τους φόρους που πληρώνεις για τα έσοδα στην Ελβετία.

Όσες διαλέξεις και να δώσεις.

Δημοφιλή