Γιάννης Ρέτσος: Πιο σύγχρονο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προϊόντος και νέα στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό

Επισημάνσεις από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.
via Associated Press

Βρισκόμενοι σχεδόν στο μέσον της τουριστικής περιόδου, αλλά μπαίνοντας στους μήνες αιχμής, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), πραγματοποίησε σήμερα την Ετήσια, Τακτική του Γενική Συνέλευση.

Στην 30ή Γενική Συνέλευση, ειπώθηκαν πολλά για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, για τα ζητήματα που τον απασχολούν, όπως η αύξηση των εξόδων και το εργασιακό, ενώ καταγράφηκαν και βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου ο τουρισμός της χώρας μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, λόγω της επίσκεψης στην Ιταλία, προς της Συνόδου, επισημαίνοντας τι έχει κάνει η κυβέρνηση και τι σκοπεύει να κάνει για τον τουρισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κυρίως στο εργασιακό καθεστώς και στα θέματα της ακρίβειας.

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, σε ορισμένες του τοποθετήσεις, δίνοντας το δικό του στίγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος
ΣΕΤΕ

Και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ως οικοδεσπότης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Συνδέσμου στο ελληνικό –και όχι μόνο- τουριστικό γίγνεσθαι.

«Ο ελληνικός τουρισμός και το 2021, κέρδισε το δύσκολο στοίχημα. Πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. Ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019».

«Και το παραπάνω επίτευγμα έγινε χάρη στη σκληρή δουλειά, όλων των εμπλεκόμενων μερών, του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου, που για ακόμα μια φορά έδειξε ωριμότητα, διορατικότητα και προσαρμοστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Γιάννης Ρέτσος, απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, αν «μπορεί για πάντα ο ελληνικός τουρισμός να θεωρείται ο από μηχανής θεός», επισήμανε ότι: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορεί να θεωρείται πάντα δεδομένος. Διότι ο τουρισμός είναι μια δυναμική και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τη διαρκή προσαρμογή. Απαιτεί σχέδιο, στήριξη, στρατηγική. Και στις δύσκολες περιόδους, αλλά και στις καλές».

« Διότι ούτε οι επιτυχίες έρχονται από τον ουρανό, ούτε και οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ως δια μαγείας. Όσες ή όσοι νόμιζαν ή νομίζουν ακόμα, ότι όλα γίνονται στον αυτόματο πιλότο, διαψεύδονται από την πραγματικότητα με τον πιο απόλυτο τρόπο.»

Ως προς τους στόχους που είχε θέσει με την ανάληψη της πρώτης του θητείας, το 2017, για την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι: «Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα».

«Έγιναν σημαντικά βήματα που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Πιο ώριμοι λοιπόν σήμερα, το 2022, από ότι το 2017, με περισσότερες γνώσεις και σε καλύτερη συγκριτικά θέση.»

Επίσης, αναφέρθηκε και στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του Συνδέσμου, και το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή, στη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση του ΣΕΤΕ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως και στην εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, προστατεύοντας δικαιώματα, αποφεύγοντας άσκοπες συγκρούσεις, χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Χωρίς όμως να βάλουμε τον τουρισμό στο επίκεντρο μια τυφλής πολιτικής εκμετάλλευσης. Να μην τον θυσιάσουμε στο βωμό κάποιων πολιτικών επιδιώξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι: «Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας».

«Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι».

«Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο, ένας ανοιχτός, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες διάλογος, για μια νέα στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό. Ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.»

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε σε ένα πολύ σύγχρονο και καλά επεξεργασμένο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, επισημαίνοντας τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 - Σχέδια Δράσης», σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ (το 2019 ήταν 18 δισ. ευρώ), οι επισκέψεις στις Περιφέρειες τα 50 εκατ. (39 εκατ.), και οι διανυκτερεύσεις τα 307 εκατ. (233 εκατ.)

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις, εφόσον προσαρμοστούμε στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό.

Στη Γενική Συνέλευση, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, παρουσίασε τις δράσεις του Ινστιτούτου και υπογράμμισε ότι: «Επενδύουμε συστηματικά στη διερεύνηση των κρίσιμων παραγόντων που ήδη έχουν πρωταρχικό ρόλο στις εξελίξεις του τουριστικού τομέα».

«Η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το ανθρώπινο δυναμικό και η αξιοποίηση των δεδομένων, ιδιαίτερα των big data, για στρατηγική πληροφόρηση συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες μας, με απώτερο σκοπό να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια να διατηρήσει και να αναβαθμίσει ο ελληνικός τουρισμός τον πρωταγωνιστικό του ρόλο».

Οι δράσεις της Marketing Greece παρουσιάσθηκαν από την αντιπρόεδρο της εταιρείας, Αγάπη Σμπώκου, η οποία ανέφερε ότι: «Εργαλεία μας στη Marketing Greece - και αυτή τη φορά - όπως σε κάθε άλλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε είναι πάντα η δυναμική, η ευελιξία, ο επαγγελματισμός, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ενσυναίσθηση».

«Με αυτά τα όπλα η Marketing Greece συμβάλει σταθερά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Κερδίζει αναγνώριση από την αγορά, την Πολιτεία και – προπαντός - κερδίζει την αποδοχή στην παγκόσμια αγορά που είναι και το ζητούμενο».

Ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Φέτος μετά από δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από νωρίς τη δραστηριότητά μας κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα για κάθε ταξιδιώτη αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό».

«Ωστόσο καθώς νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρωταρχικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε εμφατικά το επίπεδο της υπηρεσίας που τόσο εμείς όσο και συνολικά οι φορείς του τουρισμού καταφέραμε να προσφέρουμε».

«Φυσικά, παραμένοντας εξίσου προσηλωμένοι στην ανάγκη για πιο μακροχρόνιες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση και στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

O διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι: «Η Eurobank, τράπεζα του τουρισμού, βρίσκεται στο πλευρό του κλάδου για να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται».

«Με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με εύρωστες τράπεζες και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον μπορούμε σήμερα να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας και να βάλουμε τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι ώστε τα ρεκόρ που αναμένονται τη φετινή χρονιά να είναι μόνο η αρχή».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε στην ομιλία του: «Η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο στη σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία της εξαρτάται από όλους μας».

«Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχύσουμε το τουριστικό brand name της χώρας. Η συμβολή της τεχνολογίας θα είναι καθοριστική. Οι δικτυακές υποδομές, η ψηφιακή ωριμότητα και οι σύγχρονες εφαρμογές είναι πλέον κριτήρια για να επιλέξει ο Έλληνας και ξένος επισκέπτης τον τουριστικό του προορισμό.»

Και πρόσθεσε: «Δεν είστε μόνο επιχειρηματίες και στελέχη του τουρισμού, είστε το “πρόσωπο της χώρας”. Το έργο σας είναι διπλά σημαντικό. Και όλοι εμείς στον Όμιλο ΟΤΕ, είμαστε δίπλα σας».

Δημοφιλή