
Η παραβατικότητα αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο της ελληνικής αγοράς και σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, η κύρια μορφή παραβατικότητας είναι οι «πειραγμένες αντλίες», με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να παραλαμβάνει μικρότερες ποσότητες καυσίμου από αυτές που έχει πληρώσει, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης, μεταφέροντας επί της ουσίας και τις θέσεις του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Όπως προκύπτει και από το παραπάνω γράφημα που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ των Δελφών, από όλα τα είδη παραβατικότητας (νοθεία – πειραγμένες αντλίες), προκύπτουν σημαντικές απώλειες εσόδων για το Κράτος, αλλά και απώλεια εισοδήματος για τον τελικό καταναλωτή.
Παράλληλα, η υφιστάμενη κατάσταση αποθαρρύνει κάθε σοβαρό επιχειρηματία από το να επενδύσει στην ελληνική αγορά.
Η παραβατικότητα απειλεί και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επενδύουν και δραστηριοποιούνται νόμιμα στον κλάδο.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας αποτέλεσε η ψήφιση, τον Ιανουάριο του 2024, του Νόμου περί Δέουσας Επιμέλειας.
Γ. Αληγιζάκης: Η αποτελεσματικότητα του Νόμου εξαρτάται από την εφαρμογή του
Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε τη θετική συμβολή του κ. Χατζηδάκη και του κ. Πιτσιλή στην ψήφιση ενός καινοτόμου και ουσιαστικού Νόμου, ικανού να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των φαινομένων παραβατικότητας.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του Νόμου εξαρτάται από την εφαρμογή του, καθώς οι αποφάσεις αναστολής των Δικαστηρίων τείνουν να ακυρώνουν στην πράξη τις προβλέψεις του.
Ο ΣΕΕΠΕ διαχρονικά συνεργάζεται με την Πολιτεία με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς και εύρυθμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αυτονόητη απαίτηση για τον κλάδο.
Τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Πολιτεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση των φαινομένων παραβατικότητας.
Θετικά αξιολογούνται και οι πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα των καυσίμων.
″Παραβατικοί πρατηριούχοι επικρατούν - έντιμοι υποχωρούν”
Παρόλα αυτά, προκαλεί έντονο προβληματισμό η αύξηση του αριθμού των παραβατικών πρατηρίων, ακόμη και μετά την εφαρμογή του Νόμου. Αυτό προκύπτει τόσο από στοιχεία της αγοράς όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της ΟΒΕ, της ΠΟΠΕΚ και την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, η διατήρηση του πλαφόν, το οποίο αφορά μόλις το 6% της τιμής του καυσίμου και για το οποίο έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι ύπαρξής του, δημιουργεί ακουσίως πρόσφορο έδαφος για παραβατικές πρακτικές.
Οι έντιμοι πρατηριούχοι, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές πιέσεις που προκαλεί το πλαφόν, αναγκάζονται να παραχωρούν τα πρατήριά τους σε παραβατικούς.
Κατά συνέπεια, δημιουργείται μια έμμεση, αλλά ουσιαστική σύνδεση μεταξύ πλαφόν και παραβατικότητας.
Τέλος, τυχόν ανανέωση του πλαφόν μετά τις 30 Απριλίου, θα επιτείνει το πρόβλημα.